Messi şi beţivul de Vidal. Şi Maradona, tati

diego-maradona-and-lionel-messi

Messi scuipă cu poftă deşi ştie foarte bine că toate camerele de luat vederi îl au în cătare. Am impresia că omul ăsta are contract cu vreo firmă de flegme, dacă o exista aşa ceva. Pe mine scuipaţii lui Messi nu mă impresionează, dar ce zic oare puştii din toată lumea asta mare, care se uită la tv şi pentru care argentinianul e mai mult decât un idol?

S-au încheiat şi cele două reprize de prelungiri ale finalei de la Santiago. Arbitrul meciului, un columbian, s-a grăbit să fluiere finalul, deşi mai erau câteva secunde, iar Argentina avea de bătut un corner.

Lovituri de departajare, tati! Loterie, hazard, bulan, cum spun ăştia de pe la noi! Ăştia de-şi zic fotbalişti.

Prietenul Andrei Crăciun mi-a cerut înaintea finalei un pronostic. Am susţinut şi de această dată că Argentina lui Messi nu poate câştiga o competiţie majoră. Pentru că, în ciuda talentului unic, Messi nu e un lider. Nu e! Şi ce echipă are Argentina! Mamă, mamă!

Acum, la loterie, însă, orice e posibil. Poate să învingă chiar şi Argentina.

Mă uit după Messi. Se plimbă singur pe teren şi, din când în când, scuipă. Parcă e certat cu toată lumea. De fapt, aşa a fost mereu. Mă aştept ca el să bată ultima lovitură a seriei Argentinei, dar, surpriză, Messi execută primul penalty! 

Ca să scape de presiune, probabil. Să scape de responsabilitate.

Anul trecut, la Mondialul din Brazilia, înaintea finalei Germania – Argentina, Alexandra mea m-a întreabat: “Tati, câştigă Argentina?”.

I-am răspuns atunci ca şi altădată, ca şi altora, de asemenea: “Tati, până când Messi nu va conştientiza cât reprezintă o victorie a naţionalei pentru milioanele de amărâţi din ţara aia, Argentina lui Messi nu va câştiga niciodată Cupa Mondială sau Copa América”.

N-am văzut finala de la Santiago în direct. Am avut treabă la Eurosport. În acelaşi timp am comentat finala mică a Campionatului Mondial feminin de fotbal din Canada. Ce concurenţă am avut! Dar mi-am văzut de treabă, iar azi un prieten mi-a dat un link pentru urmări fie şi în reluare meciul dintre Chile şi Argentina. Comentariul în spaniolă. Era să zic în “argentiniană”!

Am ascultat imnurile. La competiţiile majore, mai bine nu văd ulterior meciul, dar momentul intonării imnurilor de stat, chiar dacă joacă Nigeria, ori Trinidad Tobago, e musai să-l văd. Îmi place mie. Atunci vezi determinarea din ochii jucătorilor, cheful de a muri pe teren pentru ţara aia de unde au plecat în fotbalul mare şi unde pentru cei mulţi o victorie a favoriţilor ţine loc de mâncare.

Aţi văzut, sunt sigur, cum cântă naţionala de rugby a Argentinei imnul şi cum NU cântă imnul naţionala lui Messi! Câtă diferenţă!

Despre cum a fost interpretat “Canción Nacional”, ce pana mea să mai zic?! Păi, după imnul cântat de chilieni, Messi trebuia să plece acasă. Acolo s-a jucat meciul, tati, la imnuri.

Citesc pe agenţii că Vidal a fost ales jucătorul finalei. Arturo Vidal, ăla care înaintea competiţiei a dat o pâine de mâncat televizunilor de sport din România de parcă ar fi fost jucător în Liga I.

S-a îmbătat şi băiatul şi a făcut praf un Ferrari! “Incredibil. VEZI cât alcool i s-a găsit lui Vidal”, “Vidal, aproape de excludere”, etc, etc.

Şi ţin minte că l-am văzut pre Vidal plângând, cerşind clemenţă. Şi pentru ce? Ca să câştige Copa América, tati! Şi ca să devină cel mai bun jucător al primei finale pe care Chile a câştigat-o în această competiţie. Adică pentru a intra în istorie.

Îmi place Lionel Messi. Dar n-am să-l iubesc vreodată. Îl iubesc în schimb pe Maradona. Şi cât de mult timp mi-a luat să mă îndrăgostesc de Diego Armando. A trebuit mai întâi să realizez implicaţiile sociale ale preformanţelor sale, ale personalităţii sale.

Păi dacă Maradona avea echipa pe care o are Messi…

Maradona nu putea să le ceară oamenilor săi să moară pe teren, dacă nu era el însuşi primul la bătaie. Aseară, la Santiago, înaintea penalty-urilor, Maradona i-ar fi făcut masaj lui Romero, i-ar fi spus lui Tata Martino că Higuain şi Banega n-au ce căuta să execute, ar fi urlat la ai lui, iar Argentina ar fi câştigat. Cu Maradona, Argentina ar fi cucerit titlul mondial în Brazilia, anul trecut.

Cu Maradona, n-am fi bătut noi, românii, niciodată Argentina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *