Am curaj

Nu ştiu de ce, dar am impresia că blogul ăsta reprezintă un dezavantaj pentru mine. Scriu aici tot ce-mi trece prin cap, îmi deschid sufletul, sunt sincer, îmi arăt slăbiciunile, îmi strig nemulţumirile, îmi proiectez gândurile. Şi toate astea tocmai acum, într-un moment în care am constatat că mulţi dintre noi au devenit mai egoişti ca oricând, mai închişi ca niciodată, mai răi ca până acum.  Fiecare şi-a confecţionat câte o vestă, aşa, ca alea antiglonţ. O vestă anti-sentimente, anti-bun simţ, anti-stres. Iar eu, ca de obicei, fac opinie separată.
Zilele trecute, încă o cunoştinţă m-a certat pentru opiniile mele, expuse cu atâta entuziasm şi cu atât de multă determinare pe blog. “Eşti nebun? Chiar trebuie să faci asta?”, m-a întrebat, la finalul monologului, amicul meu. Nu i-am răspuns. Am tăcut mâlc. Am înghiţit în sec şi am înjurat printre dinţi. Nu pe el, Doamne fereşte. Nu ştiu dacă nu cumva înjurătura mi-am adresat-o tocmai mie. “O merit?”, m-am întrebat ulterior, când am constat, fără dubii, că îl înjurasem pe Adi Dobre. Pe ăsta de scrie aici pe blog tot ce îi trece prin minte, deschizîndu-şi sufletul şi cufărul cu amintiri.
În ultimele săptămâni am primit câteva palme din partea unor oameni de la care, sincer, nu m-aş fi aşteptat decât la lucuri bune, oameni în care am avut încredere. Dar în cine naiba nu am eu încredere. Doar în mine, probabil, dar asta e altă poveste. Chiar mă întrebam, cu voce tare, normal, “oare m-am priceput vreodată la oameni?”. Sau “oare am fost realist vreodată?”. Răspunsul e clar, NU. Nu m-am priceput la oameni niciodată. N-am fost vreodată realist. Dădeam odată un exemplu, nu ştiu dacă şi aici pe blog: Eu dau oamenilor din start nota 10. După care scad, în funcţie de evenimente, din notă. Scăderea notei, însă, creşte procentual acel sentiment urât al dezamăgirii. Aşa e la mine. Îi felicit pe cei care n-au încredere în semenii lor. Oamenii ăştia trec mult mai repede, sau nici măcar nu e nevoie să treacă, peste dezamăgirile pricinuite de loviturile venite din stânga sau din dreapta, din spate sau din … era să zic din faţă. Nu, din faţă te lovesc cei care vor într-adevăr să ştii că ei te-au lovit. Ăştia din urmă măcar sunt sinceri.
Iar am luat-o pe arătură! Aşa o iau eu la sfârşit de an, atunci când mă uit invariabil înapoi, la ce a fost. Şi constat asta, sau asta… La unele găsesc răspunsuri, la altele, cele mai multe, nu găsesc. D’aia o iau pe arătură în perioada asta. Acum, când încep să se audă colindele şi bubuitul petardelor aruncate aiurea de toţi retardaţii.
Adineauri m-am întors de afară. Am tras o ţigară la capătul holului, privind prin spaţiul îngust dintre cele două scări ale căminului la ploaia care nu mai conteneşte. Eram hotărât să mă întorc la masă şi să şterg tot ceea ce am scris până acum. Dar m-am cotit! Nu vreau. Nu vreau să mă schimb. Vreau să rămân acelaşi. Adică ăla care scrie aici tot ce-i trece prin cap, ăla care îşi deschide sufletul, e sincer, îşi arătă slăbiciunile, îşi strigă nemulţumirile, îşi proiectează gândurile. “Bă, tu nu vezi că lucrurile evoluează, că viaţa se schimbă? Nu fii prost. Învaţă să pupi în cur, să sugi … . Nu vezi că altfel nu merge în ziua de azi? Schimbă-te, boule, că d’aia ai rămas la Evz şi comentezi la Sport 1. Că d’aia stai în Mexic”. Sunt cubintele unui apropiat, care a învăţat toate astea. Şi îi e bine. Aşa zic el. Dar şi eu sunt bine, pe cuvânt. Şi mai am ceva ce nu au toţi ăia care mă consideră un inadaptabil condiţiilor de mediu actuale: am curaj. Am curaj să scriu. Am curaj să stau drept, să-mi apăr punctul de vedere. Am curaj…

7 thoughts on “Am curaj

 1. Felicitari Domnule Dobre. Va respect foarte mult, nu va opriti din scris pe acest blog, imi place tot ce citesc, imi place cum ganditi si cum va impuneti punctul de vedere. O zi buna !

 2. Te felicit pentru curaj, poate tocmai de aceea te citesc mereu (pe blog, ca pe Evz am renuntat demult sa o mai fac). Tine-o tot asa, chiar daca amicul tau (probabil Dr. Tr.) te-a urecheat. Am sa incerc sa-ti urmaresc si comentariile de pe Sport1, desi nu stiu la ce emisiuni esti chemat. Oare sefii tai stiu ca blogul tau poate aduce audienta ptr Sport1, sau ca ceea ce scrii pe blog sunt mai apreciate decat articolele de pe Evz ?

 3. Ai perfecta dreptate. Majoritatea traiesc pt cei din jur si se modifica pe ei ca sa obtina orice avantaj posibil. Adica curve sociale.
  Dar un singuir lucru vreau sa schimbi la tine.
  Din nou.
  Sa te lasi de fumat si sa te apuci de altceva placut tie.
  In rest doar mentine directia proprie care te defineste si iti face ziua placuta tie.

 4. Adi, faptul ca scrii pe blogul asta tot ce iti trece prin cap inseamna ca esti un om liber. Cand nu ai stapani, nu trebuie sa faci frumos in fata sefilor, sau altor persoane sus-puse iti permiti sa fii liber. Cunosc oameni in tara care locuiesc in 200 de metri patrati, au masini scumpe si isi petrec vacantele in locuri exotice. Sunt liberi? Nici pe departe…Sunt doar sclavi moderni, aia de au devenit maestri in ass kissing…Stay cool my friend, fii asa cum esti, esti mult mai OM decat un pupincurist su staif!

 5. Nu te mai injura, Adi! Te invidiez pentru ceea ce scrii! Pentru tot ceea ce scrii! E un alt gen insa de invidie, tu intelegand, de fapt. Cred ca dl Motoran nu s-a referit la mine ca te-as fi urecheat, cum se deduce din literele acelea! Ce “tatal” si-ar urechea, vreodata “copilul” preferat?! Ca si ceilalti comentatori, iti zic si eu: mergi inainte mereu, cu blogul, numai inainte, fara niciun stop! Cu fumatul, e greu sa-ti dea un sfat unul care s-a reapucat dupa o pauza de opt ani si jumatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *