Benfica – FC Sevilla, finala Europa League! “Vulturii” şi blestemul lui Béla Guttmann

Prietenul Ionel Preda e un om de treabă. Altfel n-ar fi fost prietenul meu. Ca şi mine, a ieşit în stradă în decembrie 1989. Eu am ales apoi să rămân acasă, amăgit de schimbare. El a plecat în Portugalia.

Între timp s-a întors cu statutul de cetăţean portughez. Cât a stat acolo, Johhny, aşa cum îi zice toată lumea, n-a stat cu mâinile în sân. A muncit şi, cel mai important, s-a împrietenit cu fotbalişti adevăraţi. Foşti şi actuali.

Aşa l-a luat Benfica Lisabona la toate deplasările în România. Johhny al meu mi-a făcut cunoştinţă cu marele Eusebio şi cu ceilalţi şmecheri din conducerea Benficăi, într-o deplasare la Lisabona în Liga Campionilor, cu Oţelul, acum câţiva ani.

BENFICA

Johhny are numerul de telefon al lui David Luiz şi al lui Ángel di María, foşti jucători ai Benficăi, de care s-a legat atunci când bistriţeanul Laszlo Sepsi fusese transferat la “vulturi”. Sepsi e acum la FCM Târgu Mureş, în timp ce Ángel di María e mare vedetă la Real Madrid, iar David Luiz bate mingea pe “Stamford Bridge”.

Îndrăgostit de Benfica, Johhny a făcut un Fan Club, aici, în Bucureşti. Am impresia că e unicul din Europa de Sud-Est. Sediul Fan Club Benfica din Bucureşti e la tribuna oficială a stadionului “Rocar”, din cartierul Berceni.

La fiecare meci al “vulturilor”, la Johhny e haos. A reuşit să convertească alţi vreo câţiva tovarăşi.

Diseară, la Torino, Benfica Lisabona joacă finala Cupei UEFA, aia de-i zice acum Europa League. Benfica dă piept cu FC Sevilla, caracterizată de unul dintre apropiaţii mei drept “cea mai bulănoasă” echipă din cupele europene.

În schimb, Benfica e urmărită de ani buni de ghinion. Se spune că ungurul Béla Guttmann, fostul lor mare antrenor, care a câştigat cu Benfica de două ori Cupa Campionilor la începutul anilor 60, ar fi blestemat echipa portugheză.

Supărat că nu i s-a mărit salariul după două succese de prestigiu, Béla Guttmann ar fi spus: “Să nu mai luaţi nimic în următoarea sută de ani”! Şi “vulturii” n-au mai luat nimic pe plan extern.

Poate azi, blestemul lui Béla Guttmann se va rupe.

Indiferent de asta, eu voi fi acolo, la Fan Club Benfica România, pe strada Praşilei, sau pe strada Priboiului, nici nu mai ştiu care e adresa exactă a stadionului Rocar. Am tricou şi fular cu Benfica, primite pe vremuri de la Johhny, şi, deşi simpatizez mai mult cu FC Porto, voi ţine azi cu Benfica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *