De la OTV la TVR

Am remarcat de ceva vreme, butonând telecomanda, că televiziunea lui Dan Diaconescu, scrisesem din greşeală Diaconesco (!), şi-a schimbat look-ul. “Arată mai omeneşte”, mi-a şoptit un prieten. Nici măcar de glumă nu e bună afirmaţia. Dar, până la urmă, ştiţi cum e, gusturile nu se discută. Nu-ţi convine postul, butonezi telecomanda.

Ce ne facem însă atunci când vine vorba de televiziunea publică? Aia de o plătim cu toţii. Vorba vine că o plătim. Practic suntem jefuiţi de statul român, care susţine, cu sacrificii financiare enorme (din bani publici, repet), o instituţie de propagandă în slujba propriilor interese. În ultima perioadă, profitând de faptul că fetele nu prea au stat pe acasă, ci ba pe la Falaştoaca, la ţară la tanti Steluţa, ba în Ungaria, la Miercurea Ciuc, m-am uitat, mai mult decât de obicei, la televizor. Aşa am descoperit şi schimbarea de la otv. Şi tot aşa, am constatat cu surprindere, cu greaţă, revoltat realmente, că nu mai am în grilă doar tvr 1 şi tvr 2. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, UPC-ul mi-a mai băgat şi un tvr3 şi un tvr info şi un tvr cultural, care numai cultural nu e. Doamna Anişoara mi-a spus că sunt băgate în grilă de mult. Mă rog, e posibil să nu le fi văzut. Şi, dezgustat, m-am uitat, şi m-am uitat, la toate, pe rând, din când în când frecându-mă la ochi, ciupindu-mă să realizez dacă nu cumva visez. Voi aţi văzut câte emisiuni de doi lei, dar care ne costă enorm, difuzează televiziunea publică? Este incredibil… Emisiuni fără nicio noimă, comentarii de toată jena, interviuri în genunchi, fără sare şi piper, pseudoreportaje de pe toate meridianele globului şi de prin toate satele româneşti de unde se mai poate lua vreo şpagă pe criza asta. Cu mici excepţii, ceea ce difuzează televiziunea publică e praf.

Văzându-mă bulversat, un amic, membru de partid, a ţinut morţiş să mi-o tragă şi el, povestindu-mi, în cunoştinţă de cauză, despre jaful din televiziune publică. Amicul, uns cu toate alifiile, ştie foarte bine că mă atac atunci când e în joc onoarea mea de contribuabil. Periodic, el mă pune la curent cu tot ceea ce e nou în politică, în societate, în viaţa publică. Omul ăsta e diabolic. Le ştie pe toate. Înainte de marele schimb valutar din decembrie 1989, era un neica nimeni. Acum are cinci apartamente închiriate şi intrări peste tot. “Hai să te bag colo sau dincolo”, zice amicul. L-am refuzat mereu. În schimb, îl trag de limbă, iar lui îi place, să aflu una, alta.

Ps 1: Acum mai bine de o lună, imediat după prima transmisie a tvrului din Liga Campionilor, scriam pe acest blog nenorocit că “îmi e dor de protv”. Şi remarcam în acelaşi timp lipsa de profesionalism a celor din televiziunea publică vizavi de o competiţie precum Liga Campionilor. Săptămâna trecută, Radu Paraschivescu remarca şi el, în Evenimentul zilei, acelaşi lucru. Paraschivescu desfiinţa practic departamentul Sport de la tvr. Şi Radu Paraschivescu nu e Adi Dobre. E cineva.

PS 2: Am descoperit într-o noapte, când nu aveam somn, pe tvr bine-nţeles, o emisiune de mare excepţie. Se numeşte, sper să nu greşesc, “ştii sport”. Sau ceva de genul ăsta. Vin unii, mai mult sau mai puţin paraleli cu sportul, şi sunt bombardaţi cu întrebări idioate de o tipă, pe care am mai văzut-o pe teren, pe post de reporter. Spectacolul este rocambolesc. Uitaţi-vă! Vă rog eu, pentru că “nici nu ştiţi ce pierdeţi”. Am pus ghilimele ca să nu fiu dat în judecată pentru plagiat.

3 thoughts on “De la OTV la TVR

  1. mdeeaa..indiferent de cine transmita Liga Campionilor protv sau Tvr mie tot nu-mi place, ca nu beneficiez scor, min si cine joaca imi lasa asa imaginea goala…uitate la posturi de afara sa vezi ca nu mai gasesti asa ceva…de aia iubesc Sport1..tot timpu are ce’i trebe + comentatori foarte buni. Eu daca nu am scor min si numele echipei adorm…indiferent de cine joaca:))

  2. Ai dreptate Cosmin. Nici la gsptv nu se practica chestia asta cu echipe, scor, minut. La digi sport apar, dara fara scos. Poate ca sa nu mute telespectatorul repede pe alt post! Si sa revina, doar din cand in cand, pentru a “ajunge” “la zi” cu datele statistice. In privinta lipsei acestor date la CL nu e vina tvr-ului, asta neinsemnanc ca-l cautionez, ci a producatorilor internationali. Care nu sunt platiti din banii publici ai nostri, evident!
    Altfel, timid, iti sugerez, Adi, sa incerci, cand nu ai somn, emisiunea Eugeniei Voda, de pe tvr1. E altceva, te rog sa ma crezi! Mergi pe mana mea! Desigur, cand nu sunt gemenele acasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *