UEFA Champions League: Juve vs. Real! Buffon vs. Casillas!

juve real

Toată lumea vede Real Madrid în finala UEFA Champions League de anul acesta, de la Berlin.

De parcă echipa lui Carlo Ancelotti ar avea ca adversar pe Ludogoreţ, ori pe Steaua în această seară în prima mansă a semifinalelor Ligii.

Azi se joacă la Torino şi orice e posibil. Aşa cum totul e posibil săptămâna viitoare pe “Santiago Bernabéu”.

De unde atâta înverşunare pro-Real?! Habar nu am. Dar e adevărat, Real Madrid poate trece de Juventus. Are prima şansă, cel puţin teoretic, dacă în această fază a competiţiei mai poate fi vorba despre ceva teoretic!

Juventus, echipa pregătită de nesuferitul ăla de Massimiliano Allegri, a cucerit în week-end titlul cu numărul 31 în Italia. Al patrulea consecutiv! Mulţi ar putea spune că are moralul ridicat. Ce-mi place chestia asta! Păi ce îţi poate ridica mai mult moralul decât perspectiva unei finale UEFA Champions League?!

Juve e o nucă tare pentru favorita Real Madrid. Are valoare, omogenitate, coloană vertebrală, forţă.

Şi îl mai are pe Gigi Buffon, care apără parcă de când lumea! De fix 20 de ani!

Eram acasă la Ploieşti şi mă uitam cu tata la un meci Parma – Milan. Gazdele aveau în poartă un debutant de doar 17 ani. Era Gigi! Gigi Buffon! Milan câştigase trei titluri la rând în Serie A, cu un an înainte luase Cupa Campionilor (4-0 cu Barcelona!) şi avea câţiva super-atacanţi: Roberto Baggio, George Weah, Marco Simone.

Ăstora le-a ţinut piept Buffon! S-a terminat Parma – Milan 0-0, iar de atunci Gigi scrie istorie.

gigi

Şi mi-l mai amintesc pe Gigi Buffon de la Europeanul din 2008, din Austria şi Elveţia. Cu o zi înaintea meciului România – Italia. Văzusem antrenamentul Italiei, iar acum stăteam agăţat de gardurile de la zona mixtă, alături de colegul Daniel Conţescu, ca să vedem fotbalişti. Făcusem rost de o revistă superbă editată de Federaţia Italiană de fotbal, iar fiecare jucător avea rezervate două pagini.

Mai luam, din când în când, autografe. Îl aşteptam însă pe Gigi. Pe Gigi Buffon. Să-l văd de aproape în carne şi oase. Autocarul Italiei era deja plin, avea motorul pornit, iar oficialii delegaţiei se uitau nervoşi la ceas. Iar Gigi al meu, nicăieri!

În sfârşit, apare! Încălţat cu şlapi, cu părul ud, Gigi ştia că întârziase. Trece pe lângă noi în mare viteză. “Gata, l-am pierdut”, îi zic supărat lui Daniel. “Gigi! Gigi!”, strigăm amândoi. Buffon se opreşte, ne vede şi se întoarce din drum. Şoferul autocarului claxonează nervos! Auzi, să-l claxonezi pe marele Gigi!

Gigi vine spre noi, ne întreabă care e treaba, le face semn celor din autocar să stea liniştiţi, ne dă autografele mult dorite, ne zâmbeşte, mai dă şi mâna cu noi şi pleacă.

Buffon e, după părerea mea, unul dintre primii zece portari din toate timpurile. Ţinând cont în acest clasament şi de cei pe care nu i-am văzut, ci doar am citit despre ei.

Aşa cum tot în primii zece l-aş băga şi pe adversarul de astăzi şi de săptămâna viitoare, spaniolul Iker Casillas. Şi pe el îl ştiu încă de la debut, când gafa, dar primea de fiecare dată încă o şansă!

Am una şi cu Iker, tot de la Europeanul din 2008!

iker

După finală, tot la zona mixtă, când toată lumea parcă înnebunise, inclusiv noi, jurnaliştii.

Casillas dădea interviu la radio. Eram de această dată cu Paul Bardaşu, de la Libertatea, ploieştean de-al meu. Îi fac semn lui Iker că vreau să fac o poză cu el. Nu aveam telefoame deştepte pe vremea aia. Umblam cu aparatul de fotografiat. Casillas mă trage lângă el zâmbind, în timp ce vorbea la radio. Paul face poza, îi mulţumesc lui Iker şi plec. Poza n-a ieşit însă bine, aşa că mă duc iarăşi la Iker!

Spaniolul mă ia de gât, nu terminase interviul, se asigură că poza e reuşită, zâmbeşte şi îmi face cu mâna! Casillas, tati!

M-am îndepărtat de la subiect!

Aşadar, Juventus – Real Madrid, diseară, la 21.45.

Nu ştiu ce va fi diseară, dar ştiu că bătălia pentru finală dintre Juve şi Real se va da în ambele manşe. Şi mai ştiu ceva: în seara voi ţine şi cu Gigi şi cu Iker! Şi săptămâna viitoare la fel.

PS: Juve – Real se vede diseară la Pam Pam! Ca şi meciul Barcelona – FC Bayern!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *