Euro-amestecate

Scirbit de mofturile nationalei lui piturca, ma cam saturasem de Euro. Si nici macar nu incepuse. I-am simtit insa vraja dupa meciurile din prima zi. Suparat ca nu am primit acreditare la meciul de deschidere, Elvetia-Cehia, de la Basel, ma pregateam sa-l vad la televizor alaturi de citeva beri elvetiene. Colegul si prietenul Andrei Craciun m-a scos insa in strada. Mi-a zis ca a auzit el ca e mishto sa mergi in “Fan Zone”, acolo unde se string toti suporterii care au venit la Euro desi nu au bilete si nici prin cap nu le trece sa-si cumpere. Am fost uluit de spectacolul la care am asistat si am jurat ca nu voi mai rata niciun turneu final. Nici macar pe ala din Africa de Sud! Este absolut incredibil sa vezi cum stau, unii alaturi de ceilalti, fani portughezi si turci. Sau nemti si polonezi. Ramii siderat cind vezi imbratisati trei croati si un sirb care te intreaba, in universala limba a betivilor, cum se spune “frate” in romana. Dupa care iti arata cit de frati sunt ei. Euro este un fenomen de masa, la fel ca si Campionatul Mondial, probabil. La mondiale s-ar putea sa fie chiar mai interesant, pentru ca acolo vin suporteri din toata lumea. Pe imensa strada a bucuriei de la Euro se leaga prietenii, se infiripa povesti de iubire de citeva zeci de minute, maxim citeva ore, se vorbeste intr-o singura limba si se respira acelasi aer, al bucurie de a trai, al distractiei permanente.

Astazi, nationala lui piturca debuteaza la Euro. Tot azi, fetele mele, Ana-Larisa si Maria-Alexandra, au serbare la gradinita. Cica au invatat poeziile primite de la educatoare, dar nu vor sa i le spuna decit mamei Steliana, matusa care are grija de ele! Si doar la ureche! Imi pare rau ca sunt departe de fetele mele. Ca in loc sa impart bucuria cu ele, imi pierd vremea facind planton la gardul in spatele caruia niste baieti care nu vor intelege niciodata ce inseamna sentimentul national joaca in culorile Romaniei. Astazi, lobont si chivu nu vor mai ride la intonarea imnului Romaniei. Sunt sigur. Sunt prea stresati. S-ar putea sa o faca la urmatoarele meciuri, cind presiunea nu va fi la fel de mare.

2 thoughts on “Euro-amestecate

  1. Va fi mai complicat sa iesi in strada in orasele din Africa de Sud… Acolo, in timp ce unu iti spune frate, altul te injunghie pe la spate! Ar merge doar daca ma iei pe mine ca bodyguard (vin si gratis!)…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *