Amintiri despre Franța – All Blacks!

Lacrimile îmi curg șiroaie pe obraz. Nu mă pot stăpâni! Sunt de două ore pe „Eden Park” din Auckland și tot sunt convins că visez, deși cele aproape șase săptămâni petrecute la celălalt capăt al lumii ar fi trebuit să mă ajute să mă acomodez. N-am însă cum să mă deprind cu obiceiurile unei țări pe care urmează să o părăsesc în doar câteva ore, dar în care mi-aș fi dorit atât de mult să-mi trăiesc restul vieții. Doar mi-am impus asta!
Se joacă New Zealand – Franța, în Grupa A la Cupa Mondială de Rugby 2011. All Blacks se impun lejer, 37-17, dar la final îi spun prietenului Cipic, alături de care am fost în călătoria vieții: „Tati, ascultă-mă, asta va fi finala”. Iar Franța și New Zealand s-au reîntâlnit după acel meci, tot pe „Eden Park”, cu trofeul „Webb Ellis” pe masă.

Meciul acela văzut de mine și de Cipic la Auckland a fost meciul cu numărul 100 pentru unul dintre cei mai mari jucători din istorie, Richie McCaw, la conferința de presă a căruia am asistat apoi. Am stat la jumătate de metru de Richie McCaw, i-am făcut marcaj în drumul spre vestiare, fără a avea curajul să-i cer un autograf sau permisiunea de a ne poza. Pur și simplu eram blocat, așa cum s-a întâmplat și în fața lui Dan Carter, alt nume uriaș. După meci, Dan Carter se uita la mine și vorbea celor patru-cinci jurnaliști prezenți alături de subsemnatul în zona mixtă. Marius Tincu, pe care îl lăsasem la Invercargill, în Sud-ul insulei de Sud a Noii Zeelande (!), îmi spusese: „Dacă ajungi la Auckland, să-l saluți pe Dan Carter din partea mea. Am jucat împreună la Perpignan”. N-am avut curajul să-i adresez vreo vorbă lui Dan Carter. I-am făcut doar o fotografie, pe care o am, lângă mine, acasă. E greu de explicat cum te poți bloca, până la limita de sus a penibilului, în fața unor oameni. Sau, poate, e explicabil.

De atunci, de la acel meci, mi-am dorit mereu să pot comenta un meci al All Blacks sau măcar unul al Franței, altă echipă uriașă. M-am uitat ani în șir la TV cum alții au șansa asta, deși foarte puțini o meritau. Când am ajuns la Eurosport, acum aproape trei ani, am fost întrebat: „Adi, ce comentezi?”. M-am limitat la două sporturi: fotbal și rugby. În cei aproape trei ani petrecuți la cel mai tare canal de televiziune din Europa am comentat însă și alte sporturi: atletism, hochei pe iarbă, polo, chiar și badminton ori sepak takraw. Până și sărituri cu schiurile și, jur, nu m-am făcut de râs. Dar niciodată rugby. Și asta pentru că transmisiunile de rugby au lipsit.

Când am descoperit acum câteva săptămâni  în programul meu primul meci-test al Franței din acest sfârșit de an, cu Samoa, m-a luat cu leșin! Știam că naționala lui Guy Novès urma să joace inclusiv cu All Blacks! Iar Franța – New Zealand a venit, cuminte, aidoma unui cadou de Crăciun! Așa am primit meciul acesta, ca pe un cadou de Moș Crăciun.

La meciul de mâine de pe „Stade de France” l-am invitat alături de mine, pentru că sunt altrusit și îmi place să ofer daruri, pe un om care știu că va aprecia asta până la sfârșitul vieții, un om tobă de rugby, cu care, jur, n-am băut o bere în viața mea, dar pe care îl apreciez enorm. E vorba despre Mihai Pahonțu, de la Total Sport FM, cel care m-a chemat în emisiunea sa înainte de plecarea spre Noua Zeelandă, acum cinci ani, căruia i-am transmis câteva corespondențe și alături de care am povestit, tot la radio, aventura mea la capătul lumii.

Știu, unii vor spune: „Ce lăbar e ăsta… Se bucură pentru un meci”. Îi las însă în pace. Oamenii ăștia, cei mai mulți se află pe lista celor care au compromis meseria de jurnalist ori de comentator sau sunt doar niște chibiți ce înjură lumea la umbra vreunui pseudonim, n-au cum să înțeleagă vreodată ce înseamnă să ai ocazia de a comenta un Franța – New Zealand la rugby.

france   franta-all

FRANȚA – NEW ZEALAND        
„Stade de France”, Saint-Denis
Arbitru: Wayne Barnes (Anglia)
Eurosport 1, ora 22.00

FRANȚA:
15 Brice Dulin, 14 Noa Nakaitaci, 13 Rémi Lamerat, 12 Wesley Fofana, 11 Virimi Vakatawa, 10 Camille Lopez, 9 Maxime Machenaud, 8 Kevin Gourdon, 7 Louis Picamoles, 6 Charles Ollivon, 5 Yoann Maestri, 4 Sébastien Vahaamahina, 3 Uini Atonio, 2 Guilhem Guirado (c), 1 Xavier Chiocci
Rezerve: 16 Camille Chat, 17 Cyril Baille, 18 Rabah Slimani, 19 Julien Le Devedec, 20 Damien Chouly, 21 Baptiste Serin, 22 Jean-Marc Doussain, 23 Gaël Fickou
Antrenor: Guy Novès

ALL BLACKS:
15 Israel Dagg, 14 Waisake Naholo, 13 Anton Lienert-Brown, 12 Ryan Crotty, 11 Julian Savea, 10 Beauden Barrett, 9 TJ Perenara, 8 Kieran Read (c), 7 Matt Todd, 6 Jerome Kaino, 5 Sam Whitelock, 4 Brodie Retallick, 3 Owen Franks, 2 Dane Coles, 1 Joe Moody
Rezerve:
16 Codie Taylor, 17 Wyatt Crockett, 18 Charlie Faumuina, 19 Scott Barrett, 20 Ardie Savea, 21 Aaron Smith, 22 Aaron Cruden, 23 Rieko Ioane
Antrenor: Steve Hansen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *