Bute şi-a păstrat titlul IBF

Pugilistul gălăţean l-a învins, în această dimineaţă, la “Pepsi Coliseum” din Quebec, prin KO în repriza a patra, pe mexicanul Librado Andrade, păstrându-şi astfel centura mondială la categoria supermijlocie. Meciul dintre Bute şi Andrade nu a avut istoric, românul dominând lupta din ring într-o manieră categorică. După ce şi-a adjudecat primele trei reprize, Bute a făcut spectacol în cea de-a patra. Mai întâi la trimis la podea pe mexican cu un croşeu de stânga devastator, Andrade fiind numărat de arbitrul Benjy Esteves Jr, iar în final, cu aceeaşi stângă, Bute l-a lovit puternic la corp. A fost momentul în care Librado Andrade Ornelas a căzut în genunchi şi nu s-a mai ridicat.

Bute a fost aclamat zgomotos de cei 16.000 de oameni prezenţi în tribune, printre care şi câteva sute de români veniţi din toată America de Nord pentru a-l susţine pe gălăţean. Lucian Bute şi-a apărat astfel cu succes, pentru a patra oară, titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, cucerit pe 19 octombrie 2007, atunci când i-a “furat” centura columbianului Alejandro Berrio Hernández.

“Naşul” lui Andrade

Aceasta a fost a doua confruntare dintre Bute şi Andrade, prima fiind consemnată pe 24 octombrie anul trecut, când românul şi-a pus la bătaie titlul IBF pentru a doua oară.

După o bătălie dominată de Bute, Andrade a reuşit o ultimă repriză entuziasmantă fiind la un pas de a-l face KO pe român. Gongul, dar mai ales arbitrul Marlon Wright l-au salvat pe Bute de la dezastru.

Lucian şi-a luat în această dimineaţă o revanşă pe cinste, devenind primul pugilist care l-a bătut înainte de limită pe mexicanul Librado Andrade.

Fără rival

În vârstă de 29 de ani, Lucian Bute a contabilizat cea de-a 25-a victorie din carieră, din tot atâtea partide susţinute la profesionişti, şi a 20-a prin KO.

Andrade a avut mari probleme înainte de meci, când a trecut cu greu de cântarul oficial. Slăbit, mexicanul nu a fost în apele sale, deşi a încercat permanent să-şi impună ritmul. Uns deja cu toate alifiile boxului profesionist, Bute a ştiut să evite lupta de aproape cu Andrade, dovedind încă o dată, că, la versiunea IBF, nu are rival.

“Români, vă iubesc”

În urma acestui succes, Lucian Bute a trecut în fruntea clasamentului mondial la categoria supermijlocie şi aşteaptă o provocare din partea altei versiuni, eventual pentru un meci de unificare a titlurilor.

“Români, mă bucur că nu v-aţi trezit degeaba în această dimineaţă. Vă iubesc”, a declarat, imediat după meci, pentru Radio România, Lucian Bute.

Acasă, la Pechea, familia lui Bute a urmărit cu sufletul la gură meciul, iar la final lumea a ieşit pe străzile micuţei localităţi gălăţene.

Lucian, comentat de Lennox Lewis

Partida Bute – Andrade a suscitat un interes enorm peste Ocean. “Golden Boy Promotion”, firma celebrului pugilist Oscar De La Hoya a cerut organizarea galei de la Quebec, în timp ce HBO a preluat drepturile de televizare.

Pentru HBO, lupta de la Quebec a fost comentată de britanicul Lennox Lewis, fostul campion mondial la categoria grea.

Bursa românului a fost de aproximativ 900.000 de mii de dolari, cea mai mare de până acum. Bătut de Bute, mexicanul Andrade a plecat acasă, la La Habra, California, acolo unde locuieşte, mai bogat cu 200.000 de dolari.

Poză cu Michael Buffer

La intrarea în ring a lui Lucian Bute, centura de campion mondial IBF a fost purtată de Adrian Diaconu. Ploieşteanul, bun prieten cu Bute, şi-a pierdut titlul mondial WBC la “semigrea” în iunie anul acesta, în faţa haitianului Jean Pascal.

“Golden Boy Promotion” l-a adus să prezinte gala pe cel mai tare announcer din lumea boxului profesionist, celebrul Michael Buffer. În vârstă de 65 de ani, Buffer nu a părăsit ringul la final decât după ce s-a fotografiat alături de campionul mondial Lucian Bute.

Bute: “A fost o seară excepţională. Am muncit mult pentru acest meci. Am demonstrat că merit să fiu campion şi că a fost un accident în 2008. A fost o oportunitate foarte mare. Sper ca pe viitor să boxez numai pe HBO şi să am numai meciuri mari. Lenox Lewis mi-a spus că sunt un boxer bun, că am facut un meci bun şi că acum nu are cine să mă bată. Ma bucur foarte mult că meciul s-a vazut şi în Romania. Abia astept sa vin acasa”

 

Articol apărut în ediţa Online a cotidianului Evenimentul zilei, duminică, 29 noiembrie

One thought on “Bute şi-a păstrat titlul IBF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *