Noua Zeelandă. AMR 2 zile!

Acum vreo două nopţi am văzut “Sense and Sensibility”, un film de mare excepţie. Deşi e din 1996, dacă nu greşesc, abia acum l-am văzut. Noroc cu nopţile albe din ultima vreme. De aproape o săptămână nu mai am somn. Gândul plecării spre Noua Zeelandă mi-a gonit somnul. Când aţipesc, totuşi, tot de Noua Zeelandă visez! Se făcea, acum vreo patru nopţi, de fapt dimineţi (!), că pornisem spre Cupa Mondială. Din bagaje îmi lipseau însă cele mai importante lucruri, cum ar fi paşaportul, cardul şi etichetele pentru bagaje.
Azi-noapte m-am uitat la prima parte a unui documentar despre Islam. Foarte tare. După ce voi isprăvi de scris acest post am să văd şi continuarea.
Mi-am făcut bagajul. Adică mi-am scos ţoalele în mijlocul sufrageriei spre disperarea doamnei Anişoara, cea care speră să scape de mine, indiferent în ce mod, cu ocazia acestui drum. Adevărul că, vorba aia, dacă la un drum de Noua Zeelandă nu tragi speranţă, atunci când?
Nu ştiu ce să-mi iau la mine, având în vedere că acolo e încă iarnă. Ce chestie, auzi: să pleci de la Bucureşti în pantaloni scurţi şi să ajungi acolo echipat de iarnă.
Azi am fost la Christian, bunul meu prieten. I-am dat pozele de la nunta sa. Cele făcute de mine. Cristi a fost în Australia, cu mulţi ani în urmă. Ţin minte că, atunci când îmi arăta fotografiile şi îmi povestea despre aventura sa la capătul lumii, mă rodea un sentiment de invidie. Nana, mama lui Christian, a fost, tot cu ceva vreme în urmă , chiar în Noua Zeelandă!  “Ai să vezi altă lume. Îmi va fi însă milă de tine primele zile. Drumul e lung”, mi-a zis Cristi la despărţire.
Ieri am fost la Nana. Nu la Nana, mama lui Christian (ea e în Germania, departe de mizeria din Românie), ci  în localitatea Nana, din judeţul Călăraşi! Localitate de frontieră, aşa scrie pe tabla de la intrarea în localitate, deşi mai sunt mulţi kilometri până la graniţă.
Acolo, la Nana, Ciprian, adică Cipic, prietenul meu, a cumpărat o casă pentru mătuşa sa, sora mamei lui stabilită în Canada. Bucu, aşa îi spun apropiaţii, are vreo 80 de ani. A venit la Nana împreună cu soţul ei, fost profesor şi director de şcoală undeva de prin Timiş. Ce oameni! Au vândut agoniseala de o viaţă şi s-au mutat la Nana de vreo doi ani. Ca să fie mai aproape de fiica lor, stabilită în Bucureşti.  De câte ori mergem acolo, Cipic cumpără de toate. Aşa face însă peste tot. De data asta a “sărit calul”. A luat, pe lângă preparatele pentru grătar de la Godac, până şi somon şi vin de Bordeaux.
Mai am două zile, după care voi pleca la capătul lumii. Cu Cipic! Încerc să-mi aranjez lucrurile. La Roxana, stomatologul familiei, nu am ajuns, colo nu am ajuns, dincolo nu am ajuns… Mâine mă duc cu fetele la şcoală. Să le prezint domnului director! Doamna Anişoara le-a cumpărat astăzi cămăşuţe albe şi fustiţe albastre, că aşa scria pe avizierul de la şcoală. Ghiozdanele le-au venit de câteva zile. Pe comandă, pe Internet! Aşa că fetele lu’ tata sunt gata de marea aventură, şcoala. Mai aventură decât ceea ce urmează pentru mine.
Mă încearcă sentimente contradictorii: Nu ştiu dacă mă înţelege cineva. În ciuda faptului că abia aştept să plec, o mulţime de alte gânduri mă toacă, mă omoară. Pentru cine mă cunoaşte, însă, asta nu e nicio surpriză. Aşadar, nici măcar pentru mine.
Vorbeam cu Laurenţiu Ciornei în seara asta despre plecare. Laurenţiu, ziarist bătrân şi el, cu mult mai multă vechime în scârba de profesie decât mulţi alţi confraţi, mi-a zis că vorbeşte cu cei de la TV Mania să scrie două rânduri despre plecarea mea. Că cică e păcat. Că dacă alt ziar ar fi avut vreun trimis la Cupa Mondială de Rugby, singurul din presa română, cu siguranţă ar fi făcut mult mai multe valuri.
De la ziar nici măcar “Drum Bun” nu mi s-a urat, ce pretenţii să am pentru altele!
Mai am două zile. Trebuie neapărat să ajung şi pe la soră-mea, Lea. Copiii noştri nici nu s-au văzut vara asta. Ce ruşine…

2 thoughts on “Noua Zeelandă. AMR 2 zile!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *