Jurnal de călătorie. Ce puţin cunoaştem Moldova noastră…

moldova 1 moldova 2 moldova 3moldova 4

Am vizitat aseară cramele de la Cricova, loc unic în Europa, dar atât de puţin cunoscut, din păcate, şi, la plecare, am primit cadou o sticlă de vin. Mi-am zis că nu e suficient, aşa că mi-am mai cumpărat două.

Am ajuns în Mexic, acasă, cum s-ar zice. Ascult muzică moldovenească, pe youtube, şi beau un vin. Nu din cel de la Cricova, ci un vin vărsat, cumpărat de băieţi în prima seară petrecută la Vadu lui Vodă, pe malul Nistrului. Nu e rău. L-am făcut şpriţ. E şi mai bun.

Am promis că voi scrie un jurnal de călătorie. Mi-a fost greu să o fac de la faţa locului. Timpul parcă a luat-o razna, acolo, în Moldova. Acum, scriu cu greu, din cauza celor două degete rupte. Unul e mai bine, altul e nasol. Tocmai ce m-am întors de la spital. Un spital particular, care n-are la urgenţă un ortoped… Toţi sunt liberi… Şi mâine la fel, doar e sărbătoare, iar românii sărbătoresc orice, chiar şi fără motiv.

Am să scriu însă jurnalul promis. Chiar şi în condiţiile date.

A fost prea frumos în Moldova. Însă şi dacă ar fi fost altfel aş fi scris. A fost a doua iară în viaţa mea când am trecut Prutul. Emoţiile în cazul meu au fost aceleaşi ca acum zece ani. Nu ştiu de ce. Poate unde ştiu ceva mai multă istorie decât unii şi, în plus, chiar îmi sunt dragi fraţii de peste Prut, le cunosc suferinţele, chinurile, de care am impresia că nici chiar ei nu msi sunt conştienţi. S-au pbişnuit cu ele. Sau, probabil, nu vor să se plângă. E şi asta o virtute.

Le-am spus vameşilor moldoveni, şi la venire şi la plecare: “Să dea Dumnezeu ca data viitoare să nu mai fiţi aici. Să fiţi în altă parte, sănătoşi, iar vama asta stupidă să dispară”. Au zâmbit. Ştiu, pentru alţii, acest vis al meu are altfel de conotaţii, dar nu mă interesează.

Sunt supărat pentru faptul că noi, ăştia din dreapta Prutului, cunoaştem foarte puţine despre Moldova aia furată de ruşi. Şi asta poate fi o explicaţie a faptului că mergem la fraţi cu paşaportul în dinţi. Buletinul sau măcar un simplu “bună ziua” nu sunt de ajuns.

Explicaţii foto:

1. În drum spre Chişinău! Oraşul se vede în zare!
2. Florării în Chişinău.
3. Catedrala din Chişinău.
4. Aceeaşi catedrală din Chişinău, dar ceva mai de departe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *