Jurnal de ghetou. Iulie în Mexic

Trag dintr-o ţigară pe balconul de la capătul holului şi mă gândesc aiurea. Jos, pe bordură, trei băieţi joacă babaroase. Unul mai mare, de vreo 12-13 ani, şi alţi doi mai mici. Ăla mare câştigă mai mereu. Ceilalţi doi excelează doar la capitolul înjurături. Întotdeauna m-am întrebat dacă la “sportul” ăsta e doar chestiune de noroc. Acum am impresia că am găsit răspunsul la întrebare: contează şi experienţa! De pe hol vine miros de mâncare, semn că lumea găteşte. E vineri, iar mâine e Sfântul Ilie. Din acest motiv e inclusiv o competiţie a maşinilor de spălat, iar, în curând, balconul unde fumez, locul meu de promenadă, e plin! Sunt nevoit să fumez de la fereastra celulei mele.
Gândul îmi zboară la fetele mele. Nu le-am mai văzut de mai bine de o săptămână. Sunt cu doamna Anişoara în concediu. Am fost împreună însă aproape două săptămâni. Mai precis zece zile. Am stat pe aici, prin Mexic, apoi le-am luat cu mine la Buşteni, acolo unde tatăl lor a ieşit campion balcanic la minifotbal! Cu naţionala jurnaliştilor! Am jucat şi eu câteva minute, aşa, pe final, când scorul era unul liniştitor, inclusiv în finala cu fraţii moldoveni de peste Prut.
M-am întors la muncă. Am rămas doar trei oameni la Sport, la ziar. Niciodată n-au fost atât de puţini, dar ne adaptăm. Asta e.
Nu mai am chef de scris. De câte ori n-am început câte o postare, aici, pe blog… Am renunţat însă. Ce să scriu?
Prietenul Cipic s-a întors din Canada, acolo unde şi-a vizitat sora şi mama. Mi-a mai venit sufletul la loc, cum se zice. Cipic mi-a făcut cadou, printre altele, un tricou, pe care scrie “Montreal 1976”, cu sigla Olimpiadei de Vară de la Montreal, din 1976. “Tati, ca să-ţi aduci aminte de nopţile în care te trezeai să-i vezi pe Nadia şi pe Ivan Patzaichin. L-am luat chiar de acolo, din Centrul Olimpic. Doar acolo se găsea aşa ceva”, mi-a zis el.
Mă uit pe “feisbuc”. Admir poze din cele mai exotice locuri, acolo unde lumea îşi petrece concediul. Nu sunt însă invidios.
Campionatul stă să înceapă. Petrolul a pierdut între timp Supercupa, Bokila, prietenul fetelor mele, a plecat… Bine că i-am bătut pe pescarii ăia din Feroe în Cupa UEFA. Am fost acolo, la meci. N-aveam cum să lipsesc. N-am pierdut niciun meci în cupele europne al Petrolului de când merg pe stadion. Nici nu era greu. Cu Anderlecht în 90, cu Wrexham şi cu Rapid Viena în 1995. Mai bine că sunt aşa puţine, le ţin mai bine minte.
“Tati, tati, ţi-am luat un magnet”, mi-au zis fetele în seara asta la telefon. Mă sună când îşi aduc aminte. Le mai sun eu. E bine.
E cald în Mexic. Stau uneori şi până la 2-3 dimineaţa cu fereastra şi cu uşa de la intrare deschise, doar-doar se mai răcoreşte. Aiurea. Pornesc şi aerul, dar atunci când stau la masa de lucru, îmi bate direct în ceafă, aşa că îl pornesc mai rar.
Acum vreo două zile am gătit, pentru prima oară de când stau în Mexic, chiftele. Mi s-a făcut brusc poftă de chiftele. Am afumat toată celula! Carnea şi reţeta le-am luat de la măcelăria fraţilor mei bulgari, Piri şi Mitică. Am băut şi un şpriţ cu ei.
De câteva zile, toată lumea vorbeşte de ăla de la Ştefăneşti, care s-a luat la trântă cu acceleratul de Constanţa. Aş vrea să mor, să văd dacă sunt subiect de “breiching niuz”. Mă tem însă că nu interesează pe nimeni.
Diversiunea în România a lovit din nou. A fost adus în ţară Omar Haissam. Nu ştiu dacă am scris corect numele omului. Ce vrăjeală! Mamă, ce de subiecte în plină vară, când ăia rămaşi acasă, din lipsă de bani, halesc tot ceea ce le oferă televiziunile, ziarele, guvernul, preşedinţia. Ce neam de cocalari suntem…
Prietenul Christian a plecat în Germania, acasă. În vacanţă şi el. De mai bine de o săptămână nu mi-a dat niciun telefon. Nici că a ajuns, nici că nu. L-am sunat în schimb eu, dar n-a răspuns.
A fost şi ziua mea, era să uit. M-a prins la Buşteni. Fraţii moldoveni, în frunte cu prietenul Nicu Timofti, fiul mijlociu al preşedintelui ţării, mi-au cântat “La mulţi ani”! Mi s-a pus un nod în gât. După ce m-au cinstit cu un vin roşu, de Moldova, le-am răspuns cu un “Jim Beam”. “Ăsta s-a băut la nunta mea, acum mulţi ani”, le-am specificat. Băieţi buni moldovenii. Mi-au făcut cadou o sticlă de coniac “Călăraşi”. O am în frigider. Aştept un prilej ca s-o desfac! Şi nu vine…
În cămin, la noi, bagă ăştia apă caldă. Se schimbă ţevi, se sparg pereţi… Mie nu îmi zice nimeni nimic. Să vezi cum rămân eu fără apă caldă din cauza programului de la serviciu. Că trebuie să stai acasă atunci când vin meseriaşii. Pana mea!
Mai bag o ţigară. O ţigancă, din cele multe care cotroboie prin gunoaie în căutare de pet-uri, se balansează pe barginea unui tomberon. E cu capul în gunoi. I se văd doar picioarele. Sfâşie toate pungile aruncate de cetăţenii din Mexic în căutare de cine ştie ce. După vreo 40 de secunde, timp în care a stat scufundată în tomberon, iese la suprafaţă cu o pereche de sandale vechi. Le probează. Se uită să vadă cum îi şade, zici că e la “Plazza”! Nu e mulţumită. O simt! Se uită, se uită. Le aruncă laolaltă cu pet-urile şi pleacă. Sacul cu sticle de plastic e de două ori mai mare decât ea. Îmi pare rău că nu pota face poze. Doamne fereşte, mă vede careva şi mi-o iau aiurea. Câte imagini de senzaţie mi se desfăşoară în faţa ochilor atunci când ies la o ţigară pe balconul de la capătul holului, ori când stau la fereastră! Le am în cap pe toate.
Anul trecut am pus, aici, pe blog, o poză cu unul dintre blocurile din Mexic. De vreo “juma” de an, băieţii s-au apucat să-l izoleze, să-i mai facă un etaj, o mansardă, ca la noi. Arată altfel. Am reuşit să-i fac câteva poze, aşa, ca să văd cum se transformă. E interesant. Poate am să le pun pe toate, dacă le mai găsesc, ca să vedeţi cum se transformă negrul în alb!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *