Fonfleuri de iarnă

Presa de specialitate e plină de fonfleuri în această perioadă. E parcă dezlegare la fonleuri. Se scrie pe genunchi, se inventează ştiri, se imaginează transferuri, se minte. Se minte cu o neruşinare vecină cu penalul. E perioada în care fiecare scrie ce vrea. Ziarele de sport abundă de subiecte efemere, unele supravieţuind doar câteva minute, până când vine concurenţa cu o “exclusivitate”. Urmează din partea învinşilor un drept la replică, adică tot o “exclusivitate” fabricată. Pe cuvânt, mulţi dintre cei care fac presă sportivă astăzi i-ar face să pălească de invidie chiar şi pe Fraţii Grimm ori pe Hans Christian Andersen. Au imaginaţie băieţii, nu glumă.

Există un personaj în fotbalul românesc pe care, în loc să-l ignore, presa îl mediatizează cu o înverşunare suspectă. Omul jigneşte ziariştii, îi scuipă, îi ameninţă. Iar băieţii îi pupă mâinile. “Nu ne-aţi înjurat destul. Nu ne-aţi scuipat destul. Înjuraţi-ne, scuipaţi-ne. Vă rugăm. Încă o dată şi încă o dată”. Vorbele mitocanului sunt cuvântări sfinte pentru trepăduşii pripăşiţi în ultimii ani în presă. Orice regurgitează individul e o exclusivitate, o ştire, o bombă, o pălitură, vorba lui nea Cornel Nistorescu.

Presa română n-a fost niciodată unitară. Solidaritatea de breaslă n-a existat niciodată. De ce-ar exista? Un personaj renegat de un post de televiziune, ori ziar, e un câştig pentru concurenţă. Nu mai e concurenţă pentru valori, ci pentru nonvalori, pentru neamuri proaste. Şi, slavă Domnului, societatea românească e plină de neamuri proaste… La fel şi presa din România.

2 thoughts on “Fonfleuri de iarnă

  1. Draga Adi,

    Uite si faptul ca – desi ai perfecta dreptate – nici tu nu ai avut hai sa-i zicem curajul de a transcrie numele respectivului spune ceva. De vina pentru aparitia lui, repetata in ultima vreme, nu sunt jurnalistii carora li se cer bombe si iar bombe. In caz contrar, ar fi aruncati in afara sistemului. Asa ca mai inventeaza, ce sa faca? Teama ii face sa trateze la pret de matineu cativa scuipati sloboziti in directia dragului de “Manolo” sau un pix azvarlit in capul lui! Tot teama asta ii determina pe destui sa le manance din palma verilor, pentru ca – vrem, nu vrem – fac rating si aduna cititori. Asta vrea lumea, de fapt vulgul, asta i se da. E jalnic, dar perfect real.

  2. O mica intrebare “pe linga” subiect
    Legata de SPL

    Transmiteti direct in 27, miercuri Celtic – Hibernian?

    Multumesc f mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *