Una tare din Elvetia

Nu vreau sa mai plictisesc scriind pentru a “Nshpea” oara despre gradul nemasurabil de civilizatie din Elvetia. Sau despre amabilitatea iesita din comun a elvetienilor. Sau despre corectitudinea dusa la extrem a cetatenilor acestei tari. Nu vreau insa ca intimplarea pe care am sa v-o povestesc mai jos sa ramina necunoscuta.

Bogdan Gheorghe, ziarist acreditat la Euro din partea cotidianului “Ziua” (intimplator si vecin de cartier cu subsemnatul), si-a uitat, ca un natarau, borseta in “Tramvaiul 2”, cel care face legatura intre centru si zona limitrofa Zurich-ului, unde se afla „Letzigrund“, arena pe care Romania a jucat cu Franta si se va bate si cu Italia. Un fel de Giulesti al superbului Zurich. Cind subiectul nostru a constatat ca nu se mai afla in posesia actelor, banilor, cheilor si a altor obiecte de stricta necesitate civica, era prea tirziu. “Tramvaiul 2” se pierduse de mult la orizont si nici macar o fuga de Bach nu l-ar mai fi ajutat. Imbatrinit instantaneu cu zece ani, Bogdan Gheorghe, ziarist la Ziua, a mai avut puterea sa i se adreseze unui voluntar, acreditat si el la Euro. Noua nu a avut curajul sa ne spuna ce a patit, desi ne-am dat seama ca s-a intimplat ceva nasol dupa figura pierduta pe care o afisa, identica cu a unuia care tocmai il vazuse pe Yeti-Omul Zapezilor la shopping (parca asa se scrie) prin magazinele din Zurich. “Voluntirul” interpelat de vecinul meu i-a ascultat povestea spusa in cinci limbi dintre care 4 disperate, a dat citeva telefoane si, dupa o pauza de citeva minute, i-a comunicat ziaristrului sa mearga in statie, acolo unde la ora 17.27 (nici o secunda in plus sau in minus!!!) urma sa treaca indarat “Tramvaiul 2”. Nu va mai fierb! E inutil sa va mai spun ca povestea s-a terminat cu “happy-end”, ca toate istorioarele elvetiene. Vatmanul sau manipulantul, care de fapt e sofer in Elvetia pentru ca are volan si nu manivele, i-a adus d-lui Bogdan Gh. borseta buclucasa “vie si nevatamata”. O gasise la capat de linie!!! Si, va jur, cu un tramvai dupa el sosiseram noi, calatorind alaturi de citiva portughezi si romani!

Concluzie: Sa fie oare noroc sau ….. Eu cred ca e vorba de sau.… Mama lui de sau.

PS: Povestirea e reala si poate fi confirmata de partile implicate. Nu am bagat in ele, cum se zice! Am incercat sa fiu cit mai exact si de fidel (in povestire!). V-am zis ca e tare?

One thought on “Una tare din Elvetia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *