“Cel mai urât oraş din Westfalia”

hagen 1 hagen 1 bis

De fiecare dată când vin în bazinul Ruhr-ului am “meci” cu prietenii mei de aici! Români, nemţi, dar şi alte naţionalităţi, toţi născuţi sau veniţi de pretutindeni şi stabiliţi în localităţile din această zonă a landului Renania de Nord-Westfalia.

Subiectul este acelaşi: oraşul Hagen, urbe aflată, ca să nu mai căutaţi pe hartă, la doar 15 km Sud de Dortmund.

Toţi “adversarii” mei au avut de a face cu Hagen-ul. Chiar dacă locuiesc acum în Gevelsberg, Ennepetal, Herdecke, Wetter (Ruhr), Schwerte sau Schwelm, toate orăşele absolut superbe, care orbitează în jurul Hagen-ului.

Au învăţat în Hagen, au muncit acolo. Dacă stau să mă gândesc bine, chiar mai au treabă cu Hagen-ul!

Nu prea ai cum să-l ocoleşti!

Mie, ca cetăţean venit din Est-ul Europei, îmi place Hagen. Ori de câte ori afirm asta, “adversarii” mei dau ochii peste cap şi râd!

“E cel mai urât oraş din Westfalia! Ba chiar din Germania. E chiar oficial”, mi se spune.

Îmi aduc şi argumente, multe, dar care nu îi pot schimba părerea unuia ca mine, născut şi crescut într-o ţară chinuită de istorie şi de proprii ei conducători, o ţară în care arhitecţii, mai ales cei din perioada comunistă, au fost, cei mai mulţi dintre ei, probabil, văcari, ciobani sau proştii satului.

hagen 3 hagen 3 cc

Nemţii mei nu îşi pot închipui cum arată Mexicul meu, cel din Sectorul 3 al Bucureştiului, oraş cu titulatura de ex-“mic Paris”! Când le arăt poze din Mexic, se uită lung şi spun că sunt trucate!

De ani buni trec prin Hagen. Uneori opresc şi mă plimb pe străzile lui. Îmi place oraşul.

Un oraş cu istorie, un oraş chinuit, refăcut din temelii după cel de-al doilea război mondial.

“Aici e problema”, spun “adversarii” mei, care arată “milă” astfel de Hagen. “Oraşul a fost reconstruit după cele mai ieftine proiecte. Din economie”.

În afară de asta, nu trebuie uitat că în acea perioadă nu existau materialele de construcţii şi nici posibilităţile de transport din ziua de azi.

hagen 4 hagen 9

Hagen-ul, care conform mult iubitei şi stimatei “Wikipedia” a fost menţionat pentru prima oară acum aproape 900 de ani (nouă sute, tati!), a reprezentat un important centru industrial.

După perioada de mare avânt economic (până în anii ’80), oraşul Hagen a cunoscut o stagnare a economiei, apoi s-a dus în cap.

Multe fabrici s-au închis. Şomajul şi-a pus amprenta pe viaţa socială şi pe cea culturală.

Industria s-a dus dracului în Hagen şi, odată cu ea, bunăstarea oamenilor, care acum încearcă să menţină în viaţă, cu mari sacrificii, printre altele, “Teatrul” şi “Filarmonica” din oraş.

hagen 5 bis hagen 5 cc

Al 41-lea oraş ca mărime din Germania, tot conform “wikipedia”, e totuşi interesant în urâţenia lui.

Spun asta chiar “adversarii” mei, care devin mai blânzi cu Hagen-ul atunci când vorbesc despre “Historismus”.

“Historismus” (istorism – în limba română) a fost , citez iarăşi “wikipedia”, “un fenomen artistic și social din secolul al XIX-lea, care a preconizat în principal glorificarea evului mediu și preluarea în acest context a formelor artistice din trecut”.

Cei pasionaţi de arhitectură vor găsi în Hagen multe clădiri în stilul “Historismus”-ului.

hagen 8 bis hagen 8

Cu aproape un mileniu de istorie, Hagen are cu ce se lăuda.

Aici, la 15 km Sud de Dortmund, s-au născut câteva personalităţi pe care nemţii mei mi le-au enumerat, dar le-am reţinut doar pe acestea:

Paul von Hindenburg – mareşal în timpul lui Hitler, preşedintele Germaniei în 1933

Christian Rohlfs – pictor şi profesor

Emil Schumacher – pictor (operele sale “atârnă” pe pereţii Parlamentului de la Berlin)

Ervin Hegemann – pictor

Milly Steger – sculptor

Tot ca informaţie, vă spun că Hagen e mai mare decât Lichtenstein! E traversat de patru râuri care măsoară în total 52 de km.

Hagen e un important nod rutier între Nord-ul şi Sud-ul Germaniei şi are şi singura Universitate “De la Distanţă” (cursuri Fără Frecvenţă) din Germania.

Este singurul oraş care a avut două echipe în Bundesliga de baschet!

hagen 7 bishagen 7 cc

TSV 1860 Hagen şi SSV Hagen! Cele două au fuzionat în 1990 şi au fondat Brandt Hagen! Tati, 1860 din titulatura de TSV 1860 Hagen reprezintă anul de naştere al clubului! 1860, tati!

Tot aici, în Hagen, s-a născut Nena, celebra interpretă din anii ’80 (fata cu “99 Luftballons”!!!) de care, fac în premieră această mărturisire, am fost, la un moment dat, îndrăgostit!

Tot legat de muzică, din Hagen sunt originari băieţii nebuni de la “Extrabreit“, una dintre formaţiile favorite ale lui Christian Clemens. Nu fotbalistul de la Mainz, ci prietenul meu.

nena extrabreit_viva_interview

Acesta este, în câteva cuvinte, oraşul Hagen, “cel mai urât oraş din Westfalia” sau, cum zic nemţii, “adversarii” mei, “Die hässlichste Stadt in Westfalen”. Repet, oficial Hagen a fost declarat “Die hässlichste Stadt in Westfalen”!

Vă las pe voi să spuneţi dacă Hagen e “cel mai urât oraş din Westfalia” sau poate chiar din Germania.

Sincer, mâine m-aş muta în Hagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *