Cum s-a îndrăgostit Lucinda de Romeo

E trecut de miezul noptii si Romeo Gontineac vorbeste. Vorbeste despre Cupa Mondiala la rugby, despre sansele echipei României, despre “stejarii” lui. Telefonul bâzâie. E un mesaj. “Scuza-ma”, spune el. Îl citeste, apoi zâmbeste.

“E sotia mea, Lucinda. Mi-a trimis un mesaj de încurajare. Asa face ea mereu”, zice Gontineac, care vorbise la telefon cu sotia sa cu doar o jumatate de ora mai devreme. Asta se întâmpla acum vreo trei-patru saptamâni, la Izvorani, în cantonamentul echipei nationale de rugby a României. Pe Lucinda Gontineac o stiu de ceva vreme. E o sud-africanca de treabă, care iubeste România si care se afla în spatele succesului soţului ei din ultimii 16 ani.

Am revazut-o tocmai la Christchurch, în Noua Zeelanda, în drum spre Invercargill, locul în care România a debutat la Cupa Mondiala contra Scotiei. S-a bucurat când a auzit vorbindu-se româneste. Lucinda vorbeste româneste mai bine decât mulţi de-ai nostri! “Multi ma întreaba daca nu cumva sunt de la Chisinau”, spune ea râzând. E o fire extrem de vesela si de optimista.
Lucinda e la a cincea Cupa Mondiala alaturi de Romeo Gontineac! S-au cunoscut la Cupa Mondiala din 1995, din Africa de Sud. Acum, ca si în precedentele deplasari, a venit pe banii sai. A circulat la “economy” mai bine de doua zile pentru a fi alaturi de Romeo si de echipa României. La Invercargill sta departe de Romeo. “Încerc sa nu-l deranjez. Oricum, pâna la meciul cu Argentina vreau sa plec prin Noua Zeelanda sa vizitez câte ceva”, explica ea.

Lucinda si Romeo locuiesc de ani buni la Aurillac, în Franta. Au împreuna doi copii, Taylor, de 11 ani, si Olivia-Rose, de 7 ani. În casa lui Gontineac se vorbeste limba româna. Copiii stiu însa si franceza si engleza. De engleza au nevoie pentru a se întelege cu parintii Lucindei, sositi din Africa de Sud la Aurillac pentru a avea grija de ei pe durata Cupei Mondiale.
La doar câteva ore de la înfrângerea în fata Scotiei, ma aflu în cantonamentul nationalei de la Invercargill. Ma uit la Anglia – Argentina cu Romeo Gontineac. Lucinda e alaturi. Stiind câte ceva despre povestea ei, o provoc. “Lucinda, sa nu îi spui chiar tot”, îi zice Romeo râzând.

“Cum e sa fii nevasta antrenorului nationalei de rugby a României? Stresant! Era mai usor atunci când era jucator. Acum toata lumea e cu ochii pe el. Îmi pare rau pentru meciul cu Scotia. Am fost atât de aproape de un rezultat mare”, spune Lucinda.

Evz: Cum l-ai cunoscut pe Romeo?
Lucinda Gontineac: E o poveste lunga si aproape incredibila. Ne-am cunoscut la Cape Town, în 1995. Eram cu o prietena într-un taxi si l-am vazut în fata unui local dând autografe. Era dupa meciul pierdut de România în fata Africii de Sud cu 8 la 21. Un rezultat onorabil pentru România. Romeo a facut atunci un placaj care a ramas multa vreme una dintre cele mai frumoase imagini ale acelui mondial. Nici nu a mai contat ca i-a sarit umarul! M-am dus la el si l-am întrebat cine e. Nu stia engleza. Am ramas în acel local si am dansat cu Romeo toata noaptea. Ne întelegeam prin semne! Dupa trei zile m-am dus sa-l vad. Apoi a plecat în România.

Si cum ati continuat relatia?
Ne scriam scrisori. Nu exista pe vremea aceea posta electronica. El avea la Cluj, acolo unde juca, pe cineva care îi traducea scrisorile mele si i le redacta pe ale lui! Asta a durat mai bine de o jumatate de an. Convenisem sa vin în România în noiembrie. Din pacate, un episod nefericit m-a oprit.

Ce s-a întâmplat?
Fratele meu, Marcus, de doar 19 ani, a murit… Am amânat plecarea, am anulat biletele. În ianuarie 1996 m-am urcat în avion si am plecat spre Bucuresti. Am plecat de la soare si am ajuns în plina iarna! Dar asta n-a fost nimic. Romeo nu a înteles când vin si m-am trezit la Otopeni singura. Aveam un numar de telefon al fratelui sau, de la Pascani, Cristi. Am început sa plâng. Un taximetrist m-a întrebat ce s-a întâmplat. I-am povestit. M-a luat cu masina si m-a dus la “Ambasador”. L-a sunat pe Cristi si i-a spus ca sunt în România. Taximetristul a fost un om de toata isprava.

Cât ai stat la Bucuresti?
Pâna a doua zi, când m-am trezit cu Cristi la usa. Semana cu Romeo! Am plecat la Pascani. În tot acest timp, toata lumea a încercat sa dea de Romeo, dar în zadar. În timp ce noi mergeam spre Pascani, Romeo venea spre Bucuresti ca sa ma astepte! A stat în Otopeni câteva ore, a zis ca a luat teapa si s-a întors la Cluj.

Si?
Cristi m-a lasat cu familia lui la Pascani si a pornit spre Cluj. Când la- vazut, Romeo s-a speriat. A crezut ca s-a întâmplat ceva rau cu ai lui. I-a spus ca sunt de câteva zile în România. A venit într-un suflet la Pascani, iar când m-a vazut s-a pus în genunchi în fata mea! Povestise la toata lumea ca se îndragostise în Africa de Sud, iar acum, acea fata a venit în România.

Ce a urmat?
Am plecat împreuna a doua zi spre Cluj. Stateam într-o camera mica alaturi de Romeo si de colegul sau, Valentin Maftei! Antrenorul Stefan Ionescu i-a permis lui Romeo sa ma ia peste tot cu echipa. Mergeam în cantonamente, la meciuri. Asa am vazut toata România. O tara extraordinara, pe care o iubesc.

Ce stiai înainte despre România?
Stiam de Nadia Comeneci, de Ceausescu. Nu prea multe.

Când te-a cerut de nevasta?
Pe 26 februarie 1996. Chiar de ziua mea. Acesta a fost cadoul lui! N-aveam niciun ban, dar poate de asta eram si fericiti. Facusem socoteala ca avem nevoie de doi ani ca sa punem salariul lui de o parte pentru un bilet de avion în Africa de Sud. Si totusi în vara acelui an, am mers acasa la mine, în Africa de Sud, si am facut nunta. Parintii mei nici nu îl cunosteau pe Romeo, dar au pregatit nunta! Tata, mare amator de rugby, mi-a zis: “Daca e rugbyst, nici nu îmi fac probleme. E un om bun”.

Cum ati ajuns totusi în Franta?
În primavara lui 1996, Romeo a fost cu nationala în Franta. Mi-a trimis o vedere din Aurillac. Mi-a zis la întoarcere ca odata, daca vom avea bani, ma v-a duce acolo sa vizitez. Destinul ne-a dus acolo putin dupa aceea definitiv!

Cum ai învatat româneste?
De la televizor si de la prietenii din România. Ma simt foarte bine în România. Stiu, de exemplu, sa dansez hora mai bine decât finii nostri.

Unde te simti acasa?
Ma simt bine si sunt acasa acolo unde sunt alaturi de Romeo si de copiii nostri!

FOTO: Cipic şi Lucinde, după meciul Scoţia – România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *