Mehmed Baždarević, despre răbdare și destin!

mehmed-bazdarevic
Mehmed Baždarević, selectionerul Bosniei, nu ii are la dispozitie pentru meciul de maine cu Irlanda (din manșa întâi a barajului de calificare la EURO 2016), pe Muhamed Besic – suspendat, in timp ce Asmir Begovic, Anel Hadzic si Miralem Pjanic sunt in pericol de suspendare pentru returul din Irlanda. Baždarević are o noutate in lot, tanarul Rade Krunic.

Mehmed Baždarević, selectionerul Bosniei, a fost unul dintre cei mai buni fotbalisti din fosta Iugoslavie. A jucat la Željezničar (1978–1987), Sochaux (1987–1996), Nîmes (1996–1997) si Étoile Carouge (1998). A strans 54 de selectii pentru Iugoslavia (1983–1992), dar si doua meciuri pentru Bosnia-Herzegovina.
Ca antrenor, Baždarević a pregatit Sochaux (secund), Istres, Étoile du Sahel, Al-Wakrah, Grenoble, Sochaux si Al-Wakrah. E selectioner al Bosniei de anul trecut.

Destinul de fotbalist la echipa nationala a Iugoslaviei n-a fost unul darnic in ceea ce il priveste pe Mehmed Baždarević. A fost cu Iugoslavia la EURO 1984, acolo unde plavii au contabilizat trei infrangeri din tot atatea jocuri. Iugoslavia nu a ajuns la Cupa Mondiala din 1986 si nici la EURO 1988. S-a calificat la CM din Italia, din 1990, dar Baždarević n-a facut deplasarea fiind suspendat dupa ce, in preliminarii, a scuipat un arbitru la un meci impotriva Turciei. Incidentul a devenit ulterior subiectul unei parodii intr-un spectacol de comedie care a facut valuri in acei ani la Sarajevo!
Iugoslavia lui Baždarević s-a calificat apoi la EURO 1992, dar, cu putin inainte de debutul competitiei, UEFA a suspendat nationala Iugoslaviei ca urmare a izbucnirii razboiului.

Baždarević, 55 de ani, le-a vorbit zilele acestea elevilor sai despre destin si despre rabdarea de care trebuie sa dai dovada in lupta cu acesta.
Nascut la Višegrad, Baždarević avea doar 18 ani cand juca titular la FK Željezničar Sarajevo. A fost numit capitanul nationalei Iugoslaviei la Campionatul Mondial U20 din Japonia, editie la care ”a explodat” un tanar argentinian pe nume Diego Armando Maradona!

009045 Yugoslavia

Iugoslavia a parasit competitia dupa faza grupelor, o dezamagire crunta pentru o generatie de fotbalisti adevarati.
La intoarcerea acasa, in avionul care il ducea de la Belgrad la Sarajevo, Mehmed Baždarević a cunoscut o fata. ”O chema Marina si era studenta la Facultatea de Filosofie din Sarajevo”, povesteste Baždarević. Pentru ca nu avea la el un pix si n-a putut retine numarul de telefon al domnisoarei Marina, actualul selectioner al Bosniei i-a pierdut acesteia urma!

bazdarevicitinar

Baždarević a spus ca daca destinul ii va fi favorabil si va avea rabdare, atunci o va reintalni pe Marina. La aproape un an, Baždarević se intorcea cu echipa din Sarajevo de la un turneu din Tunisia. S-a reintalnit cu Marina. De atunci sunt impreuna! Mehmed si Marina au un fiu, jurnalist la Paris.
El s-a folosit de povestea sa pentru a arata ca daca ai rabdare, iar destinul iti e cat de cat favorabi, lucrurile bune vor aparea mai devreme sau mai tarziu!
PS: Baždarević a mai povestit că de la acea primă întâlnire cu Marina are întodeauna la el ceva de scris!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *