ADI DOBRE: Marea abureală

“La DNA este chemat câte un «om de fotbal» din lotul evazioniştilor. Aceştia intră pe poarta instituţiei, beau o cafea cu procurorii, după care pleacă la treburile lor. Fără să dea explicaţii.”

Mai tineţi minte celebrul moment zero din fotbalul românesc? Acea întâlnire a conducătorilor de cluburi din prima divizie de-acum câţiva ani, în care lumea promitea, după ore de discuţii în cel mai pur stil mafiot, că blaturile din fotbalul românesc vor fi îngropate. Şi, în sprijinul celor stabilite, blatiştii cereau, cu ipocrizie, un răgaz de un retur, timp în care mai trebuiau reglate datoriile din toamnă. A fost cel mai bun prilej de după 1989 pentru instituţiile statului de a-i pune sub acuzare pe şefii fotbalului românesc. Nu s-a întâmplat însă nimic. Nici atunci, nici altădată.

Din când în când, pentru a distrage atenţia populaţiei de la probleme mult mai grave, fotbalul e scos în faţă, pentru că, vorba aia, e cel mai popular sport, e circul servit românilor zi de zi. La DNA este chemat câte un „om de fotbal“ din lotul evazioniştilor. Aceştia intră pe poarta instituţiei, beau o cafea cu procurorii, după care pleacă la treburile lor. Fără să dea explicaţii. Din 1990 încoace, Mitică Dragomir, şeful LPF, se laudă cu faptele de arme de pe vremea comuniştilor, pe care cu onor i-a slujit. Autodenunţurile făcute de Mitică sunt catalogate însă drept glume sau, cel mult, amintiri din copilărie. Acelaşi Mitică Dragomir a dezvăluit public, la nervi, modul fraudulos în care Gigi Becali, bunul său prieten, a pus mâna pe cea mai titrată echipă din istoria fotbalului românesc. Lumea a râs iar şi nimeni nu a mişcat un deget.

Scandalul „Valiza“ a ajuns la capitolul „înregistrări telefonice“. Spectacol total! Nimeni însă dintre cei care ar trebui să intervină cu legea în mână nu se autosesizează. O fac, în schimb, preşedinţii de cluburi, cei care formează, probabil, cel mai unit segment al economiei naţionale. În apărarea lui Gigi Becali, cel dovedit că a şmecherit o grămadă de meciuri din primul nostru eşalon, sar toţi colegii de breaslă ai latifundiarului. În cel mai pur stil mafiot. Iar românii urmăresc un nou episod din serialul „Marea Abureală“, serie nouă.

>Editorial aparut in cotidianul Evenimentul zilei, editia de Duminică, 21 Decembrie 2008

2 thoughts on “ADI DOBRE: Marea abureală

  1. sicer ar fi ironic sa-l vad pe gigi cum o infunda din cauza asta.
    le-a dat la fraieri bani sa joace corect iar baietii i-au dat si tzeapa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *