Drumul lui Melinte din Albina în Serie A

Adi Dobre

Evz.ro vă prezintă povestea lui Cristian Melinte, fotbalistul considerat rebut în România, dar care a ajuns într-unul dintre cele mai puternice campionate din lume.

“Este un băiat cu un bun-simţ ieşit din comun. E un fotbalist de mare viitor, în care eu am crezut mereu. L-am adus până aici, acum totul depinde de el”, aceasta e scurta caracterizare pe care Ionuţ Chirilă i-a făcut-o lui Cristian Melinte, un fotbalist practic necunoscut în România, dar  care, în această vară, a dat lovitura transferându-se în Serie A, la Palermo, formaţie pregătită de tandemul Walter Zenga – Massimo Pedrazzini.

Melinte are o poveste interesantă, în ciuda vârstei sale fragede, doar 21 de ani. Fost antrenor la UTA, acum impresar, Ionuţ Chirilă a fost singurul care a crezut în steaua lui Melinte.

“Puştiul are stofă”

Fiul regretatului Ioan Chirilă l-a luat pe fotbalist sub aripa sa, l-a plimbat prin Europa, l-a trimis să se antreneze cu Şahtior Doneţk şi l-a prezentat la Palermo. “Acolo l-a văzut Walter Sabatini, directorul sportiv, recunoscut pentru flerul său în ceea ce priveşte jucătorii tineri. Are o experienţă fantastică în acest domeniu. L-a văzut pe Melinte şi a intuit imediat faptul că puştiul are stofă”, a dezvăluit, pentru evz.ro, Ionuţ Chirilă, cel care i-a crescut, printre alţii pe Florentin Petre, Nicolae Mitea, Andrei Mărgăritescu şi pe regretatul Cătălin Hâldan.

“Va ajunge mare”

“L-am dus iniţial la AS Monaco. Ştiu că s-a spus că Melinte n-a reuşit în Principat. A reuşit, dar a avut ghinion. Antrenorul Ricardo l-a plăcut, l-a luat la echipă, dar, după două înfrângeri, acesta a fost dat afară, iar transferul a căzut. S-a antrenat cu Şahtior la Interlaken, în Elveţia, unde a stat alături de fotbalişti adevăraţi. Asta l-a ambiţionat. Veţi vedea, va ajunge mare. E un fundaş cu reale calităţi. Ştie să iasă din apărare cu mingea la picior, transformându-se în mijlocaş şi creând astfel superioritate. Acum, mingea e la el. Trebuie să le arate celor de la Palermo că nu s-au înşelat atunci când l-au legitimat”.

“Nu ştiu ce s-a întâmplat la Dinamo”

Ionuţ Chirilă, omul care a realizat transferul lui Melinte la Palermo, nu îşi poate explica cum fotbalistul ajuns în Serie A a fost considerat rebut la Dinamo.

“Nu ştiu ce s-a întâmplat la Dinamo. Nu sunt angajatul clubului. Am demonstrat însă că un jucător care nu a fost băgat în seamă în România, retrogradat, a ajuns în cel mai puternic campionat din lume. Faptul că un copil de 20 de ani e la Palermo, dovedeşte lipsa de cultură fotbalistică a oamenilor de fotbal din România. Sunt convins că dacă Messi, îmbrăcat modest, ar veni în probe în România, el ar fi trimis la plimbare”, spune Chirilă. Omul de fotbal e convins că grupările occidentale investesc în structura jucătorilor români fără să fie interesate de la ce cluburi provin aceştia.

“Şi asta pentru că imaginea cluburilor din România e foarte proastă în străinătate. Atunci când străinii transferă un jucător tânăr, ei sunt convinşi că acesta poate fi transformat din perspectivă în certitudine”, a mai spus Chirilă.

Cristian Melinte este coechipier la Palermo cu Dorin Goian, fostul fundaş de la Steaua.
Melinte: “Vreau să fiu mare”

evz.ro: Cristian, cum e în Italia?
Cristian Melinte:
Parcă visez. Am fost ieri (n.r. – duminică) la primul meci al echipei mele, Palermo, în actualul sezon din Serie A. Am stat în tribună. În primele zece minute după intrarea pe stadion am crezut că mă aflu pe altă lume. În viaţa mea n-am văzut o asemenea atmosferă. Să tot joci fotbal cu aşa suporteri. Cred că ceea ce am văzut acum e cea mai bună motivaţie pentru un jucător ca să îşi facă treaba la echipa sa de  club.

Palermo?
O echipă bună. O spune şi scorul, 2-1 cu Napoli. Era important să debutăm cu dreptul în noul sezon.

Cine eşti tu, Cristian Melinte?
Sunt un băiat în vârstă de 21 de ani, din Albina, o micuţă localitate cu doar 130 de case de lângă Timişoara, şi vreau să ajung un fotbalist cunoscut. Am avut şansa să ajung la Palermo şi vreau să profit de această oportunitate. E visul oricărui copil care se apucă de fotbal şi vrea să facă ceva în viaţa lui.

“Ionuţ Chirilă mi-a dat încredere”

Unde ai început fotbalul?
La Şcoala Sportivă din Timişoara, chiar din clasa I. Apoi, prin clasa a X-a, m-am transferat la Giroc. Acolo am câştigat şi primii mei bani din  fotbal. Ţin minte că aveam patru milioane de lei vechi pe lună şi eram mândru de asta. Strângeam banii, nu îi cheltuiam. După mai multe luni am reuşit să-mi cumpărat un calculator. Mi-l doream foarte mult. A urmat un transfer la Auxerre Lugoj, iar după jumătate de an am dat probe la UTA. Domnul Marius Lăcătuş, care era antrenor la Arad, m-a oprit în lot. Am jucat însă foarte puţin. Asta până la venirea domnului Ionuţ Chirilă.

Şi ai ajuns la Dinamo.
Aşa e. În iarnă am ajuns la Dinamo. Am făcut pregătirea, am fost oprit în lotul echipei pentru prima etapă din retur, cu Pandurii, după care am fost  trimis la echipa a doua. Nu m-am supărat. Am muncit, m-am pregătit cum trebuie, n-am făcut fiţe. Cu toate acestea, a trebuit să-mi reziliez contractul. Mi-a părut rău atunci. Acum, nu. A fost, cum se spune, un şut în fund care s-a dovedit a fi până la urmă un pas înainte.

Ai avut momente în care ai vrut să renunţi la visul de a ajunge în fotbalul mare?
Am trecut prin momente grele. Însă atunci când eram supărat, domnul Ionuţ Chirilă îmi spunea să fiu tare, pentru că voi reuşi. El mi-a dat tot timpul încredere. Nu ştiu ce m-aş fi făcut fără dânsul. Practic lui îi datorez transferul la Palermo, totul până la urmă.

Locuieşte la hotel

Ai tăi ce au spus când au auzit că te-ai tarnsferat în Italia?
S-au bucurat. Şi ei şi toţi cei care mă cunosc. Îmi amintesc de acele zile premergătoare transferului, când ţineam legătura cu Ionuţ Chirilă, care îmi spunea că totul se va rezolva. Apoi, a venit telefonul prin care m-a anunţat că trebuie să plec spre Italia. Îmi venea să plec pe jos. Nu mai aveam răbdare încă o zi până la avion.

Cum a fost vizita medicală la Palermo?
Grea, foarte grea. Coşmarul l-a reprezentat proba de alergare pe bandă rulantă, în timp ce eram conectat la o sumedenie de aparate. Au fost 20  de minute de chin. Am crezut că mor! A fost mai greu decât în timpul unui antrenament.

Unde locuieşti la Palermo?
Deocamdată la hotel, dar îmi caut un apartament. Tot la hotel stă şi Dorin Goian. Ţin aproape de el. E un jucător cu mare experienţă de la care am numai de învăţat. Are mare grijă de mine. Încerc să învăţ cât mai repede limba italiană. Deja înţeleg ceea ce antrenorul ne cere la antrenamente.

“La ce îmi trebuie maşină”

Cum ţi se pare Zenga?
Un antrenor foarte bun.

Cum ai fost primit de colechipieri?
Toţi m-au primit cu multă căldură chiar din momentul în care am sosit în probe. Am fost şocat. Poate şi pentru faptul că vin din România. Am rămas încântat de Fabrizio Miccoli, un mare fotbalist, de Fabio Liverani, de toţi. Sunt băieţi foarte buni.

Vei primi şi maşină la Palermo?
Ce să fac cu ea? N-am nici măcar carnet de conducere. Nu mi-am permis până acum luxul de a avea un automobil şi, sincer, nici că mă grăbesc!

“Sunt pregătit”

Ce îţi place să faci în timpul liber?
Mă retrag de obicei în cameră unde mă uit la un film sau ascult muzică. Orice fel de muzică. Uneori mă plimb.

Părinţii vor veni la tine?
Probabil, în vizită. Au de lucru. Mama e infirmieră la un spital din Timişoara, iar tata e agent de pază la un centru comercial. Şi ţin mult la serviciile lor. O aştept în schimb pe prietena mea. O cheamă Raluca şi e din Oradea. Am cunoscut-o la Bucureşti, în perioada în care eram la Dinamo. Faptul că am cunoscut-o a fost singura realizare din perioada cât am stat la Dinamo.

Cu ziariştii italieni cum te înţelegi?
Nu am vorbit cu ei decât la prezentarea oficială. Oricum, încă nu cunosc limba.

Când vei fi apt de Serie A?
Eu sunt pregătit şi acum. Nu îmi e frică.

> Material apărut în cotidianul “Evenimentul zile” – ediţia Online, marţi, 25 august 2009

One thought on “Drumul lui Melinte din Albina în Serie A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *