Nationala nimanui

Nu mai am de mult emotii la meciurile nationalei de fotbal. O nationala transformata in ultimul deceniu mai ales intr-o afacere de grup. N-am avut nici simbata. Sirbii, Doamne ce popor, ne-au mai dat o lectie de demnitate, alturi de o alta de de nationalism, de o portie de de mindrie si de un exemplu de solidaritate. Ma uitam cu admiratie, si cu invidie de ce naiba sa nu recunosc, la Radomir Antici si la oamenii sai cum sarbatoreau succesul alaturi de fanii aia nebuni si de ziaristii aia care in urma nu cu multi ani uitasera sa mai scrie despre sport si tineau statistici in jurnalele lor de front.

Pe 1 mai 1981, veneam pentru prima oara la Bucuresti sa vad un meci al nationalei. Tricolorii se bateau cu Anglia. Eram cu tata, Dumnezeu sa-l odihneasca. Am ajuns la stadionul “23 August” cu 7 ore inaintea meciului. Dar nu m-am plictisit. Am vazut ce inseamna dragostea pentru echipa nationala din partea unor oameni pentru care prezenta in tribuna la un meci al Romaniei era deja un scop in viata. Aceleasi sentimente le-am intilnit la generatiile urmatoare de suporteri ai echipei nationale, cu siguranta copiii si nepotii celor care erau pe 1 mai 1981 pe “23 August”, multi ani dupa aceea. Si la acel umilitor 0-3 cu Bulgaria din 1990, si pe strazile Bucurestiului in ”94, dar mai ales la Zurich, la Euro 2008.

Eu unul am avut nesansa sa ajung sa scriu despre fenomen. Sa ii vad fata din spatele fardurilor, sa-i vad pe actori asa cum sunt ei, goi, sa-i vad pe papusari, adevaratii actori. Sa realizez ca in epoca moderna, nationala nu mai exista decit pentru suporteri, nu si pentru cei din teren sau din anturajul echipei nationale. Pentru cei din teren, prima reprezentativa nu mai e decit locul de intilnire cu prietenii de spritz. Iar in astfel de locatii ajungi cind ai chef. Uneori n-ai. Si atunci te dai accidentat. Sau spui ca ti-a nascut nevasta. Pentru cei din anturajul echipei nationale, totul e o imensa afacere si un joc de interese in care sunt angrenati inclusiv jurnalisti, oameni politici, de tot felul. Iar cind totul se reduce la asta, patim ceea ce am patit la Constanta.

Intr-un fotbal bolnav, in care conceptul de reforma nu se vrea a fi cunoscut, in care minciuna e politica de capatii, timpul sta in loc. De la o federatie cladita pe cumetrii si pe trafic de influenta, girata de o mare parte a presei, nu te poti astepta decit la un esec, chiar daca intirziat. Si mai ales la o lehamite a supoterului de rind, care isi neglijeaza familia, care isi cheltuieste si ultimul ban si isi investeste ultimele sperante doar pentru ca vrea sa fie mindru ca e roman. Cei care se ocupa in ultimii ani de soarta fotbalului romanesc ar merita sa fie judecati pentru subminarea mindriei de a fi roman. De tradare a sentimentelor a milioane de romani. Ar trebui ca astfel de acuzatii sa se regaseasca intr-un cod penal, alaturi de delapidare, de furt, de viol, de crima. Nu sint cu nimic mai prejos. Hai Romania…

One thought on “Nationala nimanui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *