INTERVIU / Doina Anton: „Trebuie să îl faci pe sportiv să creadă din nou că e cel mai bun”


De numele doamnei Doina Anton se leagă strâns cariera celui mai titrat atlet român al tuturor timpurilor, Marian Oprea. Cei doi colaborează de aproape trei decenii, perioadă în care Marian a urcat pe podiumurile celor mai mari competiții sportive: Jocurile Olimpice (Atena 2004 – argint), Campionatele Mondiale de Atletism (Helsinki 2005 – bronz), Campionatele Europene de Atletism în aer liber (Göteborg 2006 – bronz, Barcelona 2010 – argint), Campionatele Europene Indoor (Viena 2002 – argint, Paris 2011 – bronz, Praga 2015 – bronz).

Prin mâinile Doinei Anton au trecut mulți sportivi (Sergiu Caciureac, Adina Anton, Georgiana Mihnea, Ionela Vasile, Ionuț Țârcovnicu), antrenoarea clubului nostru câștigându-și respectul tuturor. Iuliana Georgiana Aniței este în acest moment cel mai important nume din portofoliul antrenoarei Doina Anton. La 21 de ani, băcăuanca are deja în palmares un titlu de campioană mondială de juniori la Cali, în 2015, în proba de triplu salt.

„A fost o perioadă care m-a îndemnat la introspecție”

 • Cum au fost ultimele trei luni?
 • A fost o perioadă apăsătoare, foarte apăsătoare. Pot spune că uneori chiar descurajatoare. Din toate punctele de vedere, emoțional, fizic. Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea perioadă, niciunul dintre noi.
 • Au apărut și primele semne de relaxare.
 • Așa este. Dacă putem spune că a trecut pericolul? Nu sunt în măsură să apreciez, nu mă pricep. Nimeni nu cred că știe în acest moment când se va termina totul.
 • Ce ați făcut în această perioadă?
 • Spuneam mai devreme că a fost o atmosferă apăsătoare. În ciuda acestui fapt pot spune că nu am intrat niciun moment în panică. Am respectat regulile impuse de autorități. Nu am avut știință despre vreun caz de Covid 19 la persoane apropiate, cunoscute. A fost o perioadă care m-a îndemnat la introspecție. A fost o perioadă a bilanțurilor, chiar dacă unele nu sunt grozave!

„Tatăl său o filma, iar seara discutam împreună”

 • Ați putut ieși din casă?
 • Aici, la Pitești, am șansa să locuiesc la casă, așa că am fost privilegiată în această perioadă. Le-am avut alături pe nepoatele mele și, foarte important, am putut trece în revistă ultimul sertar, ultimul colțișor din casă, locuri unde nu mai umblasem demult! Am făcut așadar curat, am triat lucruri. Pentru o persoană ca mine, tot timpul cu piciorul și cu bagajul la ușă, această perioadă a fost una rară, unică! Apropo de vremurile pe care le traversăm, pot spune că întreaga mea viață a fost o permanentă stare de alertă!
 • Cum ați ținut legătura cu Georgiana Aniței în această perioadă?
 • Am avut o legătură foarte bună cu ea. În privința pregătirii fizice, Georgiana nu a suferit. A avut unde să alerge, a avut unde să se pregătească, a făcut două antrenamente în fiecare zi. Tatăl său o filma, iar seara discutam împreună, pe imagini, despre ceea ce a făcut în ziua respectivă. În plus, eu m-am filmat în oglindă executând anumite mișcări cu ajutorul cărora am pus la punct tehnica mișcării brațelor. Cred că în altă situație nu aș fi făcut asta!

„Eu sunt un antrenor foarte pretențios”

 • Ați putut antrena și componenta psihică?
 • Aici e aici! La Georgiana, componenta psihică a fost vizibilă. Se simte foarte bine acasă, părinții îi asigură absolut tot ceea ce își dorește, familia o întărește. Dar faptul că nu m-a mai avut alături de ea a făcut-o să sufere.
 • De cât timp are nevoie un sportiv de top să revină la forma sa după această perioadă de carantină?
 • De cel puțin trei luni. Și asta din cauza componentei psihice despre care vorbeam mai devreme. Federația Română de Atletism a fixat deja un program în privința competițiilor din acest an. un amănunt foarte important. Participarea la asemenea competiții ne ajută foarte mult, pe noi, antrenorii, și pe sportivi. Pe sportiv îl ajută să redevină ceea ce era înainte de pauza forțată, să redevină combativ, să răscolească îl el acel foc interior generator de determinare, de foame de performanță. Cu pregătirea fizică o rezolvăm, dar cu cea psihică e mai greu. Trebuie să îl faci pe sportiv să creadă din nou că e cel mai bun, iar această atitudine îl ajută atât la antrenamente, cât și la competiții. Pregătirea unui sportiv, participarea la antrenamente, sunt determinate de o mulțime de factori. Eu sunt un antrenor foarte pretențios. De când calcă în stadion, sportivul trebuie să fie dedicat sută la sută, să fie concentrat, să dea totul.

„27 de ani de colaborare”

 • Când vor fi primele concursuri?
 • Avem Campionatele Internaționale ale României, în 22 august. Apoi, 4-5 septembrie, Campionatele Naționale pentru seniori și tineret, și, în 19-20 septembrie, Campionatele Balcanice. Ultimul concurs este și concurs de obiectiv. Cele trei competiții se vor desfășura la Cluj.
 • Când v-ați văzut ultima oară cu Marian Oprea?
 • Marian m-a vizitat zilele trecute. De când ne cunoaștem, ne felicităm de ziua noastră!
 • De când îl cunoașteți pe Marian?
 • Anul acest am împlinit 27 de ani de colaborare! Era clasa a VII-a când l-am cunoscut!
 • La Pitești unde vă antrenați?
 • Trei locații ne stau la dispoziție, printre care Stadionul „Nicolae Dobrin” și o arenă a Facultății de Educație Fizică și Sport. Aceasta din urmă e ideală pentru Georgiana Aniței, care e studentă la Educație Fizică și Sport. În această perioadă trebuie să își susțină licența. E o studentă foarte bună, bursieră. Acum două săptămâni a venit la Pitești. Ne-am revăzut după câteva luni. S-a întors acasă, dar o aștept din nou luni, 15 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *