De la Beirut, la Angheleşti! Via Mexic!

M-am întors acasă şi am intrat direct în pâine. Apoi din nou pauză. E week-end-ul meu liber. Şi am fugit, pe ritmuri libaneze, la Angheleşti, la Bondari. La Cristina şi Cristian, verii mei. Mi-a ajuns o zi în Bucureşti!
Acelaşi tren aglomerat, murdar şi în care călătorii participă la tradiţionalul concurs de spart seminţe de floarea soarelui. Am crezut că după scandalul de ieri cu “naşii” din trenuri, în sfârşit voi vedea şi eu călători cu bilete şi naşi dând amenzi sau tăind tichete. Aiurea. Mi s-a părut că cei doi controlori din tren le fac în ciuda ălora care au descoperit ieri apa caldă: corupţia de la CFR!
Am prins un loc la etaj. Şi asta pentru că am ajuns înainte ca trenul să fie tras la peron. Oameni în toată firea se calcă în picioare pentru un loc! Unul aruncă trei sacoşe şi o geacă pe patru locuri şi urlă: “E ocupat”. Întârziaţilor nu le mai ramân decât capetele vagoanelor, unde de obicei se fumează, se manânca şi mai abitir seminţe, fireşte, şi se fac glume proaste. Odată aşezati pe scaune, “învingatorii” scot peturile de bere din sacoşe, pungile de seminţe şi încep să clevetească. Şase tinerei o pun de o partidă de cărţi. După o jumătate de oră sunt la un pas să se încaiere. Nu cunosc motivul.
“Şapte ciorapi la 10 lei! Un fes la doar 5 lei! Telefoane, telefoane am. Cu banul jos sau la combinaţii!”, strigă unul, care târăşte după el o paporniţă cu marfă de tot felul. La aşa ofertă, omul rămâne rapid fără şosete şi fesuri.
La staţia Bucureştii Noi, câţiva indivizi sunt hotărâţi să se urce în tren cu câteva scânduri. Pun scândurile direct pe tampoanele dintre locomotivă şi primul vagon! Nu îmi vine sa cred. După care băieţii urcă şi ei. Tot acolo!
Ăla de vindea, printre altele, telefoane “la combinaţii” mai dă o tură prin tren.
Ajung la destinatie. Mă doare capul…
Cristina, adică Mitiţa cum îi zicem noi apropiaţii, îmi iese în întâmpinare. În curte, Cristian, soţul ei, face fasole la ceaun, pe pirostrei!
E deja gata! Iau loc la masă direct în curte. Vară-mea îmi pune o porţie de fasole. Nu găsesc cuvinte să o laud. Mănânc şi plâng, mănânc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *