„Tati, ce vreți să vă gătesc?”, le-am întrebat pe fetele mele zilele trecute, când am auzit că vor petrece acest week-end alături de mine. „Eu vreau fasole cu cârnați, tati”, a răspuns Maria Alexandra, care mă moștenește în privința pasiunii pentru bucătărie. Și e la fel de mîncăcioasă ca și tatăl său! În schimb, Ana Larisa s-a declarat de mai multă vreme drept vegetariană! Și e foarte atentă la silueta ei, deși nu mă poate trata cu refuz ori de câte ori le gatesc ceva așa cum doar eu știu. De data asta, Larisa cred că a vrut să mă pună la încercare. Ea și sora ei mi-au comandat la felul I ciorbă rădăuțeană!
Cu fasolea n-a fost nicio problemă. Am mai gătit și a ieșit bună. Dar ciorbă rădăuțeană, nu prea! Adică, nu!
Caut pe net printre rețete una cu care să mă înțeleg. Și găsesc pe „gourmandine.ro” una accesibilă. De fapt, cea mai bine explicată rețetă!
Îmi fac lista de cumpărături și pornesc spre Cora. E cel mai aproape, la Sun Plaza, la două stații de metrou de Pieptănari.
Mă duc mai întâi la carne. Iau un pui, pentru ciorba rădăuțeană, apoi zic să mă aprovizionez și cu ceva cârnați și un ciolan afumat. Ăsta din urmă e din belșug, ca și cârnații de altfel, produs de o mulțime de fabrici de mezeluri. Îmi pun ochelarii și citesc pe etichetă. Mă trec apele. Mama lui de ciolan. De ce dracul trebuie să conțină atâtea „E”-uri, atâția coloranți, atâtea… Un ciolan, tati.
Am șansa să găsesc, chiar acolo, la mezeluri, un magazin al unui producător particular, de la Sibiu. Mult mai scump, dar măcar teoretic mai sănătos. Femeia îmi spune că ciolanul e fiert și afumat, atât. Îmi dă să gust. E bun. La fel și cârnații, așa că mă decid să cumpăr de la ea.
Hai la legume. Aici e ușor. Ceapa, păstârnacul, țelina, morcovul, pătrunjelul, toate, sunt românești. Așa scrie pe etichetă. Era să uit de fasole! Tocmai de ea.
Găsesc fasolea acolo unde îi e locul. Vorbesc de aia ambalată, că vărsată, la zarzavaturi, era „Made in China”. Oferta nu e deloc pe gustul meu. Măruntă, urâtă. Sunt doar vreo cinci sortimente. Mă uit pe pungă. Țara de proveniență: Argentina! Bă, ești nebun?! Alta: Etiopia. Alta: Peru. Alta: Canada. Niciuna românească. O aleg până la urmă pe aia din Canada, pentru că e pestriță, dar și din solidaritate cu prietenul Lucian Bute, care mâine noapte se bate pentru titlul mondial IBF la „supermijlocie” tocmai în Canada, de unde e fasolea mea!
Tati, nici fasole nu mai producem noi românii. Și nici ciobani nu mai avem, vorba lui Celentano din „Las Fierbinți”! „Trebuie să vină un negru din Camerun ca să ne pască oile”!