“The Third Half”, o capodoperă care a costat doar 2,5 milioane de euro

The_Third_Half makedonikos1942-45

Tocmai ce am văzut filmul “The Third Half” sau, în macedoneană, “Трето Полувреме”. La sugestia bunului prieten Sorin Breazu.

De fapt, nu l-am văzut, ci l-am consumat cu voluptate, aşa cum, acum o săptămână, am revăzut, cu încântarea de acum 30 de ani, celebra peliculă “Moscova nu crede în lacrimi”!

“The Third Half” e mai mult decât un film. Făcând abstracţie de mesajul iudaic, ce nu poate fi însă omis, filmul e o lecţie de viaţă, un tribut adus unor oameni pentru care fenomenul sportiv în general şi cel fotbalistic în special au reprezentat idealul.

Un film fără vedete, doar Rade Šerbedžija e ceva mai cunoscut, şi cu un buget de doar 2,5 milioane de euro, sumă din care, am citit ulterior, guvernul de la Skopje a suportat aproape jumătate.

Regizorul Darko Mitrevski, ştiu, e puţin cunoscut şi el, i-a bătut la fund cu acest film pe mulţi dintre confraţii săi în ale filmului, oameni plini de bani, cu relaţii şi cu CV-uri umflate. Umflate, nu cu pompa, ci cu … trompa!

Şi am mai decoperit în acest film o fată de o frumuseţe rară, Katarina Ivanovska. Fata asta nu e doar frumoasă, ci şi al dracului de talentată.

Katarina Ivanovska Katarina Ivanovska 2

Povestea fotbaliştilor de la FC Macedonia e uluitoare. Ce puţine ştim despre fotbal… De fapt, despre istoria fotbalului, despre istorie în general.

Iar personajul Rudolph Spitz, care de fapt e Illés Spitz, un ungur evreu ajuns pe pământul Macedoniei în fuga sa din faţa fatalităţii, e colosal.

Illés Spitz illes-spitz

Adevăratul Illés Spitz, care după Al Doilea Război Mondial a pregătit inclusiv marele Partizan Belgrad, a murit la doar 59 de ani, în vestiarul echipei Vardar Skopje, la finalul unui meci. Probabil, nu îşi putea dori mai mult.

Căutaţi acest film şi rupeţi-vă două ore din infernul cotidian urmărindu-l. Merită, tati! E mai mult decât un fiml. Vă spune Adi Dobre!

PS: Zilele trecute, căutam amănunte despre Cruz Azul, echipa aia frumoasă din Mexic. Din Mexicul adevărat! Am comentat-o sâmbătă seară la Eurosport. Şi am descoperit că omul care a făcut mare această echipă în anii 60 a fost tot un ungur! Un ungur cu prenume ciudat: Jorge Marik!

Ai dracului unguri!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *