– Am vrut să postez acest interviu, pentru că era păcat de el, iar pe Evz, unde a fost trimis, nu au intrat decât frânturi.
Explicaţie foto – Eu, Radu Voina, Titi Amza, Cipic şi Ana
Fetele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au oprit în semifinalele Ligii Campionilor. Gyor Audi Eto, campioana Ungariei, s-a dovedit a fi un adversar mult prea puternic pentru echipa lui Radu Voina, care bifează însă o nouă prezenţă în careul de aşi al celei mai importante competiţii intercluburi din lume.
Avantajul de patru goluri luat de Oltchim în prima mansa s-a dovedit a fi unul deosebit de fragil. Gyor a făcut sâmbata o partida mare, dându-le vâlcencelor o lecţie de atitudine şi de profesionalism.
Radu Voina, antrenorul Oltchimului, nu a dormit în noaptea care a urmat. Tehnicianul vâlcencelor şi al naţionalei României a întors pe toate feţele meciul de Veszprem şi a ajuns la aceaşi concluzie: “Nu se putea mai mult”.
Voina a făcut pentru Evz o analiză a participării Oltchimului în Liga Campionilor şi a vorbit despre viitorul său pe banca grupării vâlcene.
Se putea mai mult?
Oltchimul şi-a atins maximul din ceea ce putea să facă în acest moment. Asta dacă vrem să fim obiectivi, chiar dacă mulţi au visat la o calificare în finală, inclusiv noi. Din păcate, realitatea e alta.
Gyor e mai bună decât Oltchimul?
Dacă e să comparăm pe posturi cele două echipe, cu excepţia postului de extremă dreapta, Nechita şi Managarova, suntem sub Gyor.
Nu se vor supăra fetele când vor auzi asta?
Sunt obiectiv când spun astea. Nu mă interesează cine şi dacă se va supăra careva, pentru că doar aşa vom putea progresa. Ceea ce a jucat Oltchimul în repriza a doua a meciului cu Gyor de acasă, se întâmplă o dată la 32 de ani.
Cât de mare e performanţa Oltchimului în acest sezon de Ligă?
Pe 3 iulie anul trecut ne-a fost trasat obiectivul: prezenţa în finală. Un obiectiv pe care am fost la un pas de a-l realiza fără mai multe jucătoare pe care le aveam atunci. Ungureanu şi Stanca au avut evenimente fericite în viaţa lor. Apoi avem o jucătoare care de un an şi jumătate nu se mai antrenează. În cazul accidentării Cristinei Neagu, specialiştii vorbeau de o perioadă de inactivitate de 2-3 luni. Apoi termenul s-a prelungit la 6 luni şi taă că nici după un a şi jumătate ea nu joacă. Paradoxal, fără ele am ajuns aici.
Ce înseamnă pentru handbalul românesc această semifinală?
E cea mai bună performanţă din 2012. Aş vrea totuşi să nu uităm calificarea Zalăului în finala EHF, păstrând totuşi proporţiile dintre cele două competiţii.
Sunteţi supărat?
Sunt dezamăgit. Ştiam că nu putem bate Gyor-ul decât jucând ca o echipă. Individual nu aveam nico şansă, v-am spus de ce. Pe posturi sunt peste noi. Am visat nemeritat la faptul că putem trece de Gyor.
Ce spuneţi de atmosfera de la meci?
Senzaţională. Un spectacol presportiv şi sportiv în toată regula. Ungurii ne-au daz şi astăzi o lecţie de civilizaţie. Aţi văzut ce sală au… Politicul, oricare ar fi ăla, ar trebui să facă ceva pentru sport. Suntem cu toate sporturile pe un topogan, ne ducem la vale vertiginos. Avem însă pretenţii de performanţă.
Continuaţi cu Oltchim?
Nu ştiu ce se va întâmpla în continuare. S-au făcut câteva achiziţii la care am fost părtaş. Ar trebui să se schimbe ceva ca mentalitatea, ca valoare.
Ce înseamnă din punct de vedere financiar o participare în Liga Campionilor?
În cazul Oltchimului în acest sezon înseamnă 14 meciuri disputate pe “zero” lei. Prima de obiectiv pentru accederea în finală era de 10.000 de euro de jucătoare, dar pentru că obiectivul nu a fost atins, nu se va încasa nimic. Plus că toţi ne vom lua doar jumătate din salariu pentru că nu ne-am atins obiectivul.