Fidel Castro

„A murit Fidel Castro”, îmi spune „Ochi Frumoși”, citind știrile agențiilor de presă pe telefonul mobil.
Deschid netul și citesc:
– „Fidel Castro, Cuba’s leader of revolution, dies at 90”, scrie BBC.
– „CASTRO DIES – Cuban revolutionary leader Fidel Castro, who ruled the communist country for almost 50 years, dies aged 90 after a long battle with illness”, titrează The Sun.
– „Death of a Communist revolutionary: Former Cuban president Fidel Castro, who led the country for nearly half a century, is hailed as the ‘symbol of an era’ after he dies aged 90”, scrie Daily Mail.
– „Former Cuban President Fidel Castro dies at 90”, e un titlu din US Today.
– „Фидель Кастро скончался в возрасте 90 лет”, scrie Известия.
– „حداد وطني في كوبا لرحيل كاسترو”, notează الجزيرة.نت, adică Al Jazeera.

Știri despre moartea lui Fidel Castro sunt peste tot. Unii îl plâng pe fostul conducător cubanez, alții se bucură de trecerea sa în neființă. Asta înseamnă să fii cu adevărat o personalitate.

Nu mă surprinde moartea lui Fidel Castro. Din punctul meu de vedere Fidel e mort de mult, cam din 2008, atunci când i-a cedat puterea fratelui său Raul.
La școală, pe vremea lui Ceaușescu, am învățat că Fidel Castro e un om bun, un comunist adevărat, care s-a opus imperialismului american. Cum niciodată nu m-am mulțumit cu ceea ce ni se preda la școală, am căutat mereu să aflu mai multe despre anumiți subiecți. În acele vremuri nu existau cărțile sau calea spre informație de azi. De cele mai multe ori stăteam de vorbă cu oameni care prinseseră vremuri mai bune sau care circulau în afara țării, de unde reveneau cu bagajele doldora de ziare, reviste ori cărți scrise în limbi străine. Atunci am auzit inclusiv despre Ernesto „Che” Guevara, altă „legendă”.

fidel-che    fidel-castro-si-ceausescu-800x550

E greu să-l judeci pe Fidel Castro. Știu, unora nu le pare atât de dificil. Mie însă îmi vine greu. Prietenul Andrei Crăciun, care a văzut Cuba lui Fidel, sintetizează foarte bine personalitatea fostului lider cubanez: „Fidel a fost și un erou și un criminal și un revoluționar și un dictator. Un om paradoxal, foarte greu de înțeles în complexitatea nuanțelor sale. De aceea va fi judecat totalitar, deci greșit. Cubanezii îl iubesc și îl detestă”.

Ne place sau nu, Fidel Castro a fost una dintre figurile emblematice ale secolului trecut. Așa cum au fost Lenin, Churchill, Stalin, Roosevelt, Ceaușescu, Gorbaciov ori Regan.
Numele lui Fidel Castro nu se va regăsi însă vreodată în vreun top al celor mai influente persoane din istoria omenirii, pentru că deja ar fi prea mult.

Fidel Castro a beneficiat de o publicitate uriașă, fiind contemporan cu revoluția televiziunii, a internetului. Ce ușor e să citești acum ceva despre el sau să găsești poze în care apare, singur sau alături de diverși. Diverși, de la șefi de stat până la mari sportivi. Diego Maradona, de exemplu, în nebunia sa, a fost atras de Fidel Castro. Mai degrabă, cred eu, de personalitatea și de carisma lui Castro. Poate și de ideile sale, în niciun caz de nivelul de trai al cubanezului obișnuit. Deși, fac aici o paranteză, Fidel Castro s-a ocupat de alfabetizarea și de sănătatea cubanezilor cum puțini alți lideri s-au ocupat. E mult de vorbit pe tema asta.

Hugo Chávez, fostul președinte al Venezuelei, asasinat de americani, a făcut mult mai mult pentru țara sa și pentru America de Sud decât Fidel Castro. Infinit mai mult, deși a stat la putere doar câțiva ani.
Fidel Castro rămâne în istorie în primul rând prin poveștile care s-au țesut în jurul Revoluției sale (care, după părerea mea, nu ar fi fost cu putință fără acordul Statelor Unite, ca aproape peste tot în lume), cu legendele ce îl au drept subiect. Dar mai ales cu faptul că a ridiculizat cea mai mare putere a lumii în multe momente, deși îmi e greu să cred că dacă ar fi vrut cu adevărat SUA ar fi putut scăpa de Fidel Castro demult.

maradona_y_fidel_archivo       chavez

M-am întebat de multe ori ce s-ar fi întâmplat dacă Fidel Castro ar fi avut la dispoziție pentru Revoluția sa o țară precum Rusia sau măcar o țărișoară din Europa de Est, din fostul bloc comunist. Mi-am și imaginat asta. Chiar și președinte al României l-am văzut într-o seară.

A murit Fidel Castro, tati. Am pierdut ceva prin dispariția sa? Am câștigat ceva? Nici una nici alta, tati, vă spun io!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *