Ungaria merge la EURO 2016! Mesajul lui Gábor Ferenc Király către copiii săi!

Soccer - International Friendly - England v Hungary - Wembley Stadium
Deși cei mai mulți dintre noi îl știm parcă ”de când lumea”, Gábor Ferenc Király, portarul naționalei maghiare, nu era născut atunci când Ungaria se califica la ultimul său Campionat European, cel din 1972. Vecinii noștrii mergeau la Europeanul din Belgia după ce treceau într-o manșă decisivă de România. Ambele naționale își câștigaseră grupele și se întâlneau în ”sferturi”. Turneul final cuprindea atunci doar semifinalele și cele două finale.

1-1 la Budapesta, 2-2 la Bucuresti si 2-1 la Belgrad au fost rezultatele acelui ”baraj” dramatic pentru calificare la EURO 1972!
Ungaria pierdea in primul meci, in semifinale, in fata URSS, 0-1, dar si finala mica, 1-2 cu Belgia.
Din acea echipa pregatita de Rudolf Illovszky faceau parte, printre altii, István Géczi, Flórián Albert, Tibor Fábián, Lajos Kocsis, Ferenc Bene si István Juhasz.
gabor3
În 1986, când Ungaria bifa ultima prezență la un turneu final, cel al Campionatului Mondial (Mexic), Gábor Király avea zece ani!
Unul dintre cei mai buni portari din istoria Ungariei a debutat la naționala țării sale în 1998, la 22 de ani, într-o partidă împotriva Austriei, când, după doar patru minute, îi apăra celebrului atacant austriac Toni Polster un penalty! Ungaria învingea cu 3–2.
Sărit din schemă în mai multe rânduri, pe motiv că ar fi prea bătrân, Király a fost rechemat din nou la națională de Pál Dárdai, tocmai în mijlocul actualelor preliminarii.
gabor2
Cu Gábor Király în poartă, Ungaria a reușit aseară o calificare considerată de maghiari ca fiind una istorică și nu avem motive să-i contrazicem!
Născut la Szombathely, în Vestul Ungariei, Király a învățat fotbal la formația locală, Szombathelyi Haladás, de la care a plecat în urmă cu aproape două decenii, dar la care s-a întors în această vară!
El a evoluat de-a lungul carierei la Hertha BSC, Crystal Palace, West Ham United, Aston Villa, Burnley, Bayer Leverkusen, 1860 Munchen și Fulham.
gabor4
Aseară, la finalul meciului cu Norvegia, din manșa secundă a barajului pentru EURO 2016, Gábor Király a fost rugat să transmită un mesaj copiiilor săi. Și asta chiar înainte de a-și felicita echipa și de a da declarații cu privire la calificare.
Calm, Gábor Király a spus: ”Treceți la culcare pentru că mâine dimineață mergem la școală! Ufff, și câte treburi avem de făcut mâine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *