Și fetele joacă fotbal, nu-i așa?

junior 2 junior 1Fotbalul nu mai e de mult un sport practicat doar de bărbați. Tot mai multe fete, inclusiv în România, bat mingea în cadru organizat!

E ora 17.50. La „balonul” de pe Metalurgiei, antrenamentul e pe sfârşite. O puştoaică de vreo 10-11 ani marchează spectaculos, după care se aruncă pe genunchi, aşa cum a văzut la televizor că fac marii fotbalişti. Sunt vreo 20 şi ceva de copii ai Asociaţiei Sportive Tinere Speranţe. Băieţi şi fete! Ultimele sunt, normal, în inferioritate. Împărţiţi în patru echipe, copiii aleargă de-a latul terenului. E partea cea mai frumoasă a antrenamentului. Jaloanele, exerciţiile tactice, explicaţiile date de profesori merg şi ele, dar parcă tot miuţa e baza!

E ora 18.00. Copiii se îndreaptă spre vestiare. Comentează cu voce tare pe marginea meciului abia încheiat.

Pata de culoare a AS Tinere Speranţe o constituie grupa de fete! Cele mai mici au opt ani şi jumătate. Cele mai mari sunt de liceu. De ele se ocupă profesorul Gheorghe Marinescu, cel mai vechi specialist în fotbalul feminin în activitate din România.

În 1987 a fost desfiinţat

Profesorul Marinescu e un personaj pitoresc. Are un carneţel plin cu poze, unele dinainte de 1989, şi cu notiţe de tot felul. Acolo e toată munca lui. Mânat de o pasiune nebună, Marinescu speră ca fotbalul feminin românesc să redevină măcar ce a fost înainte de 1989.

„Doar în Bucureşti erau 14 echipe pe vremea aia. Multe întreprinderi aveau echipe de fotbal feminin. Noi, la IMGB, le dădeam serviciu, casă. Prin 1987, însă, supărată că multe fete lasă alte sporturi şi vin la fotbal, Lia Manoliu ne-a pârât la Elena Ceauşescu şi fotbalul feminin românesc s-a desfiinţat”, povesteşte Gigi Marinescu.

În Bucureşti, în acest moment, nu există niciun club de fotbal feminin. Marinescu speră ca, aici, la Tinere Speranţe să se întâmple o minune.

În echipe mixte

„Fetele nu plătesc nimic la noi. Tocmai din acest motiv, ca să reînviem fotbalul feminin”, explică Dan Zidaru, cel care alături de Marin Marcel, şi el fost jucător de fotbal, a pus bazele AS Tinere Speranţe, anul trecut. De ceva vreme, lângă echipă a venit şi un sponsor! Ivan Năstase, un bulgar sufletist din Popeşti Leordeni, şi el fost fotbalist, care are şi copilul la echipa de băieţi.

De cheltuielile fetelor, legate de deplasare, masă, echipament se ocupă tot „Bulgarul”, aşa cum e poreclit Ivan Năstase.

„Ştiţi, noi încercăm să facem echipe mixte, pentru că fetele până la 14 ani nu pot participa la competiţii”, explică profesorul Marinescu. Are câteva fete de-a dreptul extraordinare. Joacă fotbal mai bine decât mulţi băieţi de vârsta lor. Aproape pe toate le cheamă fie Maria, fie Alexandra!

„Din păcate, atunci când trebuie să facă pasul cel mare către performanţă, fetele se lasă de fotbal. Nu le mai lasă părinţii, prietenii, se căsătoresc”, spune Marinescu.

AS Tinere Speranţe supravieţuieşte şi prin cotizaţiile părinţilor. Părinţilor de băieţi, se înţelege! 100 de lei pe lună sunt cheltuielile pentru un copil la AS Tinere Speranţe. În sumă intră trei antrenamente pe săptămână. Pentru alţi 40 de lei pe lună, copilul poate fi luat de acasă şi „returnat” în stare perfectă.

Fotbalul feminin a fost importat de multă vreme în România, dar puţini s-au ocupat ca această disciplină să se dezvolte ca în ţările din Vest

„Unde să mai facem fotbal? De la Revoluţie încoace, doar în Bucureşti au dispărut 50 de stadioane. S-au construit în schimb doar două.”
GIGI MARINESCU, antrenor la Tinere Speranţe

(Text apărut în “Sport Junior”, publicaţie exclusiv print, ce se distribuie lunar împreună cu Evenimentul zilei)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *