Moş Crăciun

Recunosc faptul că sunt invidios pe Moş Crăciun. Am boală pe Moş Crăciun pentru simplul motiv că le cumpără copiiilor cadouri din banii părinţilor, pentru ca mai apoi să se bucure de toată consideraţia ţâncilor. Şi în timp ce Moşul e ridicat în slăvi de cei mici, părinţii privesc neputincioşi spre această redirecţionară infantilă a sentimentelor. Când am aflat cine e de fapt Moş Crăciun (sau Moş Gerilă înainte de 1989), cred că aveam vreo 5 sau 6 ani, am avut o reacţie inversă decât a avut Răzvan Lucescu, de exemplu. Am adus vorba de selecţioner pentru că ieri, la TV, nea Mircea povestea că Răzvan a plâns de mama focului atunci când a aflat cum stă treaba cu Moşul. (Scriu cifrat pentru că de ceva vreme, nepoata mea, Ana Maria, îmi citeşte blogul, deşi e doar clasa I. Şi Ana Maria îl iubeşte pe Moşul).

Revin asupra a ceea ce spuneam mai devreme. Nu mai ştiu exact când am aflat cine ne punea cadourile sub pomul de Crăciun. Dar ştiu că din acel moment i-am iubit şi mai mult pe părinţii mei. Pentru că ştiam câte eforturi fac pentru a ne asigura cele de trebuinţă. Am încercat să le explic fetelor mele, Ana Larisa şi Maria Alexandra, că Moş Crăciun cumpără cadourile din banii părinţilor. Astfel credeam că voi lămuri şi situaţia celor săraci, ori orfani, ori a acelor copii pentru care Moş Crăciun e un străin. M-am lovit însă de opoziţia doamnei Anişoara, care mi-a tăiat-o scurt: “Iar le îndrugi copiilor verzi şi uscate? Termină cu prostiile astea”. Şi am tăcut. Are şi ea dreptate.

Egoismul meu pare să aibă totuşi acoperire. Atâta timp cât mulţi fac eforturi supraomeneşti să le pună ceva sub brad copiiilor lor, iar alţii sînt nevoiţi să înventeze o minciună nouă, alta decât cea de anul trecut, n-ai cum să-l venerezi la nesfârşit pe Moş Crăciun. Nu vreau totuşi să fiu acuzat că nu înţeleg spiritul Crăciunului. Îl înţeleg prea bine, chiar dacă, în ceea ce mă priveşte, prefer cadourile spirituale celor materiale. Şi ca să vedeţi că nu vorbesc aiurea, promit să-i dau Moşului şi de acum încolo bani. Fără să le mai explic asta fetelor.

One thought on “Moş Crăciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *