Nimic nou pe frontul de Est

Destinul a făcut ca România să trăiască, timp de o jumătate de secol, unul dintre cele mai controversate şi sângeroase experimente ale istoriei: comunismul. „Mareea roşie“, care a lovit ţara noastră dinspre est, a schimbat ierarhii, a ucis vise şi a mutilat destine, efectele pe termen lung fiind, din păcate, inimaginabile. Niciun domeniu de activitate nu a rămas neatins de molimă. Văzut de comunişti ca un excelent instrument de educaţie, sportul s-a aflat printre priorităţile noilor conducători instalaţi la putere de Moscova.

De o săptămână încoace, EVZ vă prezintă zilnic episoade incredibile dintr-o şedinţă a şefilor comunişti, având ca subiect fotbalul. Printre personajele „piesei“ regizate în 1953 se regăseşte şi Nicolae Ceauşescu, cel care avea să preia ceva mai târziu frâiele României şi să o conducă, după propria filozofie, până în 1989. Amănuntele din copilăria celor două cluburi departamentale, Steaua şi Dinamo, sunt şocante. Cu atât mai mult cu cât realizăm că apucăturile de la începutul anilor ’50 au constituit baza doctrinei sportului românesc până în zilele noastre.

Şefii comunişti se plângeau în vremurile evocate de EVZ că CCA şi Dinamo nu sunt iubite de popor. A fost nevoie de un schimb de generaţii pentru ca cele două grupări să îşi găsească admiratori. Pe prima scenă a fotbalului românesc aveau să urce, în anii comunismului, şi alte cluburi născute din ambiţiile nomenclaturii: Victoria, Flacăra Moreni şi mai ales Viitorul Scorniceşti. Evenimentele din decembrie 1989 nu au adus decât schimbări de formă în fotbalul românesc. „Guvernul“ este condus de unul dintre locotenenţii vechiului regim, Mitică Dragomir, fost diriguitor la Victoria şi Scorniceşti. Acesta a schimbat bereta de muncitor cu pălăria de afacerist. Metodele evocate de serialul EVZ au rămas însă de actualitate. Nimic nou pe frontul de Est.

> Editorial aparut in editia de duminica, 20 iulie 2008, a cotidianului Evenimentul zilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *