Celtic – Rangers, meciul meciurilor

Celtic – Rangers, cel mai vechi derby din istoria fotbalului, programează în această după amiază episodul cu numărul 389. Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, meciul meciurilor, e în direct, de la ora 14:45, la Sport 1.

Old Firm, aşa cum a fost botezat derbyul dintre Celtic Glasgow şi Glasgow Rangers, e mai mult decât un meci de fotbal. Britanicii îi mai spun “duelul lumilor”. Început într-o zi de 6 septembrie 1890 cu o victorie a lui Celtic, 1-0, confruntarea a ajuns astăzi la episodul cu numărul 389. Celtic a contabilizat până acum 139 de victorii, Rangers – 155, în timp ce 94 de dueluri s-au încheiat nedecis.

Celtic şi Rangers deţin recordul mondial în ceea ce priveşte numărul de titluri câştigate, 95 (42 Celtic, 53 Rangers – alt record mondial). Ultima echipă care a întrerupt hegemonia tandemului  Celtic – Rangers în Scottish Premier League a fost Aberdeen, în anul 1985, echipă pregătită în acea perioadă de Alex Ferguson.

Înfiinţată în 1887 la iniţiativa unui preot catolic, fratele Walfrid, echipa Celtic a fost văzută dintotdeauna ca reprezentantă a acestei biserici, dar mai ales a irlandezilor săraci din Glasgow.
În 1967, Celtic a devenit prima echipă britanică și singura echipă scoțiană câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni. În acel sezon, Celtic a câștigat toate competițiile la care a participat: Cupa Campionilor, campionatul Scoției, Cupa Scoției, Cupa Ligii Scoției și Cupa Glasgow.
Echipa lui Celtic care a cucerit Cupa Campionilor în 1967, 2-1 cu Interul lui Helenio Herrera la Lisabona, era alcătuită excusiv din jucători de confesiune catolică, originari din Glasagow sau de la maxim 60 de kilometri de oraş!
De cealaltă parte, Glasgow Rangers îi reprezintă pe credincioşii protestanţi, pe cei cu atitudine pro Anglia şi pe cei din păturile sociale superioare.
Rangers a fost înfiinţată mult mai devreme decât Celtic, în anul 1873.

Meciul Celtic – Rangers, programat astăzi pe “Celtic Park” de la ora 14:45 (în direct la Sport 1), contează pentru etapa a 9-a Scottish Premier League. Partida le găseşte pe cele două mari rivale într-o formă de zile mari.
După opt etape disputate în Scoţia, Rangers şi Celtic se află în frunte, cu maxim de puncte, despărţite doar de golaveraj.
În plus, Rangers traversează o perioadă fastă şi în UEFA Champions League. “Protestanţii” au cinci puncte după trei meciuri disputate în Grupa C: 0-0 cu Manchester United pe “Old Trafford”, 1-0 acasă, pe “Ibrox Park, cu Bursaspor, şi din nou un egal, 1-1, tot pe “Ibrox” cu Valencia, într-un meci în care spaniolii au fost logodiţi cu şansa.

Spre deosebire de Rangers, care are un lot extrem de omogen, antrenorul Walter Smith jucând în aproximativ aceeaşi formulă de aproape trei ani, Celtic a schimbat lotul în această vară.
Pentru mulţi dintre elevii lui Neil Lennon, meciul de astăzi e primul derby Celtic – Rangers din carieră. “Suntem gata pentru derby”, a spus, pentru siteul oficial al clubului Celtic, Neil Lennon, antrenorul “catolicilor”.

La meciul de pe “Celtic Park” sunt aşteptate astăzi o mulţime de personalităţi, în special fani ai “catolicilor”.
Echipele probabile:

Celtic: Forster – Wilson, Loovens, Majstorovic, Izaguirre – Ledley, Ki, Brown (cpt), Hooper – Samaras, Maloney
Rezerve: Zaluska, Stokes, McCourt, Cha Du-Ri, Juarez, McGinn, Twardzik

Antrenor: Neil Lennon

Rangers: McGregor – Whittaker, Weir (cpt), Bougherra, Papac – Foster, Davis, Edu, Weiss – Naismith, Miller
Rezerve: Alexander, Fleck, Little, Wylde, Hutton, Webster, Lafferty
Antrenor: Walter Smith

Meciul va fi arbitrat de William Collum, aflat la al 7-lea meci în acest sezon în toate competiţiile. Collum a arbitrat la mijlocul acestei săptămâni meciul Schalke 04 – Hapoel Tel Aviv, scor 3-1, din Liga Campionilor.

> Articol apărut în ediţia Online a cotidianul Evenimentul zilei de duminică, 24 octombrie 2010

2 thoughts on “Celtic – Rangers, meciul meciurilor

  1. n’am prea dormit azi noapte… nu mai am stare 🙂
    am vb cu niste prieteni in glasgow – orasul e in fibrilatii
    C’mon the Hoops!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *