Leicester a dat Angliei campionul cu cel mai frumos nume: Daniel Drinkwater!

Premier League nu e Divizia A, așa cum Leicester nu e nici Urziceniul, nici Astra și nici măcar Oțelul.
Premier League e cel mai spectaculos campionat din fotbal din lume, așa cum Divizia A e unul dintre cele mai urâte. Englezii au inventat fotbalul, noi am inventat mișmașurile în fotbal.
Dar nu despre asta voiam să scriu.

Când spuneam în iarnă că Leicester va fi viitoarea campioană a Angliei, și asta chiar pe post, pe Eurosport, stârneam în jurul meu doar zâmbete.
„Se pricepe și ăsta la fotbal…”, păreau să spună cei mai mulți, punând pe seama predicției mele romantismul incurabil și amănuntul că sunt mereu de partea celor care pornesc în viață cu șansa a doua.

Leicester nu e nici Urziceniul, nici Astra și nici măcar Oțelul, echipe devenite campioane în România pe criterii mai mult sau mai puțin politice. Leicester e un exemplu de succes al celui pe care nimeni n-ar fi pariat vreodată. Trupa lui Claudio Ranieri, reinventat și el după un sejur de coșmar la cârma naționalei Greciei, a jucat rolul melcului din povestea cu iepurele. E un fel de Nottingham Forest al copilăriei mele. Ba, nu! E chiar Nottinghamul ăla din anii 70, despre care citeam în ziare și auzeam la radio.
Țin minte și acum cât de nerăbdător eram să înceapă finala Cupei Campionilor Europeni ca să-i văd mișcând în alb și negru pe cei despre care până la ora meciului cu Malmö doar citisem sau doar auzisem.

Riyad-Mahrez-Jamie-Vardy-Leicester-City-1

Leicester nu e nici Urziceniul, nici Astra și nici măcar Oțelul. E o echipă cu 132 de ani de istorie. La Leicester se joacă fotbal organizat din 1884. Noi, la vremea aia, încă ne mai rugam de marile puteri să ne recunoască independența față de Imperiul Otoman, câștigată pe tăpșanele din Bulgaria tot într-un fel de meciuri, ca ale lui Leicester, în care porneam cu șansa a doua. Leicester a dat Angliei campionul cu cel mai frumos nume: Daniel Drinkwater! I-a dat însă și pe Mahrez, pe Vardy.

Victoria lui Leicester e o lecție de viață. E dovada că miracole se pot întâmpla. Doar să crezi în ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *