Adi Dobre | Vineri, 04 Septembrie 2009 |
Fost secund al primei reprezentative a României la Cupa Mondială din 1994, tehnicianul oferă o rază de speranţă tricolorilor în meciul cu Franţa. El e convins că jucătorii lui Raymond Domenech au mai multe interese la echipele lor de club.
De când nu mai antrenează, Dumitru Dumitriu s-a transformat într-un veritabil analist sportiv. Fostul antrenor al Stelei şi “secund” al generalului Anghel Iordănescu la echipa naţională, tehnicianul a rămas acelaşi critic fin atunci când vine vorba de gruparea din Ghencea sau de prima reprezentativă.
Ţiţi a vorbit, pentru evz.ro, despre şansele naţionalei lui Răzvan Lucescu mâine pe “Stade de France”. Fan nedeclarat al lui Lucescu junior, Dumitriu e convins că tricolorii pot da lovitura în meciul împotriva Franţei, în ciuda faptului că Raymond Domenech are în gestiune una dintre cele mai bune generaţii din istoria fotbalului francez. “Băieţii lui Domenech sunt prea preocupaţi de situaţia de la club şi nu pun osul la echipa naţională”, e convins Ţiţi Dumitriu, care spune că pe “Stade de France” va fi un meci strâns.
“Răzvan trebuie lăsat în pace“
evz.ro: Cum vedeţi meciul cu Franţa?
Dumitru Dumitriu: Abordările celor două conduceri tehnice şi ale jucătorilor celor două formaţii sunt diferite. Oricât ar lucra Raymond Domenech, e greu de crezut că-i va putea convinge pe fotbaliştii săi să dea totul pe teren împotriva României. Francezii au o altă mentalitate. Sunt mult mai interesaţi de ceea ce li se întâmplă la echipa de club, acolo unde sunt plătiţi.
Ce spuneţi despre naţionala lui Lucescu?
Naţionala României e într-o perioadă de reconstrucţie. Răzvan Lucescu a început o treabă şi trebuie lăsat în pace să o termine. Nu cred că a convocat jucători la echipa naţională pe alte criterii decât cele sportive, aşa cum unii s-au grăbit să spună. E greu de crezut că Lucescu va accepta să-şi rupă gâtul mizând pe fotbalişti selecţionaţi pe alte criterii. El a chemat oameni capabili să-i pună în practică tactica, ideea lui de joc, la echipa naţională.
“Văd un scor strâns în Franţa”
De ce credeţi că a fost acuzat de “nepotism”?
A fost atacat pentru că patronii de cluburi din Liga I au tot intereseul să aibă cât mai mulţi fotbalişti chemaţi la lot. Un jucător convocat la echipa naţională, indiferent dacă joacă sau e doar rezervă, costă, automat, mai mult. Când pe CV-ul unui jucător scrie că a trecut pe la prima reprezentativă, preţul e altul.
Ce va fi pe “Stade de France”?
Avem şanse minime la calificare. Tocmai de aceea i-ar prinde bine echipei României o victorie cu Franţa. Nu oricine se poate lăuda că a învins Franţa la ea acasă. Cred că naţionala va juca cu multă dezinvoltură, cu tupeu. Tocmai pentru că mai păstrăm doar şanse teoretice de calificare la Campionatul Mondial de anul viitor, va conta enorm pentru tricolori. Băieţii lui Răzvan Lucescu trebuie să conştientizeze faptul că a bate Franţa la Paris înseamnă enorm pentru moralul echipei naţionale. Văd un scor strâns. Un 1-0, 0-1 sau 0-0. Nu cred că se va marca mult pe “Stade de France”. Dar e bine să fim totuşi şi precauţi. Francezii pot prinde o zi foarte bună, în care să le iasă totul, iar atunci vor fi probleme.
“Franţa are o generaţie de excepţie”
Ce puteţi spune despre echipa Franţei?
Franţa are o generaţie de excepţie. A avut şi după ce au câştigat titlul mondial şi pe cel european. Naţionala lui Domenech nu practică însă un fotbal de calitate. Lipsesc performanţele. Nu ştiu cum stă la ei treaba cu asigurările şi cu plăţile, dar, e clar, jucătorii au grijă să nu se accidenteze atunci când vin la echipa naţională. Tocmai de aceea spun că francezii nu pun osul, cum se spune, atunci când sunt convocaţi la echipa naţională. O accidentare la prima reprezentativă, cât ar fi ea de eroică, îl scoate pe fotbalist din circuitul echipei de club. Imediat, altul îi va lua locul şi vor începe problemele. Astfel de socoteli sunt făcute din timp, de club, de impresar. E posibil chiar ca cei care se ocupă de fotbalişti să le sugereze să o lase mai moale atunci când vin la naţională. Şi mai e ceva. Nici Domenech nu mi se pare antrenorul capabil să îşi motiveze suficient echipa, să-i determine pe jucători să dea totul la echipa naţională.
Nu va juca Mutu.
Mutu e o valoare incontestabilă, dar ori de câte ori a absentat de la meciurile naţionalei, ceilalţi jucători au făcut ca lipsa lui să nu fie resimţită. La Paris, aveam nevoie de el. Asta pentru că traversează o perioadă mai grea, iar Mutu ar fi dorit să demonstreze că e un fotbalist care nu merita să primească o pedeapsă atât de grea. Nu cred că s-a dat lovit ca să nu joace la echipa naţională. Trebuia însă să apară şi să spună care e problema, iar lumea n-ar mai fi fabulat. În acelaşi timp, e posibil ca şi Fiorentina să-i fi cerut să nu forţeze pentru a nu suferi o nouă accidentare.
“Naţionala joacă altceva”
Cum vedeţi viitorul naţionalei României?
Naţionala e pe un drum bun. Răzvan Lucescu a reuşit într-un timp relativ foarte scurt să ansambleze o nouă echipă. De aceea nu trebuie să ne băgăm peste el. Se vede că Răzvan a studiat jocul naţionalei cu mult timp înainte de a fi instalat în funcţia de selecţioner, aşa cum am făcut-o toţi, cu mai mult sau cu mai puţin interes. A adus un suflu nou. Naţionala joacă altceva. Ne apărăm mai bine. Păi, eu nu l-am văzut înainte pe Cociş venind în apărare, aşa cum o face acum Ghioane. Ce să mai spunem de Mutu. Când atacă, adversarul nu mai întâlneşte 5-6 jucători răsfiraţi, ci are în faţă 10 oameni. Iar în ofensivă, fără un atac perpendicular pe poarta adversă evident, România şi-a creat ocazii, a marcat.
Cum trebuie să joace România?
România trebuie să aibă o acţiune precaută, nu defensivă permanentă. Nu am fost de acord niciodată cu dictonul care spune că “cea mai bună apărare e atacul”. Te deschizi, iar adversarul te surprinde pe contraatac şi te face varză. Trebuie să citeşti forţa de atac a adversarului în timpul jocului. Să simţi starea din teren, pentru a-ţi da seama dacă “inamicul” joacă ofensiv sau defensiv, pe benzi şi aşa mai departe. Cu o analiză corectă şi cu ajutor permanent de pe margine, România va putea face o figură frumoasă la Paris. Declaraţiile dinainte de meci că ne vom apăra şi vom contraataca periculos, că vom bloca nu mai ştiu eu ce, sunt vrăjeli.
Ce sfaturile daţi tricolorilor?
Îi sfătuiesc pe băieţi să joace curajos. Fără curaj şi fără o mentalitate de învingător, mai bine stai acasă. Te uiţi la televizor. Echipa României trebuie să se comporte ca un grup unit. Această calitate va fi determinantă. Să nu uităm că echipa asta a bătut, în deplasare, Lituania, o echipă care ne-a dat trei goluri acasă.
> Interviu apărut în ediţia online a cotidianului Evenimentul zilei, vineri, 4 septembrie 2009