Un om necăjit…

În urmă cu vreo două-trei săptămâni, în drum spre serviciu, am intrat în vorbă cu un tânăr. Aşa mi s-a părut, că era tânăr. Recunosc, niciodată n-am fost un specialist în a aprecia vârsta oamenilor. De cele mai multe ori greşesc. Dar nu din vina mea, ci din vina interlocutorului. Am întâlnit atât de mulţi tineri care se plâng mai rău decât nişte babe, în timp ce alţii, mai cu experienţă, rămân pururea tineri prin felul lor de a fi.

Omul meu părea tânăr. Era însă extrem de abătut. Din acest punct de vedere, aducea mai degrabă a moşneag, cocoşat de problemele existenţiale care nu îi dădeau pace. Cu toate acestea l-am ascultat. Încerca să găsească o soluţie de ieşire din situaţia în care se afla. Un colac de salvare, de care să se agaţe. “Până când trece furtuna”, mi-a şoptit el. Îl ascultam, fără să scot un cuvânt. Ce aş fi putut spune? Mi se plângea că n-a avut puterea să se ia de piept cu stăpânirea. Cică are copii, rate la bancă, şi nu îşi permite să facă pe eroul. Şi din acest motiv acceptă umilinţele la care e supus zilnic. Mi-a povestit ce a studiat, pe unde a lucrat, ce realizări are. Am rămas impresionat. De ce oare oameni ca el trăiesc şi muncesc în anonimat în această ţară în care nu au mai apărut eroi după 1990. Doar VIP-uri… Am stat mult de vorbă cu prietenul meu. Mi-a spus atât de multe…

Într-o zi, cu siguranţă, prietenul meu se va stinge, iar ţara asta va mai pierde încă un OM care şi-ar fi dat, dezinteresat, şi viaţa pentru ea. Şi ce putem face? Nimic. Noi, ăştia din generaţia asta blestemată, cu rate la bancă, copii, datorii… “Eu am făcut o Revoluţie”, mi-a şoptit, la un moment dat, prietenul meu. “Dar tinerii din ziua de azi, oare, sunt în stare de ceea ce am făcut noi?”, a continuat el. Am ridicat din umeri. “Eu ştiu ce să zic? Habar n-am”, i-am răspuns. I-am povestit de conflictele mele, e adevărat, izolate, cu noua generaţie. “Generaţia ProTV”, cum o numesc eu. I-am povestit şi despre cei mulţi pe care îi cunosc. Tineri avizi de informaţii, respectuoşi, dornici să schimbe ceva în această ţară în care sinceritatea, cinstea, patriotismul şi altruismul sunt considerate de cei care ne conduc drept defecte.

“Încotro?”, l-am întrebat pe prietenul meu. A ridicat din umeri. “Nu ştiu”, a răspuns el. “Nici acum, la 20 de ani de la Revoluţie nu ai un ţel?”, l-am întrebat. “Ba da, dar n-am curaj să recunosc. De fapt îmi e frică. Îmi e frică să nu pierd ce am adunat pînă acum. Nu vezi că nu există perspectivă, nu există alternativă? Mă simt mai rău ca înainte de 1989. Pe cuvânt. Am câştigat multe ieşind în stradă în decembrie ’89. Alţii, care n-au ieşit, au câştigat incomparabil mai mult. Şi atunci? “, a fost replica lui. A mai spus ceva, dar n-am reuşit să înţeleg. A coborât din metrou. S-a pierdut în mulţime, necăjit.

5 thoughts on “Un om necăjit…

  1. Char asa ,nu suntem dar pentru tara asta ,Basescule te rog,iati piciorele de pe birou sitrecila treaba. Ori iti revi ori te luam de mana si iti spunem PA SI PUSI!

  2. Lol nu e asta in cea adevarata este vorba despre un baietel care este batut de taltal sau caruia ia murit mama si si caruia ia lasat o oaie care este bolnava ca a lovito un om rau care ia dat cu un baston in cap dintro caruta apoi autorul a plecat si la lasat cu grijile lui in pace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *