Glasgow Rangers, Unirea Urziceni, Burnley

Glasgow Rangers a luat titlul in Scottish Premier League! Suna mai frumos si, trebuie sa recunosc, mai onorant, decit daca as fi scris: Celtic a pierdut titlul. Pina la urma chiar asa a fost. Dupa un debut catastrofal de sezon (a pierdut inclusiv Europa dupa ce a fost eliminata in turul doi preliminar al Ligii Campionilor de FBK Kaunas), Rangers, umilita in ultimii patru ani de rivala de moarte, Celtic, a strins din dinti, a cheltuit zece milioane de euro pe trei fotbalisti (Boughera, Davis, Mendes), care in Romania ar fi fost trimisi la Liga a II-a (DA! Aia cu blaturile!) si a adunat, ca o furnica, punct dupa punct. Cu doua etape inainte de final, visul se spulberase pentru Rangers. 1-1 cu Hibernian. A venit rindul lui Celtic sa faca 0-0 cu Hibs, iar Rangers nu a mai stat la mina nimanui in ultima etapa. A fost un sezon pe cinste si, sincer, imi va fi dor de Scottish Premier si de ai sai luptatori fabulosi.

Rangers a luat titlul in SPL in aceeasi zi in care, citeva ore mai tirziu, Unirea Urziceni batea Dinamo si, cu doua etape inainte de finalul Diviziei A, trecea pe primul loc. Am vrut sa scriu acum citeva zile despre aceasta echipa care pe mine ma surprinde in continuare, chiar daca sunt aproape convins ca nu va lua titlul. Am vrut sa scriu despre pedagogia lui Dan Petrescu, un antrenor adevarat, chiar daca mult prea teatral in tot ceea ce face. O pedagogie cu ajutorul careia a reusit sa le sustraga atentia elevilor sai de la obiectivul propus, titlul. Cred ca Dan Petrescu a fost singurul de pe acest pamint care stia ce face la Urziceni. Nici macar Mihai Stoica, cel care se gudura pe linga Dan Petrescu ca intr-un film pe care l-am mai vazut si pe la Galati si in Ghencea. L-ati auzit pina duminica seara pe Dan Petrescu declarind ceva despre titlu? Tot timpul spunea ca el vrea sa fie acolo sus, ca n-are bani, ca d-aia l-a dat afara pe Mara, ca nu sunt bani la Urziceni. Recunosc faptul ca nici eu n-am crezut in steaua lui Dan Petrescu. Insa acum imi scot palaria in fata antrenorului Dan Petrescu indiferent de ceea ce se va intimpla in acest final de campionat. Nici nu imi vine sa cred ca jucatori precum Bordeianu, Bilasco, Onofras, Galamaz, pe care ii stiu foarte bine, au ajuns la un pas de Liga Campionilor.

Unirea Urziceni a batut Dinamo si a trecut pe primul loc in Divizia A cu doar citeva ore inaintea finalei barajului pentru promovarea in Premier League, dintre Burnley si Shefield United. Am vazut luni, la orele prinzului, 80.000 de oameni pe Noul Wembley la un meci de promovare in prima liga engleza. O atmosfera incredibila, un gol senzational si o promovare pe care Burnely a asteptat-o 33 de ani.

Acum trei ani, Unirea Urziceni promova in Divizia A dupa un baraj, desfasurat pe un stadion “23 august” gol-golut. Am tinut atunci cu Unirea pentru ca acolo juca bunul meu prieten Cristi Vlad. N-am crezut niciodata insa ca formatia ialomiteana va ajunge vreodata sa se bata la titlu. Pentru nimic in lume. Asa cum n-am crezut in acest sezon ca Rangers mai poate lua titlul sau ca Burnley va promova in Premier League. D-aia inca mai e frumos fotbalul!

One thought on “Glasgow Rangers, Unirea Urziceni, Burnley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *