Constantin Cernăianu a fost “secundul” lui Ilie Oană. “Aşa erau vremurile. Fiecare antrenor din Divizia A trebuia să aibă ca ajutor un absolvent de ANEFS, iar eu am ales Petrolul”, îmi spunea profesorul Cernăianu acum câţiva ani, când mergeam destul de des la el acasă, undeva în Bariera Vergului, fie doar şi pentru a-i ţine companie. Mai ales că se plictisea.
După plecarea lui Ilie Oană la naţionala României, Cernăianu a devenit “principal”. Şi-a trecut în cont titlul din 1966, ultimul cucerit de Petrolul.
Apoi a plecat,la Universitatea Craiova, pentru a le câştiga oltenilor primul titlu din istorie.
A mai antrenat Sportul Studenţesc, Steaua, Dinamo şi Rapid, marile grupări bucureştene. Doar pe Progresul a ratat-o. A fost selecţioner al României.
A fost “secundul” lui Ştefan Kovacs, dar peste toate a fost antrenorul naţionalei de juniori a României care a scris istorie în 1983 în Australia. Tricolorii se întorceau acasă de la capătul lumii cu medaliile de bronz, dar şi fără doi jucători.
Am avut onoarea să-l cunosc pe domn profesor, să-l duc chiar cu maşina mea la Ploieşti, la câteva întâlniri cu foştii săi elevi.
Am avut privilegiul de a asculta poveşti uluitoare despre fotbalul românesc, poveşti cu balauri, cu Feţi Frumoşi, dar şi cu Ilene Cosânzene.
Profesorul Constantin Cernăianu a murit azi, la 81 de ani. Mulţi, puţini? Doar Dumnezeu ştie.
Dumnezeu să vă odihnească, domn profesor.
PS: Am făcut acum câţiva ani, aici, pe blog, câteva propuneri, legate de Stadionul “Petrolul” din Ploieşti, care se numeşte acum “Ilie Oană”.
Şi anume:
1. Ca “peluza de la ceas”, cea din dreapta oficialei, să fie botezată “Mircea Dridea”. Acolo a marcat nea Mircea acel gol superb, din lovitură liberă, în poarta celor de la FC Liverpool. Antrenor la Petrolul atunci, la “dubla” cu Liverpool, era Constantin Cernăianu!
2. Ca peluza unde se află acum galeria Petrolului să poarte numele lui Constantin Tabarcea.
Nu m-a auzit însă nimeni…
Acum mai vin cu o propunere. Nu renunţ la primele două.
3. Tribuna a II-a să se numească “Tribuna C-tin Cernăianu”.
Peste tot în lumea bună a fotbalului peluzele, tribunele, porţile de acces, străzile din jurul stadioanelor poartă numele unor mari fotbalişti, care au scris istorie pentru cluburile respective. La noi…
Şi atunci, ce pretenţii să mai avem?!
Fotografiile postate sunt făcute de subsemnatul, la profesorul Cernăianu acasă. Acum ele circulă liber pe internet sub diverse semnături…