„Şi noi l-am dat jos pe Ceauşescu”

Adi Dobre Luni, 21 Decembrie 2009

Mihai Rusu, vocea departamentului Sport de la Radio Europa Liberă, povesteşte, după 20 de ani, clipele trăite în decembrie 1989.

Îi auzeam vocea pe „scurte”, povestind despre Marcel Răducanu, despre Sătmăreanu, despre Nadia, despre libertate. Cronicile fade de la Radio România nu ne spuneau mare lucru. De la el aflam însă unde e cazată naţionala de fotbal a României, ce jucători au mai rămas pe afară ori pe câţi bani se joacă în tenisul profesionist.

Uneori, din cauza bruiajului, îl pierdeam, pentru câteva secunde. Nu intram însă în panică. Îl aşteptam. Era acolo, în fiecare seară, la şapte fără zece. În zilele Revoluţiei a făcut muncă patriotică alături de colegii de la celelalte departamente. Răspundea la telefoanele românilor stabiliţi în străinătate, îşi nota şi apoi dădea mai departe mesajele pentru a putea fi citite pe post.

A fost omul care, cu o lună înainte de Revoluţie, a dat de ştire românilor despre fuga Nadiei Comăneci. A lucrat la Europa Liberă până în 1995. A revenit în ţară cu gânduri dintre cele mai frumoase. A plecat înapoi, în Germania, la fel de dezamăgit ca în 1977, când a decis să părăsească cetatea lui Ceauşescu.

Mihai Rusu a prezentat ştirile din sport de la Europa Liberă timp de 12 ani, începând cu 1983. „Când am auzit că Ceauşescu a fugit, am plâns cu toţii. Toată redacţia Europei Libere era scăldată în lacrimi. Nu ne venea să credem”, îşi aminteşte Rusu. În vârstă de 62 de ani, fostul jucător de tenis serveşte şi acum elegant. Fără ură şi fără răzbunare. Vorba sloganului. Poate doar cu nostalgia celui care şi-a văzut familia condamnată pentru crime inventate de regimul comunist.

NEPOTUL “CRIMINALULUI DE RĂZBOI”

“Pe 21 decembrie 1989, am plâns. Plângeam cu toţii”

EVZ: Mihai, ce îţi mai aminteşti din acel decembrie 1989?
Mihai Rusu:
În nopţile în care la Timişoara se trăgea, stăteam în centrul de monitorizare şi înregistram mesajele românilor din afara graniţelor ţării pentru cei de acasă. Le dădeam mai departe, erau pe post Emil Hurezeanu, Mircea Carp, Neculai Constantin Munteanu, pentru a fi citite. Lucram 24 de ore din 24 atunci. Am simţit că făceam şi noi revoluţia noastră. Că participam la ceea ce se petrecea în ţară, la schimbarea sistemului totalitar. Pot spune, şi acum, la 20 de ani de la evenimente, că noi, Radio Europa Liberă, am contribuit la această revoluţie.

Cum ai reacţionat când ai auzit că a fugit Ceauşescu?
Am plâns. Plângeam cu toţii. Ne dădeam seama că tocmai contribuisem, modest, la răsturnarea comunismului în România. Eram acolo oameni care, Dumnezeu ne e martor, nu ne-am dorit să plecăm. A fost însă constrânşi, obligaţi. Nu ne puteam dezvolta personalitatea. Eram în foame. De idei, nu de hrană. Eu eram plecat din 1977. Perspectiva de a mă reîntoarce, de a-mi revedea rudele, prietenii, mă copleşea.

Comuniştii te-au catalogat ca fiind nepot de „criminal de război”.
Bunicul meu, Ioan T. Mihăescu era şeful garnizoanei Bucureşti la 22 august 1944. Era un regalist convins. Comuniştii nu l-au iertat pentru faptul că n-a vrut să scoată armata fără ordinul Majestăţii Sale, Regele Mihai. După venirea acestora la putere, bunicul s-a ascuns. Până în 1953, când a fost descoperit şi încarcerat la Jilava. Acolo avea să moară patru ani mai târziu, la etajul trei, subteran.

Doar el a plătit cu viaţa?
Tata a făcut 11 ani de puşcărie la Canal. A primit apoi domiciliu forţat la Valea Călmăţuiului, în judeţul Brăila. În vizitele pe care i le făceam, am dat de oameni extraordinari, ultimii liberali şi ţărănişti adevăraţi, supravieţuitori ai Holocaustului. Acolo am cunoscut vechea protipendadă ţărănistă şi liberală. Tata a fost găzduit mai întâi de foştii consilieri ai lui Iuliu Maniu. Oameni extraordinari.

În ce an ai plecat?
În 1977. Mai ieşisem afară, dar m-am întors de fiecare dată. Am mers la Bruxelles, cu echipa de tenis a clubului Steaua, pentru a ne pregăti în vederea Cupei Campionilor Europeni. De acolo am plecat în Germania.

Când ai plecat erai militar, angajat al clubului Steaua!
Aşa este. Am frecventat cursurile şcolii germane, iar mai apoi ale licelui ”Matei Basarab”. Am absolvit IEFS-ul la zi! Am fost coleg de generaţie, printre alţii, cu Maria Cozma, asistenta lui Bella Karoly, cu Adrian Goreac, cu Octavian Ionescu. Am jucat tenis la clubul Steaua. Eram locotenent fără să am carnet de membru de partid. Şi asta în ciuda faptului că CI-stul unităţii (n.r. – ofiţerul de contrainformaţii), un anume locotentent Untaru, îmi propusese să colaborez cu Securitatea. Adică să îmi torn colegii!

ISTORIA SE SCRIE PE UNDE

“Înainte de revoluţie, Năstase şi Ţiriac nu vorbeau cu mine”

Cum ai ajuns la Radio Europa Liberă?
La început, întâmplarea a făcut să locuiesc la unul dintre consilierii preşedintelui posturilor Europa Liberă şi Radio Libertatea. Îl chema Steve Larrabee. Avea să devină ulterior consilier al preşedintelui Ronald Reagan. Jucasem în circuitul profesionst german, iar din 1979 devenisem antrenor federal la federaţia germană. Aveam terenurile de tenis chiar peste drum de sediul Europei Libere. Jucam tenis cu Liviu Tofan, şeful ştirilor, cu Max Bănuş, cu Noel Bernard. Cu Tofan fusesem coleg de şcoală. El mi-a propus o colaborare.

Cum ai primit-o?
La început n-am ştiut ce să fac. I-am spus că nu mă pricep. Până la urmă am acceptat. Mai întâi sub formă de colaborator, iar mai apoi ca angajat. Aveam departament foarte puternic. Nicolae Munteanu era şeful. Apoi ne puteam lăuda cu o armată de corespondenţi, la Los Angeles, Paris, Londra, Roma, Tel Aviv. Aşa am început activitatea. Când am încheiat-o, aveam în CV trei olimpiade şi trei campionate mondiale de fotbal. La Seul, în 1988, chiar am făcut deplasarea.

Care au fost cele mai interesante ştiri pe care le-ai dat de-a lungul anilor?
Cea mai tare a fost cea legată de fuga Nadiei Comăneci. Am fost primul care am dat-o! Aveam un studio special, unde se lucra non-stop. Acolo ne veneau ştiri, comunicate de pe agenţii. Când un sportiv sau o persoană de notorietate fugea şi se prezenta la autorităţile din ţara respectivă, automat era înregistrat şi se dădea o ştire oficială. Aşa am aflat că, în Ungaria, se înregistrase o anume Nadia Kemenessy! I-am urmărit drumul Nadiei de la Seghed, până la Ambasada SUA în Elveţia.

Despre fotbal?
Ştiam că fotbalul are cei mai mulţi ascultători şi aveam ştiri despre fenomen. Nu neglijam însă celelalte sporturi. Ţin minte că, de la microfonul Europei libere, am reuşit să-i pun faţă în faţă pe Marcel Răducanu şi pe Valentin Ceauşescu. Fugit din ţară, fotbalistul dorea să-şi reîntregească familia, iar Valentin l-a ajutat după mai multe apeluri făcute de mine.

Transmiteai mesaje în eter?
Uneori, la buletinul de ştiri, strecuram şi câte o frază cu privire la faptul că echipe puternice din Bundesliga aveau nevoie de jucători de valoare, de echipa naţională. Cu alte cuvinte, le transmiteam sportivilor să facă pasul fără prea multe regrete. Printre realizările mele profesionale se numără interviurile realizate cu diverşi oameni de sport care au ales libertatea. Cu Sebastian Mihăilescu, antrenor de volei la Dinamo, într-o perioadă în care Dinamo se bătea cu Rapid în finala Cupei Campionilor. Cu Marian Albu, cel mai mare baschetbalist român al tuturor timpurilor, cu Mircea Costache, cu mulţi, mulţi alţii.

Sportivii români stăteau de vorbă cu tine?
Unii da, alţii nu. De exemplu, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac nu au dorit să-mi acorde niciun interviu înainte de 1989! După Revoluţie îmi povesteau cât de anticomunişti erau ei. În schimb, Emeric Ienei, Anghel Iordănescu, atunci când mă vedeau, nu ţineau cont de nimic şi veneau la mine si mă îmbrăţişau. În general, sportivii români erau atenţionaţi în prealabil de venirea mea. Nu mă băgam însă în seamă cu nimeni, nu le cream probleme sportivilor. Cine dorea să-mi vorbească, venea la mine, fără probleme. Mircea Pascu a venit odată la mine, pe furiş. A aflat însă Vadim Tudor, care făcea parte din delegaţie, şi a făcut un scandal monstru.

Ce fel de ştiri dădeai?
Dădeam ceea ce ştiam că în ţară sigur nu se difuza. Povesteam în ce hotel locuia echipa naţională a României, generalităţi pe care românul nu avea de unde să le afle. Făceam fel de fel de retrospective, de analize despre sportul românesc, fenomen dominat de „metodişti” cu dublă identitate, oameni care se regăseau şi pe ştatele de plată ale DIE! După 1990, i-am demascat pe toţi cei care rămăseseră în posturi, deşi avusese loc o revoluţie.

Jucători de tenis?
Trei echipe de Cupa Davis a României au locuit la „Hotel Rusu”, adică la mine acasă, în Munchen. Îi sprijineam, îi ajutam să treacă peste scandalurile dintre ei, peste rivalităţi. Dacă mi-au plătit vreodată? Niciodată. Îi ajutam din prietenie. Au fost oameni care, după 1990, n-au dat o bere. La Bucureşti am văzut cât de prieteni sunt.

DUPĂ DOUĂZECI DE ANI

“Sunt dezamăgit. Totul se schimbă prea încet”

Eşti dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat după 1989?
Sunt dezamăgit pentru că oameni în care am crezut şi-au arătat adevărata faţă. Am trăit dezamăgiri cumplite. Apartenenţa lor politică era departe de idealurile democraţiei. Ei nu vroiau să schimbe sistemul, pentru că erau parte din sistem. Vroiau să fie doar, acolo, sus. Printre ei se numără Dumitru Hărădău, Florin Segărceanu.

Satisfacţii?
Totdeauna mi-am creat o autoritate morală. N-am minţit pe nimeni de la microfonul Europei Libere. Cuvântul meu a coincis cu adevărul, oricare era acesta.

Care a fost ultima realizare a ta?
A fost a întreg radioului, dar am participat şi eu la ea. Realizarea a venit în 1996, la un an după ce noi n-am mai emis. În 1995, am primit de la Washington recomandarea de a-l susţine pe Emil Constantinescu în cursa prezidenţială. Ştiam şi despre o înţelegere între Virgil Măgureanu, şeful SRI, şi cei din anturajul lui Constantinescu, conformă căreia, Emil avea cale liberă pentru Cotroceni.

Care a fost importanţa Europei Libere în decembrie 1989?
Timp de o săptămână, în România nu s-a putut comunica cu Timişoara din cauza legăturilor întrerupte. Europa Liberă era singura sursă de informaţii. Reuşisem să tăiem intoxicarea de la Bucureşti. Românii aflau ceea ce crede lumea despre ei în acele zile. Armata n-a trecut de partea revoluţionarilor decât după ce şi-a dat seama, tot datorită Europei Libere, că nu mai era nimic de făcut.

Cum s-a schimbat România după 20 de ani?
(Oftează prelung) Se schimbă ceva. Dar încet. Nu vedeţi că şi în anul 2009 „VIP”-urile politice au vrut să pună în scenă, cu alte personaje, o veche scenetă comunistă. Dar nu le-a reuşit. Istoria le-a dat o palmă. Ce faci acum? Ce am învăţat! Tenis. Predau tenis, alături de alţi câţiva foşti jucători, aici la Munchen.

> Material apărut în cotidianul Evenimentul zilei, luni, 21 decembrie 2009

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *