Turneul Celor 6 Naţiuni / Six Nations Championship

M-am născut cu microbul sportului în sânge. Dragostea asta nebună pentru sport nu e dobândită de-a lungul vieţii. Cu aşa ceva doar te naşti. Multe dintre amintiri, cele de la începuturi, fireşte, s-au sedimentat atât de bine încât au fost uitate. Poate la bătrâneţe, aşa cum am auzit, acestea vor reveni. Creierul meu încă duce o luptă teribilă cu amintirile, care se reped să-şi revendice întâietatea. Am încercat să fac ordine în amintirile mele, care înseamnă în acelaşi timp, aşa îmi place să cred, cultură generală, dar nu am reuşit. Nu îmi mai amintesc exact, de exemplu, care a fost primul meci la care am asistat. Am scris mai de mult aici, pe blog, despre un meci Petrolul – Brăila, de la începutul anilor 70. Ar putea fi acela, cine ştie. Şi pentru că m-am născut cu televizor în casă, iar în copilăria mea TVR transmitea tot, sau aproape tot, nu pierdeam nicio transmisie sportivă. Pe vremea aia nu se difuzau “sporturi” precum curling ori alte asemenea bazaconii, care, după părerea mea, nu au nicio treabă cu sportul.
Turneul Celor 5 Naţiuni era una dintre competiţiile noastre favorite. Tata ne vorbise atât de mult şi de frumos despre rugby şi despre practicanţii acestei discipline, încât mă topeam pur şi simplu la orice meci pe care îl urmăream. Plus că aveam o naţională şmecheră pe vremuri. Din păcate, la Ploieşti nu am avut o echipă de rugby care  să te facă să te înrolezi necondiţionat. Cred că dacă ar fi existat, încercam şi acest sport.
N-am crezut vreodată că voi comenta rugby de exemplu. Nici măcar după ani de ziaristică, după sute de ore de comentat fotbal ori box. Până la urmă am comis-o, pe Gsp TV, acum vreo doi ani. Am comentat cu prietenul Cătălin Cârnu un meci România – Spania, de pe “Arcul de Triumf”. La final, Dragoş Mateescu m-a sunat şi m-a felicitat. Venite din partea unui campion mondial în materie de criticat, felicitările lui Dragoş mi-au dat curaj şi încredere.
Azi voi comenta la Dolce Sport două meciuri din Six Nations, Turneul Celor 6 Naţiuni! Ţara Galilor – Italia, de la ora 16.30, şi Irlanda – Scoţia, de la ora 19.00. Nu îmi vine să cred. Ce e viaţa asta! O surpriză perpetuă. Doar nuanţa se modifică mereu!
Primul meci îl voi face singur. Pe cel de-al doilea alături de Mircea Paraschiv, fostul căpitan al naţionalei copilăriei mele! Deja mă trec fiorii pe şira spinării, iar golul din stomac se măreşte.
Dar vorba lui Cârnu: “Tati, ai comentat tu singur CSM Bucureşti – Arad. Ai emoţii la Six Nations?”. O să vedem!

3 thoughts on “Turneul Celor 6 Naţiuni / Six Nations Championship

  1. Cred ca am devenit putin confuz . De ce spun asta : am citit blogul tau pe perioada RWC 2011 (se pare ca gasisem un link pe rugby.ro) . De atunci il urmaresc cu interes, nu neaparat pentru comentariile sportive ; de obicei nu retin nume, “mea culpa” . De cand a inceput 6N 2012, nevazand meciurile la Dolce Sport (eu fiind abonat la RDS) am intrat pe site-urile care permit vizionarea pe net a competitiilor sportive din ziua respectiva. Ceea ce mi-a atras atentia a fost o voce noua, total necunoscuta, cu un comentariu interesant, sa nu zic excelent (desi de poate spune si asa). Am zis in sinea mea “ce meserias este tipul”, o fi unul din noua generatie.
    Abia la ultimul meci am realizat ca de fapt e ” cel cu blogu’ de la Favorites/Rugby “. Felicitari, da-i inainte ca va fi bine !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *