Asta e România

Am sărbătorit de curând 7 luni de când nu m-am mai uitat la un telejurnal. Mă informez în continuare de la radio şi din ediţiile online ale ziarelor. Iau din ştirile cu care suntem bombardaţi în continuu doar ce îmi place şi numai ceea ce e de strictă necesitate. Privesc piaţa mass media ca pe un hypermarket. Şi o tratez ca atare.

Zilele trecute, aflându-mă cu fetele în vizită la sora mea Lea, am nimerit în mijlocul telejurnalului de la protv. Am rugat-o să oprească televizorul. Apoi m-am mutat în bucătărie. “Ne informăm”, s-a scuzat Darius, cumnatul meu. I-am explicat că ştiri poţi afla şi din alte surse, altele decât televizorul, acest rău al oamenilor. Sper să mă asculte, aşa cum a făcut-o şi în cazul fumatului.

Astăzi, în ultima zi de concediu, “răsfoiam” ziarele. Şi citesc: “Nuţu Cămătaru a plecat călare din închisoare”. Chiar la noi, la evz.ro. Ăsta era titlul. Asta da ştire, zic! Am înţeles că la poarta închisorii de la Jilava, a fost astăzi o armată de jurnalişti. Nici nu vreau să-mi închipui peisajul. De parcă ar fi fost eliberat bietul mareşal Ion Antonescu.

Spre seară am plecat la Sport 1, iar în drum m-am oprit la frizer. În prăvălie televizorul era deschis, bine înţeles pe protv. N-am mai putut să-i rog pe oameni să închidă televizorul, aşa că am suportat. Ora 19.00. Telejurnal. Andrea Esca. Primele cuvinte: “Nuţu Cămătaru”.

N-ar fi exclus ca acest personaj să fie invitat zilele astea la Măruţă, cu cal cu tot, ori la “Promotor”, tot cu calul. E posibil să-l vedem la “Dansez pentru tine”. Asta e din păcate România. O ţară în care nu valorile sunt mediatizate, ci nonvalorile, nu profesioniştii, ci amatorii, nu oamenii adevăraţi, ci vedetele de carton, nu artiştii adevăraţi, ci maneliştii. Asta e din păcate România. O Românie fără idoli, fără modele de urmat, o Românie a falsurilor, a ipocriziei, a câştigului cu orice preţ, a minciunii, a imposturii.

One thought on “Asta e România

  1. Adi, draga, cam asa era si inainte de ’89. Tot non-valorile luau “prim-planul”, dar am mai uitat si noi chestiunea aceasta, dupa aproape 21 de ani! Ca si atunci, putem sa le punem doar un embargou personal. Pacat este insa ca prea putini procedeaza astfel si asta e foarte grav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *