Seara Campionilor

Marturisesc faptul ca, liber fiind de citeva zile, habar n-am avut pe cine a chemat Gica Popescu la Seara Campionilor din Ghencea. Stiam doar de Figo. Despre ceilalalti am aflat din gura unui crainic ragusit si plictisit de ceea ce facea, de parca l-ar fi obligat cineva sa prezinte evenimentul. Raul, Toldo, Salgado, Nakata, Jorge Costa, Pauleta, Davids, Sa Pinto, Sergi, etc, etc, etc. Distributia absolut colosala pentru un public saturat de Banel, de Ov. Petre, de Nesu sau de Lovin. Din pacate, daca la Steaua-Gloria Buzau, din ultima etapa, stadionul Ghencea a fost, dupa cum am auzit, plin, aseara, la Seara Campionilor s-au inghesuit doar vreo zece mii de suflete. Ma uitam la baietii aia obisnuiti sa joace sub presiune cum se spune, cu zeci de mii de oameni in circa, cum se holbau la tribunele goale. Cind au intrat pe teren, Raul, Figo, Solari, p’asta il uitasem, au ramas muti. Si-au reamintit insa ca sunt la un meci de caritate si si-au vazut de treaba. Adica au facut spectacol. Ne plingem ca nu avem ce vedea, dar ne calcam in picioare la un circ de meci cu gloria Buzau. Spunem ca ne e foame de fotbal adevarat, dar facem pe fudulii cind ni se serveste cozonac. Refuzam spectacolul, dar ne pierdem noptile uitindu-ne in gura lu’ Dan Diaconescu in direct. Romanul, de fapt bucuresteanul, si-a aratat luni seara limitele. Daca s-ar fi organizat la Cluj, la Timisoara, la Craiova, sau oriunde altundeva in tara, Seara Campionilor s-ar fi desfasurat cu stadionul plin.

Am fost in urma cu aproape o luna, mai precis pe 2 mai, la Teatrul National, la piesa “Edward al treilea”. I-am admirat timp de 3 ore si jumatate, printre multi altii, pe Ion Caramitru, Constantin Dinulescu, Serban Ionescu, Simona Bondoc, Crina Muresan si pe Mircea Anca pentru doar 6 (SASE) lei. Daca faci un reportaj pe strada si intrebi oamenii de ce nu merg la teatru, 99 la suta vor spune ca nu au bani, iar 1 la suta dintre interlocutori vor recunoaste ca nu au timp. Macar astia sunt sinceri. Un pachet de tigari, ardel-ar focu’, face vreo 5 sau 6 lei. O suta de vodca, tot pe acolo. Sunt placerile la care romanul nu renunta nici in ruptul capului. Lipsa de educatie, refuzul de a invata, de a se culturaliza, promovarea nonvalorilor si a impostorilor vor fi doar citeva din principalele motive ale decaderii Romaniei in urmatorii ani. Nimeni nu te obliga sa mergi la teatru. Nimeni nu te obliga sa mergi la Seara Campionilor pentru a-l vedea pe un anume Oceano pe care eu unul l-am descoperit intr-o noapte de 30 ianuarie 1985, pe unde scurte, intr-un comentariu portughez, care la vremea aia imi parea oribil. Omul, Oceano asta, isi gasise sa debuteze in nationala Portugaliei tocmai intr-un amical contra Romaniei. In plus, Hagi era racit, avea 39 temperatura. Si doar stiti, machidonul e rau la fierbinteala. Romania a batut in acel amical cu 3-2, un gol fiind semnat de Hagi, care, daca nu ma inseala memoria, intrase pe final. In concluzie, haideti sa nu ne mai plingem de una si de alta, atita timp cit refuzam sa devenim mai buni, mai intelegatori, mai inteligenti cu un minimum de efort.

One thought on “Seara Campionilor

  1. Dragi Sustinatori ai ECHIPEI NATIONALE DE FOTBAL A ROMANIEI !!!!

    Cum este posibil ca privind un meci sau imagini ale echipei de fotbal a Romaniei sa vezi ca pe spatele sau pe fata echipamentului de antrenament si nu numai, in loc sa vezi scris ROMANIA ( cu litere mari ), sa vezi scris DACIA ?!!!!

    Stie toata lumea ca ne “tragem” din daci si romani dar totusi, spiritul nostru de Roman este calcat in picioare de astfel de ‘imagini” ale unor sponsori care mai de care mai darnic in dauna unei lipse de imagine a ceea ce suntem de fapt :

    R O M A N I !!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *