Feyenoord -Ajax, un derby prea periculos

Klassieker, aşa cum este cunoscut cel mai mare derby al fotbalului olandez, are programat astăzi, de la ora 13:30 (în direct la Sport 1), un nou episod. Ca urmare a incidentelor grave dintre galerii de-a lungul timpului, derbyul dintre Feyenoord şi Ayax se dispută fără suporterii echipei oaspete.

Eredivisie programează astăzi un nou Klassieker, aşa cum e denumită confruntarea dintre Feyenoord Rotterdam şi Ayax Amsterdam. Meciul, care se va disputa pe “De Kuip” din Rotterdam se anunţă unul dintre cele mai tari din ultimii ani.

21 de titluri pentru “lăncieri”

Este derbyul cu numărul 109 dintre cele două formaţii în Eredivisie. Ajax a luat partea leului în confruntările directe cu Feyenoord, 48 de victorii faţă de cele doar 28 ale rivalilor din Rotterdam. 32 de derbyuri s-au încheiat la egalitate.

Cele două mari grupări au adunat împreună în Olanda 30 de titluri (21 Ajax, 9 Feyenoord) şi 24 de Cupe (15 Ajax, 9 Feyenoord). Ajax şi Feyenoord au în palmares şi cinci Cupe ale Campionilor Europeni (patru au revenit “lăncierilor” din Amsterdam).

Aflate în careul de aşi al campionatului oalndez la această oră, Feyenoord şi Ajax sunt departe de un titlu pe care nu l-au mai cucerit de ceva vreme. Feyenoord nu a mai luat titlul în Olanda de 11 ani, iar Ajax de 6 ani.

Marele Cruijff a jucat la ambele echipe

Ajax vine pe “De Kuip” după trei ani de invincibilitate. De altfel, “lăncierii” nu au fost înfrânţi decât de două ori în ultimul deceniu şi jumătate pe terenul marii rivale.

În ciuda rivalităţii ieşite din comun dintre cele două formaţii, mai mulţi fotbalişti au evoluat de-a lungul timpului pentru ambele grupări. Cei mai cunoscuţi sunt Denny Landzaat (acum la Feyenoord), Rob Witschge, Simon Tahamata, Wim Jansen, dar şi monştrii sacrii precum Johnny Rep (la Ajax între 1971 şi 1975; la Feyenoord între 1985 şi 1986) şi Johan Cruijff (la Ajax între 1964 şi 1973 şi între 1981 şi 1983; la Feyenoord între 1983 şi 1984).

Meciul Feyenoord – Ajax va fi condus la centru de cunoscutul arbitru olandez Pieter Vink, care se află înaintea meciului cu numărul 15 în acest sezon, în Eredivisie.

> Articol apărut în ediţia de duminică, 31 ianuarie 2010, a cotidianului Evenimentul zilei, ediţia Online

PS: Vă aştept la meci! E meci de meci!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *