Românii, PROFI la cumpărături

Deschiderea unui nou magazin alimentar la parterul blocului nostru din Sălăjan a stârnit un interes enorm printre locatarii din zonă. Emoţionaţi, mulţi dintre ei se apropiau pâş-pâş de fostul magazin de mobilă, unde muncitorii lucrau de zor, şi întrebau: “Când se deschide?”. Nici măcar nu erau intersaţi de numele magazinului. Nici nu mai conta! Nea Matei, instalatorul, electricianul, omul bun la toate, o mică vedetă a blocului, se plimba cu mâinile în buzunare printre noii chiriaşi. Aceştia îi cereau părerea cu privire la ţevile şi cablurile din magazin, iar nea Matei, cu pieptul împins uşor înainte, le dădea sfaturile necesare. “Nea Dobre, în câteva zile e gata. Ştii cum se mişcă ăştia? Mamă, mamă!”.

Până şi pe prietenul Petre Barbu, editorialist la Adevărul şi Forbes, a cărui fetiţă, Teodora, e colegă cu gemenele mele, l-a cuprins febra. A făcut pariu cu soţia sa că noul magazin se va numi “Mic.ro”! Lanţul ăla al lui Patriciu, şeful lui! Soţia lui Petre a mizat pe “Mega Image”.

Pentru a dezlega misterul care nu i-a lăsat pe mulţi dintre locatarii din Sălăjan să doarmă nopţi bune, l-am întrebat direct pe nea Matei cum stă treaba. Nea Matei mi-a zis: “Profi, nea Dobre, aşa o să se numească. Sunt buni ăştia. Să vezi c-o să facă şi o rotiserie, o să toace carnea macră după ce o cumperi. O să fie belea”. Nu ştiu ce a fost în mintea mea, dar am uitat instantaneu de “Profi”. Mi-a fugit gândul la “Plus”.

Aşa că până la deschidere am fost ferm convins că va fi un “Plus”. În ziua inaugurării am văzut că scria mare “Profi”. Iar vecinii mei, în acea dimineaţă ploioasă, s-au bătut pe baloanele pe care cei de la “Profi” le împărţeau în faţa magazinului.

De când s-a deschis “Profi”, ăia de la “Bi & Di”, care se află lângă, au rămas fără clienţi. Nimeni nu le mai trece pragul, deşi ţin uşa larg deschisă, iar în faţa magazinului a apărut o listă plină de preţuri promoţionale.

De obicei mergem pentru cumpărături la Auchan. Nu e departe. În zonă mai avem o Billa, e cel mai vechi magazin de acest gen, un Real, un Metro şi o sumedenie de magazinaşe. Când merg la Auchan şi văd câtă lume e, îmi revine moralul. “Nevastă, chiar nu e criză”, îi zic doamnei Anişoara.

Am fost în Vest, în Bulgaria, în Turcia, dar credeţi-mă, niciun popor nu pare a fi mai PROFI la cumpărături decât românul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *