Maradona si Dobrin

Ar fi nedrept sa consideram diferenta dintre filmul lui Emir Kusturica despre Maradona si DVD-ul despre Dobrin ca fiind aceeasi cu cea dintre cei doi mari fotbalisti. Pelicula lui Kusturica e o capodopera, ca de altfel toate filmele sale, de la “Sjećaš li se Dolly Bell”, la inca neterminatul “Seven Friends of Pancho Villa and the Woman with Six Fingers”. Documentarele romanesti, cu mici exceptii, sunt facute pe genunchi. Ca sa pacaleasca fraierul. Maradona lui Kusturica e, in acelasi timp, si relaxant, si educativ, si spumos. Sentimentele care te incearca pe toata durata filmului sunt dintre cele mai diferite. Admiratie, compasiune, mila, ura, revolta, toleranta, indignare. Sunt doar citeva dintre ingredientele gustate, voluntar sau nu, de privitor. “Maradona” seamana uluitor cu “Crna mačka, beli mačor” (adica “Pisica neagra, pisica alba”), unul dintre filmele cu greutate din CV-ul lui Emir Kusturica. Doar personajele sunt altele. Nu degeaba Kusturica chiar foloseste pentru ilustratie, in “Maradona” fragmente din ” Crna mačka, beli mačor”. La sfirsitul filmului am avut un sentiment extraordinar. De multumire. Ca la finalul oricarui film in care personajul principal, unul pozitiv, fireste, iese invingator.

La “Dobrin” e altfel. In primul rind pentru ca eroul e deja mort. De-adevaratelea. Din pacate… Si pentru ca el e mort, ne permitem orice derapaje, orice divagatii. D’aia Halagian si-a permis sa fabuleze. Daca ar mai fi trait, Dobrin l-ar fi pus la punct pe armean asa cum a facut-o mereu. Pentru ca, dupa cum imi povestea odata nea Gicu, “noi, fotbalistii, eu, in special, l-am facut mare pe Halagian, nu el pe noi”. Am avut

norocul sa-l vad pe Dobrin in cea mai buna perioda a carierei sale. A fost mare, mare de tot. E greu sa-l compari cu Maradona. Argentinianul a avut, si are in continuare, de partea lui o tara intreaga. Etichetat drept provincial, Dobrin a fost tratat ca atare chiar si in acest documentar. Asta a fost gustul pe care mi l-a lasat DVD-ul intitulat “Dobrin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *