Am votat, tati!

mexic 4 mexic 1

“Nea Floriane, mergem, bre, la vot?”, îl abordez pe vecinul meu de palier, în timp ce mă înghesui pe balconaşul de la capătul holului, unde, pe un metru pătrat, mai trag din ţigară şi îşi savurează cafeaua alte două vecine.

“Mergem”, îmi răspunde nea Florian. Fost lucrător la un CAP din Călăraşi înainte de 89, nea Florian mătură zilnic şi spală atunci când e nevoie scara noastră. Are chei de la toate uşile. De la balcon, de la bucătăria comună. În plus, trecut prin multe, nea Florian se pricepe la toate cele lumeşti.

Omul ăsta e pentru mine ca un oracol. De la el aflu când plouă, când ninge, când se dă drumul la căldură, cine şi ce a mai făcut. În schimb, îi prezint, atunci când îmi cere, chestiuni de cultură generală. Acum vreo două zile, îi povesteam cum stă treaba cu mişcările de rotaţie şi de revoluţie ale Pământului.

Cele două femei pleacă. Rămânem doar eu şi nea Florian.

“Pe cine votăm, bre? Mai sunt două zile până la votare”, deschid din nou subiectul. “Nu ştiu, vecine. Să le fut muma-n cur la toţi. Aş vrea totuşi să iasă Ponta, să vedem ce face”, zice nea Florian, care acum vreo două săptămâni, împreună cu femeia sa, s-a dus la Primărie şi şi-a ridicat ajutoarele. De fapt, doar pe ale soţiei. “Eu n-am luat… Pentru un leu. Am depăşit plafonul pensiei cu un leu. Şi nu mi-au dat”, explică el.

Pentru nea Florian, Ponta pare unica opţiune. “Iohannis? Păi n-ai văzut vecine ce faţă de şmecher are. Se vede că e un om al dracului”, îl desfiinţează nea Florian pe adversarul lui Ponta. Pentru el, pentru nea Florian adică, Dan Diaconescu e o dezamăgire, Udrea e o panaramă, Macovei e … “Cine e Macovei?”, întreabă el. Nici de William Brânză n-a auzit. A auzit în schimb că “unii vor să-l aducă din nou la putere pe Rege! “Care, nea Floriane? Hagi?”, o dau pe glumă. “Nu, bre, regele ăla adevărat”, punctează el. Îl asigur că monarhia e un capitol închis pentru istoria României, dar că ea, monarhia, a adus Independenţa României şi a făurit România Mare. Nu zice nimic.

—————————

Îmi încep ziua de 2 noiembrie, ziua alegerilor prezidenţiale, cotrobăind după cafea. S-a terminat de ieri, dar caut. Găsesc în cele din urmă o jumătate de linguriţă în râşniţa pe care n-am mai folosit-o de vreun an. Asta e cafeaua mea din ziua alegerilor prezidenţiale. Nu cedez, însă. Sunt hotărât să merg la vot. N-am mai fost de ani buni.

Scot capul pe uşă şi, la capătul holului, pe balconaş, zăresc silueta lui nea Florian. Până acolo am fix 50 de paşi! Am numărat de atâtea ori. Odată, mi-au ieşit doar 48. Habar nu am din ce motiv.

“Neaţa, Nea Floriane! Ai votat, bre?”, îl “atac” pe vecinul meu. “Am votat, am votat. M-a dus femeia”, răspunde el. Nea Florian şi nevasta lui, tanti Frusina, au fost primii cetăţeni ai blocului nostru care şi-au exercitat dreptul la vot astăzi. “Cu cine, tati?”, insist, mânat de curiozitate. “Să-ţi spun drept, nici nu ştiu cu cine. N-am avut ochelarii la mine. Am pus şi eu ştampila unde am nimerit”, zice el. Nu îl cred, însă. L-a votat pe Ponta, simt!

“Tati, eu pun ştampila pe Iohannis. De când aştept să votez un neamţ”, îi zic lui nea Florian, care îmi respectă opţiunea politică.

Votez pentru prima oară în Mexic, aşa că nu prea ştiu cum merg lucrurile pe aici în astfel de situaţii. Mi-am făcut buletin de mexican abia în vară. Îi cer toate amănuntele lui nea Florian. “La şcoală, la Şcoala Mexic. Te duci, urci la etajul doi şi prima uşă pe stânga. Nimereşti tu, n-ai cum să dai greş”, zice nea Florian.

În drum spre Eurosport, unde voi comenta în premieră “Sepak Takraw”, trec pe la urne! “Sepak Takraw” e un sport inventat de asiatici, extrem de spectaculos. Un fel de volei, dar cu piciorul!

Şcoala Mexic e unitatea de învăţământ aflată în … Mexic. Trec zilnic pe lângă ea, dar nu i-am călcat până azi pragul. Nu intru din prima. Trag dintr-o ţigară şi mă uit la alegători. Vin liniştiţi şi pleacă la fel. Meditez, uitându-mă la blocul de vizavi, ultimul din Mexic care refuză să se predea campaniei de “anvelopare”! E ultimul bastion al rezistenţei din Mexic! Vreo trei miliţieni taie frunză la câini. Unul le povesteşte celorlalţi cum a ars el o “bagaboantă” săptămâna trecută.

Îmi iau inima în dinţi şi pornesc spre urne. Urmez sfaturile lui nea Florian. Deschid uşa, caut scările şi urc la etajul doi. Rămân surprins de cât de curată e şcoala. Două steaguri, ale României şi Mexicului, stau unul lângă celălalt, ca o dovadă a frăţiei româno-mexicane! Lângă cele două steaguri, e, în miniatură, celebra Piramidă a Soarelui de la Teotihuacán. Până la etajul doi admir peisajele din Mexic, atârnate de pereţi, şi chiar o hartă a Mexicului. E superb!

mexic 2mexic 3

Am făcut pariu cu nea Florian că nu mă voi regăsi pe listele de vot. Că doar ce mi-am făcut buletinul. Pierd! Sunt primul pe lista cu Dobre! Ce tare!

Pun ştampila pe alesul meu şi plec. Le sun pe fete. “Am votat, tati”, le anunţ pe fetele mele, aflate de ieri în Universul Concentraţionar de la Miercurea Ciuc. “Cu cine, tati?”, mă întreabă ele. “Cu Iohannis, n-am vorbit aşa?”, răspund scurt.

————————-

E trecut de ora 21.00. Mi-am terminat treaba la Eurosport. Profit că la Auchan la ora asta meniurile sunt la 10 lei şi “servesc”, vorba electoratului PSD, cina. Aleg, la sugestia bucătăresei, care e nora lui nea Florian (!), vecinul meu de palier din Mexic, un cotlet de porc, o porţie de cartofi la cuptor şi o salată de varză. Iau o bere şi mă îndrept spre casă. Anişoara şi George, venicii mei, tocmai s-au întors de la ţară. Sunt oamenii care au grijă de celula mea şi de Tommy atunci când nu sunt prin Mexic. N-au apucat să voteze. Mi-au promis însă că îşi vor face timp la Turul II! Ei mă informează că Ponta şi Iohannis se vor întâlni în finala de peste două săptămâni.

————————–

Deschid televizorul şi am confirmarea. Rămân pe “Digi 24”. Mi se pare un post ceva mai serios. Pornesc net-ul. Citez uluit, văd poze, despre ceea ce se întâmplă la Madrid, Viena sau Munchen cu românii care vor să voteze. Îmi vine să plâng de ciudă. Mă simt umilit, aşa, dintr-o solidaritate independentă de mine.

—————————

Am votat, tati. Nu ştiu dacă am făcut bine sau rău. Habar nu am. Am votat pentru prima oară după mulţi ani. Mi-am luat pauză de la vot din scârbă faţă de politică, de tot şi de toate. Sper să nu îmi revină această stare înainte de Turul II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *