Diversiunea lui Gigi

Supărat pe fani, Gigi Becali ameninţă că desfiinţează Steaua. “Doamne, ajută”, mi-a scris, într-un sms, un bun prieten. E ştirea pe care am citit-o în această seară în timpul unui comentariu, la Sport 1. N-am mers mai departe cu cititul. Titlul mi-a fost de ajuns ca să-mi dau seama de diversiune.

Nu e prima oară şi nici ultima când Gigi ameninţă că desfiinţează Steaua. E una şi aceeaşi gogoaşă pe care latifundiarul o aruncă în presă. Iar jurnaliştii, care ştiu foarte bine despre interminabila piesă de teatru în care joacă Gigi, tac, se fac că aud prima oară asta şi o servesc pe post de bombă, de exclusivitate. Aici e tot jocul. Gigi a ajuns unde e acum, adică cel mai mediatizat personaj din istoria României şi, cel mai grav, un model pentru mulţi, doar din cauza presei. Am mai spus-o în nenumărate rânduri.

Pe Steaua au ajuns-o blestemele. Altfel nu se poate explica starea de fapt din Ghencea. Cine s-o blesteme? Sunt destui, încă din 1947 care doresc desfiinţarea Stelei. Numai că ceea două regimuri politice nu au reuşit, adică să-şi bată joc de acest club încă departamental (spun asta pentru că foloseşte baza MApN în continuare), a reuşit Gigi. Şi presa română. O parte din ea!

PS: Tocmai ce-am frunzărit, aşa, un “supermaterial” despre ultimele ore ale lui Bergodi la Steaua! Dezvăluiri “senzaţionale”, dialoguri din culise! Ca unul bătrân în presă, mărturisesc faptul că mă distrez în ultimii ani, odată cu venirea noului val de jurnalişti (sau generaţia Pro-tv, cum îi numesc eu), de toate aceste “pălituri” de presă, cum zicea Cornel Nistorescu. Băieţii ăştia ori au microfoane şi scule cumpărate de la serviciile secrete, ori au imaginaţie. Eu merg pe a doua variantă, că doar fac parte din sistem! Am constatat că, în ultima vreme, criteriile de angajare în presă nu se mai referă la competenţă, la corectitudine. Nu! Una dintre calităţile unui jurnalist din ziua de azi o reprezintă imaginaţia. Imaginaţia de “a băga în ele”, de a inventa, de a răstălmăci cuvintele interlocutorului şi de a decupa din context. Fără aceste “calităţi”, eşti marginalizat.

Vă rog, pe voi, cei care citiţi acest blog, ca atunci când aveţi dubii asupra unui subiect de presă, să nu ezitaţi şi să mă întrebaţi. Să îmi cereţi părerea, fără a avea pretenţia că aş fi vreun lider spiritual al cuiva. De azi înainte, sub cuvânt de onoare, vă promit să voi da în cap oricărei “ştiri-bombă” sau “exclusivităţi” din presa română. La cele despre care ştiu că nu sînt decât ceea ce jargonul jurnalistic le numeşte fonfleuri. Şi sunt multe, credeţi-mă.

De azi, voi inaugura rubrica fonfleuri!

One thought on “Diversiunea lui Gigi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *