“Băsescu e ca Unirea Urziceni”

Adi Dobre Miercuri, 09 Decembrie 2009

Emeric Ienei, antrenorul care a cucerit Cupa Campionilor cu Steaua, a vorbit, pentru evz.ro, despre politică şi sport. Reputatul tehnician a găsit o mulţime de similitudini între cele două ramuri, la prima vedere atât de diferite, şi îl compară pe preşedintele României cu formaţia lui Dan Petrescu.

Emeric Ienei e considerat unul dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului românesc. Ienei a luat Cupa Campionilor cu Steaua şi a calificat naţionala României la un Campionat Mondial, Italia 1990, după 20 de ani de “secetă”. În vârstă de 72 de ani, Ienei e şi un fin analist politic.

Se uită la televizor, citeşte ziare şi, într-un final, trage concluzii, pe care, de cele mai multe ori, le ţine pentru el. După referendumul cu privire la reducerea numărului de parlamentari, Ienei declara pentru evz.ro că a votat împotriva celor care se gândesc doar la buzunarele lor.

Tehnicianul a mărturisit că a urmărit cu interes lupta dintre Băsescu şi Geoană, şi îl compară pe preşedintele României cu Unirea Urziceni. “Şi el şi Unirea au reuşit să învingă în nişte condiţii de presiune extraordinară”, a spus Emeric Ienei.

“De educaţie nu se mai ocupă nimeni în ţara noastră”

Evz.ro: Domnule Ienei, se poate discuta, în paralel, despre fotbal şi despre politică?
Emeric Ienei: De ce să nu se poată? Se poate. Nu vedeţi câte asemănări există între fotbal şi politică. Scandalurile din fotbalul românesc sunt comparabile cu cele din politică. Sunt pe aceeaşi linie şi nu duc la nimic bun. Credeam că, după 20 de ani de democraţie, vom fi mai civilizaţi. Se pare, însă, că m-am înşelat. Mai mult, am impresia că am regresat la acest capitol.

Se regăseşte această stare de spirit şi în sport şi în politică?
În aceste condiţii e normal să asistăm la spectacolul grotesc din tribune. E normal până la urmă ca ceea ce se întâmplă în politică să se răsfrângă şi asupra vieţii cotidiene, a sportului, a oamenilor care merg în săli şi pe stadioane. Nu se mai face educaţie. Cu disciplina şi cu educaţia nu se mai ocupă nimeni în ţara noastră. De ele ar trebui să se ocupe, în ordine, familia, şcoala şi, cum era înainte, milităria la băieţi! E normal să fim unde suntem acum.

“Suferim de trei boli incurabile: invidia, suspiciunea şi prostia”

Sunteţi pesimist?
Am sperat că, după 20 de ani, nepoţii mei, vor avea o viaţă mai bună, că vor trăi în linişte. Înainte de 1989 era mai multă linişte. Impusă, neimpusă, nu mai conta. Te plimbai pe străzi şi la ora 12 noaptea fără teama că cineva îţi dă una în cap. Şi fotbalul era altul. Poate mai romantic, dar se muncea cu mai multă pasiune. Performanţele erau greu de obţinut şi atunci. Steaua, de exemplu, s-a pregătit ani buni pentru performanţa de la Sevilla. Asta nu vor să înţeleagă mulţi oameni de fotbal. Steaua a mai stat în vârf câţiva ani după Sevilla. Asta se explică doar prin munca depusă acolo, în acea perioadă.

De ce credeţi că unii oameni nu înţeleg asta?
Oamenii nu vor să accepte asta, pentru că noi, românii, suferim de trei boli incurabile: invidia, suspiciunea şi prostia. Foarte multe lucruri pornesc de la aceste trei chestiuni.

Doar atât?
Dacă nu eşti educat în spiritul fair-playului, nu poţi accepta anumite situaţii. În sport, spui că te-au furat arbitrii. În politică ieşi şi spui că alegerile au fost fraudate, că ceilalţi au furat mai mult ca tine. E penibil! Băsescu s-a luptat cu cinci partide, dacă nu mă înşel. Pe Băsescu îl compar, aşa, cu Unirea Urziceni. Şi el şi Unirea au reuşit să învingă în nişte condiţii de presiune extraordinară. Bravo lui Băsescu pentru victorie. Fotbalul la noi înseamnă în acest moment doar Unirea Urziceni. O echipă care a ajuns unde a ajuns pe puterile ei, şi nu s-a făcut de râs.

“N-am vrut să fug din ţară”

Ce aţi făcut duminică seară?
Am stat în faţa televizorului să aflu cine câştigă. Când am văzut ceea ce toată lumea a văzut, sondaje, bucurie, am fost convins că a câştigat Mircea Geoană. Ca un sportiv sută la sută ce sunt am recunoscut victoria lui Geoană. Am spus, bravo lui. M-au întristat însă alte aspecte. Când unul te face harcea parcea şi apoi te pupi cu el, e trist. E departe de demnitatea unui om.

Aţi fost tentat vreodată să fugiţi din ţară?
Am avut mari dezamăgiri de-a lungul vieţii. Nici una însă atât de mare încât să mă facă să nu mă mai întorc, să aleg să trăiesc în altă ţară. Şi, slavă Domnului, propuneri am avut multe. Aici m-am născut, aici sunt prietenii mei, aici e viaţa mea. Cu toate greutăţile suportate m-am întors de fiecare dată. Am sperat că, odată şi odată, democraţia va învinge şi în România şi nu m-am înşelat.

“Am avut un puseu de tensiune”

Ce ar trebui să facă cei care conduc România?
România traversează o perioadă foarte grea. Noi trebuie să dovedim că suntem adevăraţi cetăţeni ai acestei ţări. Noi trebuie să îl servim pe pereşedinte, indiferent cine e, iar el trebuie, la rândul său, să servească acest popor.Cei care vor conduce această ţară trebuie să se gândească mai mult la cei săraci, la această pătură socială foarte numeroasă. Să nu se gândească doar la buzunarele lor şi la cei îmbogăţiţi peste noapte. Am vândut toată bogăţia de sub noi: petrol, gaze, apă. Şi tot noi plătim impozitele. Sunt oameni cărora nu le ajung pensiile sau salariile pentru a-şi plăti dările. Ce viaţă au ei? Noi, pensionarii, nu o ducem atât de bine ca să spunem că trăim într-o ţară civilizată.

De ce spuneţi asta?
Acum o lună am avut un puseu de tensiune, mi-a curs sânge din nas, aşa, din senin. M-am speriat. Am dat fuga la spital, dar când am văzut ce e acolo mi-am revenit, credeţi-mă. Nu avem condiţii decente pentru bolnavi. Medicamentele sunt scumpe, imposibil de cumpărat.

“Nu-l putem condamna pe Geoană că s-a bucurat”

Aveţi ceva împotriva celor bogaţi?
Eu îi felicit pe cei care s-au îmbogăţit pe cale legală. Îi urăsc însă pe cei care au furat, care s-au îmbogăţit pe seama celor săraci. Am dificultăţi în a înţelege cum a putut să se îmbogăţească unul cu patru clase, pentru că legal nu ar fi avut nicio şansă. Poate a avut curaj, pentru că şi aici e de discutat. Unul care gândeşte profund, e lipsit de curaj. În general, oamenii civilizaţi nu riscă.

Mâncaţi politică pe pâine?
Mă pasionează politica în limita timpului liber pe care îl am. Îmi place să ascult ce prostii mai spun politicienii noştri. Afirmaţia conform căreia “ăia au furat mai mult decât noi” mi se pare incredibilă.

Cum comentaţi bucuria lui Geoană în momentul în care s-a crezut preşedinte?
Geoană s-a bucurat. Era normal, nu îl poţi condamna pentru asta. Când vezi rezultatele pe ecran, nu te poţi abţine. Trist e însă faptul că noi, şi asta e o altă boală a românilor, vorbim înainte de a face ceva. Lucrurile trebuies lăsate să se desfăşoare natural, după care putem discuta. Din păcate, noi discutăm mereu înainte de a trece la treabă.

Material apărut în ediţia Online a cotidianului Evenimentul zilei de miercuri, 9 decembrie 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *