Hajrá FK! Hajrá Csíkszereda!

Asistam acum vreo 15-16 ani la unul dintre ultimele meciuri ale echipei de fotbal Rapid Miercurea Ciuc. Așa se numea atunci fosta AS Miercurea Ciuc, IUPS, Tractorul, VSK și, de prin 2010, când s-a reînființat, Futball Klub Csíkszereda Miercurea Ciuc. Pentru cei mai puțini avizați, Csíkszereda e denumirea orașului Miercurea Ciuc în limba localnicilor.
După acel meci, câștigat de ciucani cu 3-0, și la care, aveam să aflu mai târziu, observator a fost nea Mihai Cristache, fost conducător al Petrolului și, iarăși ceva mai târziu, nașul meu de cununie, Rapid Miercurea Ciuc a dispărut. Văzusem meciul împreună cu bunul meu prieten Gyula Kopacz, tânăr pe atunci, devenit acum ziarist bătrân.

Gyula, personaj în Jurnalul „La Masa presei”, a fost unul dintre cei alături de care am descoperit, ca jurnalist, hocheiul pe gheață. Doamne, câte știri, câte reportaje, câte interviuri am scris împreună cu Gyula, muncă ce mi-a adus respectul comunității locale din Miercurea Ciuc printr-un premiu acordat de echipa de hochei. Nu am fost prezent la festivitate, așa că nu am ridicat niciodată premiul. Rămân însă cu satisfacția că am fost singurul jurnalist de etnie română premiat de secuii din Miercurea Ciuc!

Până în 2016, Ținutul Secuiesc nu a avut echipă de fotbal nici măcar de Divizia B. Sepsi Sfântu Gheorghe a fost prima. Tot Sepsi a fost întâia echipă din Székelyföld, Ținutul Secuiesc adică, ce a acces pe prima scenă a fotbalului românesc.

După câțiva ani fără fotbal, în capitala județului Harghita s-a născut FK Miercurea Ciuc. Prin 2010, dacă nu greșesc. Trei ani mai târziu, clubul din Miercurea Ciuc demara o colaborare serioasă cu Academia Puskás din Ungaria. Într-o zonă în care hocheiul pe gheață e una dintre religii, alături de cea catolică, protestantă, luterană ori ortodoxă, fotbalul și-a făcut totuși loc printre acestea. Și nu doar fotbalul, ci și înotul, care e gratis și obligatoriu la școlile din Miercurea Ciuc, și futsalul prietenului Walter Gorbe. Apropo de futsal, în același complex în care se află stadionul de fotbal, ciucanii au una dintre cele mai frumoase Săli Polivalente din România, care poartă de câțiva ani numele lui Zsolt Erőss, alpinistul ciucan dispărut în mai 2013 în Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălțime din lume, după Everest și K2, cu o altitudine de 8.586 metri.

Să revenim însă la fotbalul ciucan. În ultimii doi ani, FK Miercurea Ciuc a ratat la mustață promovarea în Divizia B. Cea de acum doi ani a fost una de pomină. Îl las pe prietenul Gyula să povestească: „Meci acasă cu Hărman. Penultima etapă. Minutul 90, chiar 90 și ceva parcă. 1-0 pentru noi, pentru Ciuc. Ne făceam planuri unde să bem o bere, să sărbătorim promovarea. Victoria era suficientă. Mulți suporteri plecaseră deja. Ultima fază a meciului. Degajare a portarului advers. Al nostru iese din poartă, se întâmplă ceva greu de explicat și s-a făcut 1-1. Nimeni nu a înțeles nimic. Nici până în ziua de azi”.

Vorbeam de colaborarea cu Academia Puskás din Ungaria. Dacă nu erau ungurii, ăia adevărați, se alegea praful de multe dintre visele secuilor. Și asta pentru că pe autoritățile române, în cârdășie cu UDMR-ul, cel care a trădat demult cauza secuilor și a maghiarilor (o să discutăm altădată și despre maghiari și secui, pentru că nu sunt același lucru), le doare-n cur, tati. Da, pe autoritățile române le doare-n paișpe de oamenii din Harghita și Covasna. Ca de altfel de aproape toți cetățenii țării. Așa se întâmplă că, de exemplu, la Odorheiu Secuiesc se așteaptă ajutor din Ungaria pentru a fi refăcut stadionul de fotbal. Pentru că de la București nici măcar promisiuni nu mai vin.

Fără Academia Puskás, la Miercurea Ciuc poate că ar mai fi existat fotbal. Cu siguranță însă nu s-ar fi jucat vreodată un meci în nocturnă. Iar el se va disputa diseară! În Cupa României, în „optimi”, acolo unde a ajuns fosta AS Miercurea Ciuc, IUPS, Tractorul, Rapid, VSK și, de prin 2010, când s-a reînființat, Futball Klub Csíkszereda Miercurea Ciuc. În Secuime vine Dinamo, nume mare, 18 titluri (alte 20 de locuri 2!), 13 Cupe ale României (alte 10 finale jucate), două Supercupe (alte 4 pierdute), o Cupă a Ligii. Chiar dacă are, după mine, cea mai slabă generație din istoria sa, Dinamo rămâne Dinamo.

Voi comenta diseară la Digi Sport de la ora 19.00, meciul dintre Futball Klub Csíkszereda Miercurea Ciuc și Dinamo București. Din păcate, nu de la fața locului. Mi-am făcut însă temele. Am vorbit deja cu mai multe dintre cunoștințele mele din Secuime, printre care prietenul Gyula Kopacz și Szep Zoltan, ofițerul de presă al ciucanilor, tipi ce pot potoli foamea celui mai tipicar comentator.
Așa am aflat că meciul trebuia să se dispute la Sfântu Gheorghe, acolo unde există deja nocturnă, dar că cei de la Academia Puskás și cei de la FK au spus că Ciucul merită un meci ca acesta acasă; că fiecare elev al Academiei a primit un bilet pentru unul dintre părinți; că nimeni nu s-a interesat ca să afle că de 1 noiembrie, de câteva sute de ani, catolicii au una dintre cele mai mari sărbători, Ziua Tuturor Sfinților, zi în care oamenii fac altceva decât să meargă la fotbal, dar cu toate aceste vor merge; că mai mulți dintre juniorii copiii crescuți acolo sunt la loturile naționale ale României (nu ale Ungariei!); că brazilianul Fábio Guarú știe ungurește și are chiar și dublă cetățenie; că ungurul Dániel Bordás a apărat poarta lui Újpest; că László Hodgyai a jucat la Ferencváros și la CFR Cluj; că Soufiane Jebari a apărut într-un filmuleț alături de Lionel Messi; că un alt prieten, Róbert Ilyés, cel mai bun produs al fotbalului ciucan, e antrenor la U19, acolo, la FK; că … multe altele pe care le voi lansa în timpul meciului.

Dacă veți auzi aceste informații pe celelalte posturi care transmit meciul, să știți atunci că oamenii citesc blogul meu!

cicu 1   ciuc 5

Voi fi echidistant, așa cum sunt și la meciurile Petrolului, dar nu am cum să nu recunosc faptul că m-aș bucura ca Futball Klub Csíkszereda să fie, vorba antrenorului Valentin Suciu, cel care a dus Sepsi din catacombele fotbalului românesc în Liga I, citez, „Vrem să fim un adversar vrednic”. Suciu a mai spus ceva, într-un interviu dat site-ului oficial al clubului, în limba maghiară firește și tradus de subsemnatul prin mijloace proprii, că „duminică avem meci în campionat, așa că vrem un meci de 90 de minute cu Dinamo, cu noi învingători”. Cred că am înțeles bine!

Așa că, vă aștept diseară, pe Digi 1, la Futball Klub Csíkszereda Miercurea Ciuc – Dinamo București.
Și, pentru că totdeauna i-am încurajat pe cei ce pornesc cu șansa a doua, o fac și acum: Hajrá FK! Hajrá Csíkszereda!

ciuc 2   ciuc 4

sursa foto: facebook Futball Klub Csíkszereda Miercurea Ciuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *