Cotto – Pacquiao, meciul secolului

Pacman1Cei doi pugilişti se vor bate pentru centura WBO la categoria welter, 66,7 kilograme, într-o partidă despre care se spune că va bate toate recordurile de audienţă şi de încasări.

“MGM Grand Garden Arena” din Las Vegas, Nevada, va găzdui mâine noapte meciul pentru titlul mondial WBO la categoria welter, în care se vor confrunta, portoricanul Miguel Ángel Cotto Vázquez, deţinătorul centurii, şi filipinezul Emmanuel Dapidran Pacquiao, doi dintre cei mai buni pugilişti din lume la această oră.

Pacman a urcat opt categorii!

Partida reprezintă o nouă filă din cartea de istorie a boxului profesionist pe care Manny Pacquiao se pregăteşte să o scrie. După ce a cucerit titlurile mondiale la “muscă”, “supercocoş”, “superpană” şi “uşoară”, filipinezul în vârstă de 30 de ani vrea acum centura mondială WBO la welter (mijlocie mică), care îi aparţine lui Cotto.

Din decembrie 1998, dată la care a cucerit titlul mondial WBC la categoria muscă, Pacquiao a urcat opt categorii de greutate, de la 50,8 la 66,7 kilograme!

Aflat într-o formă fantastică, filipinezul va întâlni unul dintre cei mai duri adversari din cariera sa, Miguel Ángel Cotto. Portoricanul îşi pune pentru a doua oară la bătaie titlul WBO, pe care l-a cucerit în luna februarie la “Madison Square Garden” din New York după o luptă cu britanicul Michael Jennings. Titlul era vacant la acea oră.

Cotto, 29 de ani, a urcat pentru prima oară în ringurile profesioniste pe 23 februarie 2001. A cucerit primul titlu important, WBC Internaţional la categoria superuşoară (63,5 kg), în februarie 2003, după o luptă cu Cezar Bazan.

În septembrie 2004, cel poreclit “Junito” a preluat centura WBO la “superuşoară”, pentru ca, doi ani mai târziu, să devină campion mondial WBA la “welter”.

Spaima granzilor

Alintat “Pacman”, Manny Pacquiao şi-a câştigat în ultima vreme o nouă poreclă, “The Greatest” pe care şi-a dobândit-o, cu mulţi ani în urmă, legendarul Cassius Marcellus Clay Junior, devenit ulterior Muhammad Ali.

Filipinezul şi-a câştigat faima în ultimii trei ani, când a uluit lumea boxului profesionist bătându-i, în ordine, pe Erik Morales, Oscar Larios, Jorge Solis, Marco Antonio Barerra, Juan Manuel Marquez, David Diaz, Oscar De La Hoya şi Ricky Hatton.

“Îi voi arăta lui Pacquiao cine e cel mai bun. În ultimul an s-a confruntat cu un tip supracotat ca Ricky Hatton şi cu un tip care a făcut ultimii paşi în cariera sa, Oscar De La Hoya. Nu s-a luptat cu un tip obişnuit de la categoria welter precum Miguel Cotto”, e declaraţia portoricanului.

La “MGM Grand” se bate şi Abner Cotto

Pacquiao ştie că va avea un meci infernal. “Ştiu că acesta va fi o luptă grea pentru că Miguel Cotto este mai mare ca mine şi mai puternic, însă desigur cred în forţa şi în viteza mea”, a spus “Pacman”, cel care este pregătit de un nume de legendă din lumea boxului profesionist, antrenorul Freddie Roach.

La gala găzduită de “MGM Grand Garden Arena” din Las Vegas, care cuprinde 10 partide, va mai fi pus la bătaie un titlu mondial. Este vorba despre cel WBA la “semimijlocie”, deţinut de Daniel Santos. Portoricanul, care a cucerit titlul în iulie 2008, şi-l apără pentru prima oară. Santos se va confrunta cu neînvinsul Yuri Foreman.

În gala de la Las Vegas va urca în ring şi Abner Cotto, vărul lui Miguel. Cei doi fac parte dintr-o familie numeroasă, în care boxul e practicat de aproape toţii bărbaţii cu numele de Cotto!

Emmanuel “Manny” Dapidran Pacquiao
Data / Locul naşterii: 17.12.1978 / Kibawe, Bukidnon, Filipine
Porecle: Pac Man / The Greatest
Înălţime: 169 cm
49 de victorii (37 prin KO), 3 înfrângeri (2 KO), 2 meciuri încheiate nedecis

Miguel Ángel Cotto Vázquez
Data / Locul naşterii: 29.10.1980 / Caguas, Porto Rico
Poreclă: Junito
Înălţime: 170 cm
34 de victorii (27 prin KO), 1 înfrângere (1 KO)

Material apărut în cotidianul Evenimentul zilei, ediţia Online, sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *