Liga tuturor imposibilităţilor

Trei sezoane consecutive ale Stelei la masa celor bogaţi au însemnat tot atâtea umilinţe pentru cei care iubesc culorile „roş-albastre“ şi nu numai. Cu un punct acumulat în acest sezon de Ligă, gruparea din Ghencea pare mai degrabă ospătar decât invitat de soi.

De trei ani, fotbaliştii de la Steaua orbecăie prin Liga Campionilor în căutarea luminiţei de la capătul tunelului (a se citi locul doi în grupă). La începutul fiecărui sezon, patronul „roş-albaştrilor“, aflat în prezent în campanie electorală, delirează şi-şi vede echipa cel puţin în semifinale. Omul anunţă prime, îşi face planuri de mărire, aliniază toţi sfinţii la raport, îşi desconsideră adversarii indiferent de nume, dar încheie prin a-şi striga frustrarea în faţa microfoanelor şi a reportofoanelor, nu înainte de a-şi da afară antrenorii şi a-şi umili angajaţii din teren. Nimeni din anturajul său nu are curajul să-i explice ce înseamnă, în realitate, Liga Campionilor.

Pentru prima oară în istorie, România a avut rezervate două locuri la festinul celei mai importante competiţii intercluburi din lume. Lângă Steaua, a venit şi inedita campioană CFR Cluj. Deşi toată lumea o vedea victimă sigură în Grupa A, formaţia ardeleană a început tare, victorie cu AS Roma şi egal cu Chelsea, rezultate în urma cărora la Cluj s-a instalat euforia. După modelul patentat în loja centrală a stadionului din Ghencea, preşedintele Iuliu Mureşan, un om liniştit şi cumpătat până de curând, a început să viseze cai verzi pe pereţi. A pus, fără să vrea probabil, presiune pe echipa sa exact înaintea „dublei“ cu Bordeaux, teoretic cel mai accesibil adversar al campioanei României. În ciuda faptului că are în componenţă jucători admirabili, CFR şi-a arătat limitele exact în momentul în care trebuia să confirme faptul că are stofă de Liga Campionilor. Stresul şi răul de înălţime le-au dăunat celor două rivale din competiţia internă şi le-a arătat exact unde se află în acest moment în fotbalul modern.

> Editorial aparut in cotidianul “Evenimentul zilei”, editia de duminica, 9 noiembrie 2008

2 thoughts on “Liga tuturor imposibilităţilor

  1. Un editorial , daca imi permiti , superb in care reusesti sa zugravesti realitatea zilelor noastre folosind franturi de caractere aflate intr-o ipostaza total incomodata.In momentul in care dau piept cu realitatea pleaca cu coada intre picioare ca un muncitor de santier batut de ploaie , rupt de foame si plin de vise desarte!
    Realitatea fotbalistica contemporana ilustreaza capacitatea societatii de a distinge binele de rau , modestia de lauda si inteligenta de incostienta specifica conducatorilor.
    Faptul ca suntem doar niste amatori in ale fotbalului nu ar trebuii sa ne indigneze ci sa ne intareasca si sa ne de-a o pofta teribila de munca. Sa ne inraiasca in asa fel incat sa ne luam revansa!

  2. salutari
    ieri am reusit in sfarsit sa instalez antena focussat, dupa lungi certuri cu vecinii nostalgici dupa comunism. am si vazut ceva dintr-o partida de la unguri…era comentata de adi dobre 🙂 a fost prima data cand v-am auzit comentand, dar mi-a placut. cred ca am mai scris aici…am luat focussat special pt sport 1, mai exact pentru meciurile de rugby din heineken cup si anglia 😀 sper sa va aud destul de des de acum incolo, mi-a placut stilul de comentat…simplu, fara prea multe expresii ‘consacrate’ care sunt extra folosite si deja penibile. nu vreau sa para nici critica nici linguseala…asa ca ma opresc:) succese maxime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *