Fazanii!

Vara anului 1997. 30 iulie. Galați, Stadionul „Oțelul”. Mă aflam într-una dintre primele deplasări ca jurnalist la Evenimentul zilei. Oțelul, cu probabil cea mai bună echipă din istoria sa și cu unul dintre cei mai buni președinți pe care i-a avut fotbalul românesc post-decembrist, juca returul cu HIT Gorica, din primul tur preliminar al Cupei UEFA. În prima manșă fusese 2-0 pentru sloveni, o oarecare surpriză.

Era al dracului de cald pe malurile Dunării. Lume multă. Gălățenii, tot orașul adică, erau optimiști din cale afară. „Avem echipă prea tare ca să nu ne calificăm”, spuneau cu toții.
În minutul 27, Oțelul egalase la „agregate”, prin două reușite, în doar cinci minute, ale lui Vali Ștefan. Ăia de la HIT Gorica nu știau pe unde e mingea. Cu un sfert de oră înainte de finalul partidei era deja 4-0. Adrian State și Viorel Ion marcaseră. În tribune, lumea dansa, gălățenii sărbătoreau calificarea în turul următor.

De la margine s-au arătat patru minute suplimentare. Și a început nenorocirea! Unul, Protega, a dat gol pentru HIT Gorica. Iar câteva secunde mai târziu, un altul, Enes Demirović, îi trimitea pe gălățeni, tot orașul adică, în Infern!
M-am dus la un telefon public să transmit corespondența, care, fie vorba între noi, fusese finalizată în minutul 90, cu laudele de rigoare la adresa fotbaliștilor Oțelului. A trebuit să schimb însă totul.

hit Ăsta e Demirović, tati!

Nu dădeam titluri la materiale, așa era politica. De asta se ocupau domnii Alin Paicu și Laurențiu Manolache. A doua zi am ajuns la redacție și primul lucru pe care l-am făcut a fost să parcurg ziarul nostru. „Fazanii”, ăsta fusese titlul dat de șefii mei. La început mi s-a părut exagerat. Alin Paicu mi-a explicat: „Domnule Dobre, păi când pierzi o calificare astfel, clar, ești fazan”! Nu l-am contrazis.

Au trecut fix 20 de ani de atunci.

În dimineața asta stăteam și mă gândeam câte cronici de meci au plecat spre redacții, aseară, de pe „Camp Nou”, mai ales că era destul de târziu, chiar și pentru vestici, în care era consemnată calificarea PSG-ului în „sferturile” Ligii Campionilor! Un astfel de meci e o adevărată belea pentru un jurnalist care lucrează mereu împotriva timpului. Nu vorbesc aici de online, la ținutul meciurilor „Live” mă refer, că în domeniul ăsta e simplu.
Mi-a revenit în minte titlul ăla din Evenimentul zilei de la meciul Oțelul – HIT Gorica: „Fazanii”! Cât de mult s-ar potrivi în acest moment.

Era să uit! În aceeași zi de 30 iulie 1997, Dinamo București pierdea în groapă, 1-2, returul cu echipa aia cu nume aproape imposibil de pronunțat: Knattspyrnufélag Reykjavíkur! Tot în primul tur preliminar al Cupei UEFA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *