INTERVIU. Lucian BUTE: “De mulţi ani n-am mai fost într-o asemenea formă”

bute 1 bute 11

19 luni! Atât de mult timp a trecut de la ultimul meci al lui Lucian Bute.

Fostul campion mondial IBF la categoria supermijlocie va urca din nou în ring sâmbătă, 15 august.

Pe scena de la “Bell Centre” din Montreal, Quebec, “acasă” la el, Lucian Bute se va confrunta, într-o partidă la categoria semigrea, cu Andrea Di Luisa, un italian în vârstă de 33 de ani.

Di Luisa, care a debutat la profesionişti în octombrie 2008, are în palmares 17 victorii (12 prin KO) şi două înfrângeri (ambele prin KO).

Numărul 61 mondial la “supermijlocie”, Di Luisa este,  la această categorie, fost campion al Italiei, fost deţinător al centurii WBC International Silver, dar şi actual campion european.

Italianul vine după patru victorii consecutive, ultima înfrângere datând din 23 noiembrie 2012.

Bute, 35 de ani şi jumătate, s-a bătut ultima oară în 18 ianuarie 2014, când a fost învins de haitianul Jean-Thenistor Pascal în 12 runde.

De la înfrângerea în faţa britanicului Carl Froch, din 26 mai 2012, de la Nottingham, atunci când şi-a pierdut titul IBF la “supermijlocie”, Lucian Bute a mai luptat doar de două ori, contra lui Denis Gracev (3 noiembrie 2012) şi a lui Jean Pascal.

Sfătuit de unii să se retragă, Lucian Bute se încăpăţânează să continue într-un sport care ţine tot mai puţin cont de vârstă, dar care în ultimii ani a produs la unele categorii de greutate campioni de mare calitate.

Ca de obicei înaintea marilor sale confruntări, am stat de vorbă şi de această dată cu Lucian Bute. Nu l-am simţit parcă niciodată mai optimist şi mai … mai bine pregătit!

La 35 de ani şi jumătate, Lucian Bute n-are de gând să se lase. Mai mult, vrea din nou titlul mondial! Şi promite să nu se îndepărteze de box niciodată.

33 de meciuri a disputat Bute la profesionişti! Lucian a contabilizat 31 de victorii (24 prin KO) şi două înfrângeri (una prin KO). Cariera sa la profesionişti a început în 22 noiembrie 2003.

bute ganescu bute 4 la presse

adidobre.ro: Au trecut 19 luni de la ultimul meci. Cum a fost pentru tine această perioadă?
Lucian Bute: Perioada de pauză mi-a prins foarte bine. M-am recuperat total. Este pentru prima oară în foarte mulţi ani când sunt sănătos sută la sută. Nu am absolut nicio problemă şi asta îmi dă încredere. Tot în această perioadă am făcut nişte schimbări în jurul meu, iar rezultatele le simt deja. Sunt rezultate pozitive!

adidobre.ro: Ce te-a determinat să continui atunci când multe voci spuneau să te retragi?
Bute: Nu am simţit că sunt “gata” de retragere în niciun moment. Chiar dacă am pierdut, eu simţeam că pot mai mult şi a trebuit doar să realizez ce am nevoie să schimb pentru a putea avea performanțele de care mă simt capabil. Sunt încrezător că am reușit să găsesc calea înapoi spre victoriile din ring, iar asta să mă pună în poziția de a ataca un nou titlu mondial.

adidobre.ro: La ce te aștepți de la meciul cu italianul Di Luisa?
Bute: Mă aştept ca Di Luisa să urce în ring foarte motivat. El nu are mare lucru de pierdut, eu sunt favorit, iar, cu o victorie, Di Luisa poate spera şi el la un meci de titlu mondial. Nu am însă de gând să-i ofer biletul spre centura de campion mondial!

adidobre.ro: E o cunoștiință mai veche, din perioada când boxai la amatori?!
Bute: Sincer, nu îmi mai aduc aminte de el. Aşa am auzit, că l-aş fi învins acum 15 ani. Astăzi, amândoi suntem însă alți pugilişti. Va fi alt meci, dar același rezultat: Victorie pentru mine!

adidobre.ro: Revenirea la “Bell Center”. Ce sentimente îți stârnește?
Bute: “Bell Centre” este la mine acasă. Aici m-am format şi tot aici am trăit cele mai frumoase clipe din cariera mea. Faptul că boxez din noi aici este un avantaj pentru mine. Dar nu am emoții!

bute 3bute antr

adidobre.ro: Cum decurge colaborarea cu antrenorul Howard Grant? Ce a schimbat în stilul tău?
Bute: Munca cu Howard Grant decurge excelent. Ne-am înțeles perfect încă de la început. Lucrăm la o technică nouă, mai ales la boxul de aproape, şi la agresivitate. Învăț mereu în compania lui Howard, dar şi a lui Otis, fratele lui cu care lucrez deasemenea.

adidobre.ro: Cum ești din punct de vedere fizic? Mai ai probleme?
Bute: Fizic, sunt perfect! Sunt într-o formă aşa cum n-am mai fost de foarte muți ani. Nu am nicio accidentare care să ma deranjeze.

adidobre.ro: E primul tău meci de 10 runde din carieră! Te aștepți ca italianul să reziste atât de mult în ring cu tine?
Bute: Întotdeauna mă pregătesc pentru toată durata meciului. Îmi plac KO-urile şi, dacă voi avea șansa, vă asigur că voi profita şi îl voi opri pe Di Luisa inainte de limită.

bute obosit

adidobre.ro: A trecut ceva vreme de când nu ai boxat pentru un titlu. E un nou început pentru tine?
Bute: Nu cred că putem vorbi despre un nou început. Cred însă că eșecurile mele au fost necesare pentru a putea realiza ce trebuie să schimb şi să perfecţionez în boxul meu, în cariea mea.

adidobre.ro: Ce urmează după meciul cu italianul Di Luisa pentru tine?
Bute: După acest meci am programată o scurtă vacanţă, aproape 10 zile, apoi mă întorc la sală. În jurul datei de 1 septembrie. Şi asta pentru că vreau să mai boxez o dată până la sfârșitul anului.

adidobre.ro: Cum ai primit vestea retragerii lui Carl Froch?
Bute: Froch a avut o cariera excelentă şi, dacă a luat decizia sa se retragă, probabil şi-a atins toate obiectivele.

bute roman bute 2

adidobre.ro: Eşti la curent cu ce e prin ţară?
Bute: Mai urmăresc câteodată ce se întâmplă prin Romania, dar, mai mult, subiecte din lumea sportului.

adidobre.ro: Cum e în Canada? Când ai timp, cu ce ţi-l ocupi?
Bute: Sunt stabilit aici din 2003 şi mă simt foarte bine. Majoritatea timpului liber îl petrec în familie şi alături de câțiva prieteni apropiați.

adidobre.ro: Planuri de viitor, extrasportive. Există?
Bute: Deocamdata sunt concentrat pe carieră şi nu am alte planuri. Când îmi încheia cariera de boxer profesionist, probabil voi rămâne aproape de box. Am acumulat multă experiență şi voi încerca să ghidez alți tineri spre titlul mondial, dar nu din colț!

PS: Mulţumiri în realizarea acestui material d-lui Christian Gănescu, apropiat al lui Lucian, dar şi al meu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *